19 Юли, 2024 16:30 2 533 6

Тайвански лидери отговориха на коментарите на Тръмп, че Тайван трябва да плаща за американска защита

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • защита-
  • демокрация-
  • свобода-
  • тръмп-
  • избори-
  • подкрепа

Тайван се радва на стабилни отношения със САЩ

Тайванските лидери отговориха на позицията на Доналд Тръмп, че Тайван трябва да плаща на САЩ за защита, като премиерът на страната Чо Джунг-тай каза, че страната е готова да поеме повече отговорност, а външното министерство отказа да коментира.

Говорейки по време на пресконференция в Тайван по-рано тази седмица, Чо каза, че правителството е взело под внимание изявлението на Тръмп. Той заяви, че Тайван е готов да поеме повече отговорност, за да се защитава и да гарантира сигурността на своите граждани, без да дава повече подробности.

Чо отбеляза, че Тайван е увеличил бюджета си за отбрана и е удължил периода на задължителна военна служба като част от ангажимента си към отбраната. Той допълни, че Тайван е благодарен за помощта на САЩ и че това е увеличило чувството на Тайван за споделена отговорност за регионалния мир и стабилност.

„Знаете ли, ние не сме по-различни от застрахователна компания. Тайван не ни дава нищо“, каза Тръмп, като същевременно повтори, че Тайван е взел бизнеса с полупроводниците от САЩ.

Външното министерство на Тайван предостави изявление, в което казва, че не коментира изявления, направени от кандидати за президенти на САЩ по време на изборния период.

Лидерът на Демократическата прогресивна партия Ву Су-яо отказа да коментира директно интервюто с Тръмп. Ву заяви пред репортери, че укрепването на обмена между Тайван и САЩ ще гарантира, че отношенията ще се запазят.

Ву каза още, че в допълнение към Тръмп, наблюдателите могат да се обърнат към неговия партньор Джей Д. Ванс, който преди това е правил коментари в подкрепа на Тайван. Ванс каза, че нахлуването в Тайван би „унищожило“ икономиката на САЩ, когато говори за необходимостта за осигуряване на защита.

Представители на Гоминдана (КМТ) на свой ред заявиха, че Тръмп е правил подобни коментари по отношение на ангажиментите на САЩ за отбрана към други страни в миналото. През април Тръмп каза, че Южна Корея, страните от НАТО и други не плащат достатъчно за военната подкрепа на САЩ. Според тях коментарите му отразяват природата му на „типичен бизнесмен“, за разлика от настоящия президент Джо Байдън, който иска да действа като „световен полицай“, за да поддържа настоящия световен ред.

Нещо повече, по думи на членове на КМТ, Тръмп отдавна поддържа позицията, че страните трябва да плащат за защитата на САЩ. Коментарите на Тръмп поставят под въпрос дали тайванските данъкоплатците ще трябва да плащат повече в бъдеще, за да запазят статуквото от двете страни на пролива.

Лидерът на Тайванската народна партия Хан Куо-чанг каза пред репортери, че смята, че Тръмп не може да бъде обвиняван за неговата позиция „Америка на първо място“ и че това е разумна позиция по време на предизборна кампания. Той каза, че международните отношения, които са едностранни, няма да продължат дълго и основната точка е как правителството се справя с отношенията между Тайван и САЩ след изборите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдар атеш марийка миризливка джамбаз

    9 2 Отговор
    Плащай плащай
  • 2 Ганьо

    18 2 Отговор
    С две думи мутри пазят те ако им плащаш...
  • 3 Ха сега де...

    7 11 Отговор
    "...Тайван е взел бизнеса с полупроводниците от САЩ"
    А САЩ подарили ли са им бизнеса или са го продали за солидна сума? Нещо не се връзва! Ако са го подарили какви претенции имат на по късен етап, а ако са го продали на изгодна за времето си цена какъв им е проблема? Тоя ще задмине и Путин, всички са му длъжници и никой не трябва да има претенции към държавата, която има претенции да оглави. Ще си вкарат автогол американците, ако го изберат, а съдбата на САЩ ще последва съдбата на Русия.
  • 4 все пак

    22 3 Отговор
    Тръмп беше казал на Европа, че трябва да плащат повече за защитата си от САЩ. Те се дърпаха. Дойде Байдън, скрои войната в Украйна и сега Европа плаща десетки пъти повече за въоръжение и за война, отколкото при Тръмп!
  • 5 емил

    9 0 Отговор
    Могат ли тези лицемери да говорят различно същите които едно мислят , друго говорят , трето вършат . Не могат от страх и от последствията когато Задокеанският господар ще ги накаже. Но да плюıт срещу други страни като Китай , Русия , С. Корея могат и са свободни да казват това което мислят. Това е " демокрацията " вечно да си благодарен на окупатора и да мразиш всички страни които казват истината и когато си готов като бесен пес да се нахвърлиш да защитаваш своя господар.
  • 6 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    2 2 Отговор
    Еми, ок не плащат вие не ги защитава те и Китай, ги прибира, а вие започвате да плащате, ама плащате за чипове...... и кой печели бе Тръмп🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