Тема: Украйна

23 Юли, 2024 14:31 1 699 29

Дмитро Кулеба пристигна на посещение в Китай за мирни преговори относно войната с Русия

  • китай-
  • дмитро кулеба-
  • посещение-
  • мирни преговори-
  • война-
  • русия

Посещението на Дмитро Кулеба, което ще продължи до петък, е първата му визита в Китай след началото на руското нашествие.

Дмитро Кулеба пристигна на посещение в Китай за мирни преговори относно войната с Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пристигна на безпрецедентно посещение в Китай, близък партньор на Русия, за да обсъди начините за намиране на мирно решение на войната между Киев и Москва, предаде АФП, цитирано от БТА.

Въпреки тесните си икономически, дипломатически и военни връзки с Москва, които се засилиха още повече след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., Пекин възнамерява да играе ролята на посредник в конфликта. Китай се представя като балансиран събеседник спрямо Запада и го обвинява, че "налива масло в огъня", като доставя оръжия на Украйна.

Още новини от Украйна

Посещението на Дмитро Кулеба, което ще продължи до петък, е първата му визита в Китай след началото на руското нашествие. То се провежда, след като НАТО отправи остри критики срещу китайската икономическа помощ за Москва и седмица след като украинският президент Володимир Зеленски за първи път отвори вратата за преговори с Русия, като заяви, че подкрепя идеята Москва да присъства на бъдеща среща на върха за мир.

Първата такава среща беше организирана в Швейцария в средата на миналия месец, като на нея бяха представени десетки държави. Русия обаче не беше поканена, а Китай реши да не участва, тъй като смяташе, че няма шанс да се постигне напредък.

Основната тема на дискусиите по време на посещението на Дмитро Кулеба "ще бъде търсенето на начини за спиране на руската агресия и ролята на Китай за постигането на траен и справедлив мир", заявиха от министерството.

Днес говорителката на китайската дипломация Мао Нин заяви, че дискусиите ще се съсредоточат по-специално върху "китайско-украинското сътрудничество и други въпроси от общ интерес".

"Китай остава убеден, че бързото прекратяване на огъня и търсенето на политическо решение са в общ интерес на всички страни", добави тя на редовен брифинг за медиите.

Пекин споделя желанието на Русия да действа като противовес на американското влияние и никога не е осъждал руското нахлуване. Азиатският гигант обвинява НАТО, че пренебрегва проблемите на сигурността на Москва, но също така призова миналата година, в документ за войната, за зачитане на териториалната цялост на всички държави - и следователно на Украйна, припомня АФП.

Дмитро Кулеба може да се опита да "убеди Китай, че трябва да участва във втора мирна среща на върха", смята Александър Габуев, директор на базирания в Берлин Център за анализи "Карнеги" за Русия и Евразия.

Пекин също може да се опита да получи нещо в замяна, смята той. Китай е поставил своите условия за участие: според него срещата на върха трябва да "позволи равностойно участие на всички страни" и "справедливо обсъждане на всички мирни планове", включително руската позиция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойко

    33 3 Отговор
    Руските въоръжени сили (ВС) унищожиха пункта за временно дислокиране на 3-ти батальон от 13-та бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Липци, Харковска област.
    Дроновете са насочили към целта тритонна фугасна бомба (FAB-3000). В зоната на поразяване се озоваха 50 военнослужещи от украинските въоръжени сили, един брониран автомобил и три пикапа.
    „ФАБ-3000 е в състояние да поразява много укрепени цели — дълготрайни структури, командни пунктове в дълбочина. Бойната мощ на тази бомба не може да бъде пренебрегната. Трудно е да си представим цел, която не може да бъде поразена от авиационна бомба с такава номинална маса“, обясни руски пилот на Су-34.
    Според представител на корпорацията Ростех при взривяване на тритонна бомба се създава ударна вълна, която позволява да се унищожи цел като взводна крепост на Въоръжените сили на Украйна с открити земни укрепления. Това е възможно поради факта, че ФАБ-3000 имат експлозивен заряд от около един и половина тона.
    Той също така уточни, че взрива на бомбата е в състояние да обхване площ, сравнима с 11 футболни игрища.
  • 2 Е с кой

    47 3 Отговор
    ще преговаря този фашист в Китай?

