Last news in Fakti

4 Март, 2014 11:20 1 588 2

Шон Конъри се обяви за независимостта на Шотландия

  • шотландия-
  • независима-
  • референдум-
  • шон конъри

Първият филмов Агент 007 смята, че няма по-креативен акт от създаването на нова самостоятелна нация

Първият филмов Джеймс Бонд – прочутият актьор Шон Конъри, заяви, че независима Шотландия е прекалено добра възможност, за да бъде пропусната и приключването на съюза с Англия ще даде тласък на артистичната креативност северно от тяхната обща граница, съобщи „Ройтерс“.

Родената в Шотландия звезда прави това изявление 6 месеца преди референдума, който може да реши отделянето от Обединеното кралство. 83-годишният актьор, който отдавна е поддръжник на идеята, в момента живее на Бахамите, но обяснява, че може да се завърне в родината си, ако тя стане независима.

Много известни личности напоследък се включиха в дебата за независимостта на страната. Миналия месец рок идолът Дейвид Боуи призова „Шотландия, остани с нас“, а топмоделът Кейт Мос прочете посланието му по време на церемонията за раздаване на наградите „Брит“.

„Като човек, който обича и Шотландия, и изкуството, вярвам, че възможността да стане м независими е прекалено добра, за да бъде изпусната“, написа Конъри в статия, която бе публикувана днес в сайта на вестник New Statesman. „Простичко казано - няма по-креативен акт от създаването на нова нация“, коментира той.

Референдумът, който може да сложи край на 307-годишния съюз с Англия, ще се проведе на 18 септември.
Според Конъри, независимостта е възможност за хората, които живеят и работят в Шотландия, и отговор „да“ би допринесъл за развитието на филмовата и другите творчески индустрии в страната. „Шотландия има възможност да направи стъпка към промяна.  Културата определя една страна повече от всичко останало. Тя я прави видима за света и стимулира глобалния интерес към нея много повече отколкото политиците, бизнесът или икономиката някога биха могли“, казва той.

„С нашата колоритна история, разнообразен и красив пейзаж, силна идентичност, дълбоки традиции и вкус към творческо новаторство Шотландия наистина е благословена“, заключава първият филмов Агент 007 Шон Конъри. 
Днес шотландският премиер Алекс Салмонд ще изнесе в Лондон лекция по темата за независимостта. Той е лидер на кампанията за отделяне от Обединеното кралство, тъй като богатата на петрол Шотландия би могла да бъде просперираща независима нация – нещо, което не се нрави на Лондон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    На ход е Англия и западните демокрации...
  • 2 васил димчев

    0 0 Отговор
    Неблагодарник. Благодарение на Англия страни като САЩ,Индия,Австралия и др. празнуват ден на независимостта.
Новини по държави: