27 Юли, 2024 08:28 2 882 189

WSJ: Освен войната с Украйна, Путин има и още един сериозен проблем- инфлацията

  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • инфлация-
  • проблем

Поскъпват стоки и услуги в различни сектори - от картофите (с 91% през тази година) до полетите в икономична класа (с 35%)

WSJ: Освен войната с Украйна, Путин има и още един сериозен проблем- инфлацията - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Докато Русия продължава да води война в Украйна, тя се сблъсква и с вътрешни проблеми - инфлацията. Миналата година руската централна банка удвои основния си лихвен процент в опит да контролира цените.

Въпреки това инфлацията продължава да расте, като този месец достигна 9%. Поскъпват стоки и услуги в различни сектори - от картофите (с 91% през тази година) до полетите в икономична класа (с 35%), съобщи The Wall Street Journal (WSJ), цитиран от news.bg.
В петък Централната банка повиши основния си лихвен процент - с два процентни пункта, до 18% годишно. Инфлацията се превърна в характерна черта на руската военна икономика. Повишаването на цените се дължи на нарастващите военни разходи, както и на рекордния недостиг на работна ръка, тъй като част от мъжете в трудоспособна възраст заминават на фронта, а други напускат страната. Новите санкции на САЩ затрудниха международните плащания и увеличиха разходите на вносителите.

И макар че цените не се повишават достатъчно бързо, за да предизвикат икономическа криза или социални вълнения, те са признак за нарастващ дисбаланс в икономиката. Ускоряването на инфлацията означава също, че военните конфликти ще стават все по-скъпи за Русия.

"В борбата с инфлацията руските власти нямат добри възможности - те не могат да спрат войната, не могат да решат проблема със заетостта и не могат да спрат да повишават заплатите на хората. Докато войната продължава, инфлацията ще остане висока", посочва Александра Прокопенко, бивш икономист в Централната банка на Русия и изследовател в центъра "Карнеги".

В четвъртък Кремъл заяви, че работи по мерки за ограничаване на цените, тъй като "някои инфлационни процеси предизвикват безпокойство у правителството и централната банка".
Първите месеци на бойните действия в Украйна предизвикаха рецесия в руската икономика, но тя бързо се възстанови, тъй като държавата и компаниите намериха начини да заобиколят западните санкции. В същото време икономиката започна по-широка трансформация. Правителството се върна към военните разходи в съветски стил, които съставляват около 7% от БВП. Днес военните разходи в Русия се превърнаха в основен двигател на икономическия растеж.

Заводите за производство на танкове, безпилотни самолети и боеприпаси за войниците работят на няколко смени седем дни в седмицата. През май Владимир Путин назначи нов министър на отбраната - Андрей Белоусов, макроикономист и привърженик на държавната намеса в икономиката. Според икономисти това назначение потвърждава, че икономиката и войната вече са тясно свързани.
От декември миналата година централната банка запази основния лихвен процент на ниво от 16%, но това нямаше голям ефект върху забавянето на инфлацията. Освен това през този месец руското правителство отмени преференциалните ипотечни кредити при 8%. Според експерти тази програма е допринесла за надуването на балон на пазара на недвижими имоти. В неотдавнашен доклад анализаторите на J.P. Morgan отбелязаха, че строгата парична политика в Русия "остава озадачаващо явление".

За руснаците инфлацията предизвиква спомени за икономическата криза през 90-те години на миналия век. Много от тях ограничиха разходите си и се отказаха да пътуват на почивка. Други се присъединиха към общности в Telegram и споделят съвети къде да намерят изгодни оферти.
Недостигът на работна ръка се изостря от демографската дупка в страната. По данни на Централната банка компаниите изпитват недостиг както на висококвалифицирани специалисти, така и на работници. През последните 18 месеца отбранителният сектор е привлякъл повече от половин милион работници от цивилния сектор. Но въпреки това днес на компаниите от отбранителната индустрия им липсват около 160 000 специалисти.