    Коментиран от #3

  • 3 Другаря Си боб дърпа

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Е с кой":

    За нациста.
  • 4 Точен

    40 2 Отговор
    Дмитро Кулеба на колене пред новия си господар.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бонев

    38 5 Отговор
    Това е последната стъпка преди килимчето пред Путин.
  • 8 Симо

    27 0 Отговор
    Ще обсъдят двустранните отношения и общи теми!! Толкова с посещението на основа: ще ги излъжем пак! Толкова лъжи се казаха и изиграха, от както Холивуд стана "хегемон" на западния свят, че вече никой на никого няма да се въже.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    32 1 Отговор
    Краварчето не дава Мирни преговори, съответно до последното окраинско наци и тва е! Иначе не е лошо на екскурзия у Китай за чужда сметака.
  • 11 МирО

    24 1 Отговор
    Мирни преговори - ха ха ха
    Всички нациски бандеровци в Сибир (то и без друго на части от Сибир са викали покрайнината, по времето на Иван Грозни)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе големи танцьори

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "4444":

    Излязохте. А със свирките как сте?

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тоя нацист

    20 1 Отговор
    китайците ще му се подиграят добре!
  • 16 Стършел

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стойко":

    А тоя( кулеба) що се отвлякъл чак у Китай като Русия ей сега ще падне?Нали правиха конференция(за мир) у Швейцария,ама без Русия, Китай....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Леле

    18 1 Отговор
    Кулеба ще преговаря с Китай за войната с Русия. Пак ще правят сметката без кръчмаря. Въртят, обикалят и все правят преговори без Русия. Е, няма как да стане така. Накрая ще се стигне до капитулация. Жените вече бият по улиците на Одеса военните тръгнали да правят мобилизация на мъжете им. Пълно е с клипчета.
  • 19 Булдог

    15 0 Отговор
    А държанието му дали ще както в нашето Народно събрание???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мдааааааа

    13 1 Отговор
    Този Кулеба в Китай ще го приеме секретаря, на секретаря на третия заместник на заместника на външния министър.
  • 22 Талибан

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стойко":

    Споко Стойко.С 3 самолета няма да стане.Остават им още около 1300 и тагда у Масква.
  • 23 Тоя Кулева

    9 0 Отговор
    (извинявам се ама се римува с дагоева)
    какво си мисли, че ще постигне?
    Украинците клекнаха на американците, национализираха фирма китайско притежание и сега ще се молят.
  • 24 Сър Пичук

    1 8 Отговор
    Ясно е, че Китай държи ключа към изхода от тази война.
    Ако те решат, Путин ще я приключи за 24 часа.
    Мераците им към Тайван са ясни, но кризата, в която влизат, не предполага конфронтация със Запада, така че трябва много добре да си направят сметката.
  • 25 Иво

    1 0 Отговор
    ех куче..
  • 26 $$$$$$&&

    4 0 Отговор
    Ако този път РУСИЯ🇷🇺 се хване на тази лъжа 🤥 ще стане ТСВ наглостта на украйнците нямат задръжки
  • 27 Хм...

    2 0 Отговор
    Само ни кажете кой го е посрещнал. За останалото ще се сетим сами.
  • 28 Ким Чен Ун

    3 1 Отговор
    Пратих си лъскача на обувки да го посрещне, че с чичо Си играем карти и не ни се занимава... с боклуци...
  • 29 карадочевска демократична

    0 0 Отговор
    клякаме бавно, мъчително плавно неусетно почти,
    много видимо аз...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания