Last news in Fakti

9 Септември, 2014 15:57 2 932 3

Съблазнителни £13 млрд. за шотландците?

  • шотландия-
  • референдум-
  • пакет-
  • автономия
Съблазнителни £13 млрд. за шотландците? - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С финансов пакет от £13 млрд. Великобритания се опитва да съблазни шотландците и да ги задържи в Обединеното кралство, разкрива в. „Гардиън“.

Бившият лидер на лейбъристите Гордън Браун разкри, че сделката е била договорена скоростно след като три проучвания на общественото мнение показали, че поддръжниците на отделянето набират популярност и изравняват сили с поддръжниците на Обединеното кралство. Близо 18% от шотландците все още не са решили как да гласуват.

По тази причина лидерите на трите основни партии във Великобритания консерваторът Дейвид Камерън, либерал-демократът Ник Клег и лейбъристът Ед Милибанд са постиганли съгласие от пакет от £13 млрд.. Той ще бъде изработен до януари 2015 г., за да може той да бъде гласуван веднага след парламентарните избори през месец май догодина.

Основните пунктове са даване на повече правомощия да властите в Шотландия да получават повече приходи от данъци и такси. Анализатори вече скептично отбелязват, че

предлаганият пакет едва ли ще е толкова съблазнителен,

колкото идеята за пълна независимост.

Около 4 166 683 шотландци и жители на Шотландия са регистрирани да гласуват в историческия референдум.

Ръководителят на кампанията за независимост Блеър Дженкинс коментира, че предложеният пакет показва паниката сред политическия елит в Лондон, който забелязва как хората искат независимост. От своя страна лидерът на лейбъристите Ед Милибанд заяви, че законодателството отразява политиката на партията за даване на повечето децентрализация.

Британският финансов министър Джордж Озбърн зави пред Би Би Си, че е възможно регионалното правителство в Единбург да получи повече правомощия във фискалната политика, данъчната и социалната сфери.

От своя страна „Таймс“ пише, че британският премиер Дейвид Камерън ще отправи обръщение към шотландския народ няколко дни преди референдума в Шотландия.

Кралица Елизабет II следи с тревога новините около общественото мнение в Шотландия, опасявайки се от конституционна криза. Допълнително масло в наля шотландският премиер Алекс Салмънд, който отхвърли предложението на Лондон за по-широка автономия.

Икономически няма да е лесно отделянето на Шотландия,

коментира Евронюз. Във финансовия сектор са заети 200 000 души, а банките Lloyds Bank и Royal Bank of Scotland вече заплашиха, че ще напуснат, ако шотландците подкрепят независимостта.

Британската лира падна до $1,6066 при отварянето на валутните пазари тази сутрин, отбелязва в. „Гардиан“.

Това е 10 месечно дъно, което се постига след обявяването на последните резултати за нагласите около насрочения за средата на септември референдум за независимост на Шотландия.

Анализатори дори очакват британската лира да падна и под $1,60.

Перспективата за появата на Шотландия като независима държава допълнително подклажда страховете на инвеститорите, които се тревожат за слабата икономика на ЕС, коментира Джонатан Съдейрия, дълър от Capital Spreads.

Преглеждането и приемането на нови данъчните и митническите режими, смяната на валутата и т.н. ще се плати от шотландския бизнес.

Великобритания даде ясни сигнали, че няма да позволи да се

използва британската лира като платежно средство в независима Шотландия,

отбелязва „Дойче веле“.

Дейвид Фрост от Асоциацията за производители на скоч изказа своето притеснение от една бъдеща независимост, защото тя може да отреже възможностите за продажбата на уиски на територията на Острова и по света. Подкрепящите отделянето се надяват, че страната им ще се превърне в една от богатите страни в света. Те се надяват, че при „развода“ Шотландия ще сложи ръка на богатите залежи на петрол и газ в Северно море.

Шотландците доволно потриват ръце и се надяват да вземат 90% от тези залежи, които се оценяват на 15 – 24 млрд. барела, достатъчни за 30-40 години.

Освен петрола и синьото гориво Шотландия ще трябва да подели с Лондон и националния дълг, заключава Евронюз. Лондон се надява, че ще съумее с помощта на някои компромиси и обещания за повече автономия да разубеди част от поддръжниците на независимостта. Според социологическите анкети, шотландците всъщност желаят среден път - повече самостоятелност, но не и окончателна раздяла с Англия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MonoMakh

    3 0 Отговор
    Да им се чуди на акъла на тези англичани , вместо да хвърлят толкова пари на вятъра за едни скандални скъперници – да вземат да организират един контрареферендум за включването на България в Обединеното Кралство, като компенсация за намалената територия и население. Ние сме къде-къде по изгодна партия – и по територия и по население превъзхождаме шотландците, освен това и климата и курортите ни явно допадат на поданиците на НВ, заради ниските цени на храната и напитките!
    За държавен глава може да ни изпратят принц Хари – по имиджйен е , безпартиен , а и така няма да се харчим за провеждането на излишни избори и издръжката на излишна администрация, съставена от „наши хора“!
    Сигурен съм, че с „ДА“ ще гласуват 99,99% от българите, а с „НЕ“ – 0,01% - познайте кой?
    Правилно познахте! – сегашните кандидат- крадци, (пардон – бенефициенти) за държавната баница (субсидия) !

    Коментиран от #2

  • 2 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "MonoMakh":

    Те англичаните , със загубата на Шотландия ще се примират,как обаче,ще се примирят,със загубата на нефта и газа в Северно Море ,което попада в шотландските териториални води,те шотландците , маѝ и за това искат да се отцепят.
  • 3 Змей Горянин

    3 0 Отговор
    Чакаме майдан в Лондон и АТО на територията на Шотландия.