26 Юли, 2024 04:55 960 6

САЩ: Израел все още не ни е споделил голяма част от плановете си за ивицата Газа след войната

  • сащ-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • камала харис

Камала Харис прие снощи израелския премиер Бенямин Нетаняху

САЩ: Израел все още не ни е споделил голяма част от плановете си за ивицата Газа след войната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз К. Браун, най-високопоставеният американски генерал, заяви, че Израел все още не е споделил голяма част от плановете си за ивицата Газа в "деня след" като свърши войната с палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Казаното от генерал Браун идва след речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ, в която той очерта само смътни контури за "дерадикализирана" следвоенна Газа.

"Няма много подробности, които успях да видя от техния план", каза вчера генерал Браун на пресконференция в Пентагона.

"Това е нещо, по което ще продължим да работим с тях", добави той.

Месеци наред Вашингтон многократно призовава Израел да изготви реалистичен следвоенен план за ивицата Газа и предупреди, че липсата му би могла да предизвика беззаконие и хаос, както и евентуално завръщане на "Хамас" в палестинския анклав.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър вчера също заяви, че Израел не е представил много подробности за план за "деня след" края на войната, но разговорите продължават.

Палестинците и преди са казвали, че само краят на израелската окупация и създаването на палестинска държава ще донесат мир.

Но в речта си пред Конгреса Нетаняху не спомена нищо за създаването на път към признаване на палестинската държавност след войната в Газа. Това е нещо, на което той и крайнодясната му коалиция твърдо се противопоставят, дори след като администрацията на президента Байдън оказа натиск върху Израел да отстъпи по този въпрос.

Междувременно вицепрезидентката на САЩ Камала Харис прие снощи израелския премиер Бенямин Нетаняху на среща в президентската офис сграда "Айзенхауер" в комплекса на Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че срещата се е наблюдавала внимателно за признаци как Харис би могла да промени американската политика по отношение на Израел, ако стане президент.

Часове по-рано американският президент Джо Байдън настоя за прекратяване на огъня в 9-месечната война в ивицата Газа в първите си разговори на четири очи с Нетаняху в Овалния кабинет на Белия дом, след като президентът посети Тел Авив броени дни след 7 октомври, когато "Хамас" нападна Израел, обещавайки подкрепа от страна на САЩ.

"Имаме много неща за обсъждане", заяви Харис, посрещайки Нетаняху, като повтори почти дословно думите на Байдън при срещата му по-рано през деня с израелския лидер. "Наистина имаме", каза ѝ Нетаняху.

Като един от първите високопоставени лидери на САЩ, който призова за прекратяване на огъня, Харис трябваше да следва точно политиката на американската администрация, съсредоточавайки се върху на тежкото положение на палестинците, като същевременно подкрепя и правото на Израел да самозащита, отбеляза официален представител на администрацията.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби посочи, че все още има различия между Израел и бойците на "Хамас", които управляват палестинския анклав в стремежа към постигането на прекратяване на огъня в Газа, но "сега ние сме по-близо, отколкото сме били преди".

"И двете страни трябва да правят компромиси", каза Кърби.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви: "Мисля, че посланието от американска страна в тази среща ще бъде, че ние трябва да постигнем тази сделка".

Посещението на Нетаняху съвпада с промяна в американската политика, коментира Ройтерс. В неделя 81-годишният Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ под натиска на съпартийците си демократи и подкрепи Харис за номинацията на партията за президентските избори през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    11 1 Отговор
    Израел са Терористи
  • 2 Калпазанин

    5 0 Отговор
    И какво има да ви споделя този който ви е господар с вие сме ми като генерален директор за света ,печата ви хартийки да си живуркате и да си избивате цели народи
  • 3 Рошко

    4 0 Отговор
    Знаем тайната на американския конгрес защо подкрепя евреи
  • 4 Рошко

    4 0 Отговор
    Защото така

  • 5 Тонката

    3 0 Отговор
    Израел не споделят нищо, но това, което споделят американските военни лекари в Газа не се коментира....😂
    Хората твърдят, че са втрещени от видяното там....Деца с по две прострелно рани...Един от лекарите казва, че няма как дете да бъде улучено случайно два пъти....Просто са изпозастреляни от израелската армия.....В същото време Нетаняху твърди, че IDF са на-хуманната армия в света.....
  • 6 Турчин

    1 0 Отговор
    Лицемери!!! Гадни, долни и безсрамни убийци на жени и деца!!
    Съвременни фашисти облечени като демократи и борци за демокрация.
    Мръсни еврейски изчадия.
    Аплодираха един убиец, подсъдим за геноцид в Конгреса на ФАЩ.
    В ПЪКЪЛА ДА ГОРИТЕ ВСИЧКИ!!!
    УБИЙЦИ!!!!