Руските вносители също страдат заради санкциите на САЩ. През последните месеци китайският износ е намалял значително. Търговията на Турция с Русия също се забави под натиска на санкциите.
Обикновено Русия и нейните партньори намираха начини да заобикалят санкциите. Но това няма да се повтори за дълго, тъй като САЩ няма да спрат. Руските потребители и предприятия в крайна сметка ще трябва да платят цената.

Твърденията на руския диктатор Владимир Путин, че руската икономика е в отлично състояние, скоро може да се окажат неоснователни. Според Юрий Городниченко, икономист от Калифорнийския университет в Бъркли, икономиката на страната-агресор е в дълбоки затруднения и ще навлезе в опустошителна рецесия само след една година.
В интервю за Business Insider той отбелязва, че Русия губи две неща, от които икономиката ѝ отчаяно се нуждае. Това са мащабната търговия с енергия и постоянният поток от щатски долари.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    49 45 Отговор
    НАТО - вци - Ти ги биеш и ги уважаваш като пиле на грил , те искат още.....!!!??? Е това са истински джендъри !!!

    Коментиран от #42, #103

  • 2 мисирката

    61 31 Отговор
    По-тъЪпо нещо от пропагандата е тъЪпата пропаганда
  • 3 Гост

    55 26 Отговор
    Ако сте много притеснени му помогнете с пари. Кат на Украйна

    Коментиран от #33

  • 4 Не се притеснявайте за

    49 35 Отговор
    Путин. Засега сте изцяло под неговата сянка.

    Коментиран от #96

  • 5 Хахаха

    56 29 Отговор
    КозяшкитеПодлоги вече се излагате. България без война има много сериозен проблем с инфлацията.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Георги

    47 16 Отговор
    То и тук цените след кояид и началото на войната се изтреляха нагоре. Явно няма значение от "коя страна на историята" си!
  • 8 Сск

    43 49 Отговор
    За ватенките и картошките станаха лукс. Следва едно прекрасно бъдеще, живот като на севернокорейските и еритрейските им приятели.

    Коментиран от #11, #13, #24, #175

  • 9 ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО

    51 27 Отговор
    а щото вие в европата сте цъфнали та вързали

    Коментиран от #37

  • 10 странно

    27 18 Отговор
    и защо войната с украйна и нато да е проблем ? а инфлацията им дали е по-голяма от нашата?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 За това всички чакаме на опашки по

    16 14 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Магазините и бензиностанциите😄
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хехе

    36 23 Отговор
    Аз пък се сещам за сатанинския аватар на света дали нямат прикрита инфлация, която се подпира от фантастичния вътрешен дълг от 31 трилиона долара, безумно печатани от от Ротшилдовата банда, нарекла се ФЕД. Пресмял се хърбел на щърбел.

    Коментиран от #22, #25, #63

  • 15 Русофилчо

    39 33 Отговор
    В русията няма инфлация, защото има крепостни. Курсът на рублата е секретен.

    Коментиран от #169

  • 16 Тамара

    33 29 Отговор
    Русия фалира.
  • 17 И още много:

    28 25 Отговор
    наводненията, пожарите, езерата с радиация, мобилизираните разхайтени затворници, туберкулозата, маларията, спинът, пияните мужици, гейовете, интелигенцията, ниският процент християни...

    Коментиран от #32

  • 18 Без коментар

    39 23 Отговор
    Гледайте вие инфлацията в Русия, че в Европа не е за гледане. Боже..., присмял се куку на пипи.
  • 19 Тишо

    21 20 Отговор
    Печатат се купоните.Страшно е!
  • 20 Гост

    32 22 Отговор
    Нашата я опрайхме, та за путиновата тръгнахме да ревем. Безсилие, но евроGейско.
  • 21 Тома

    26 17 Отговор
    Пълни глупости
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Най-страшният проблем

    19 22 Отговор
    е пиян моряк на вахта или на пиян гвардеец да пази Кремъл.

    Коментиран от #28, #49

  • 24 Корекция

    26 26 Отговор

    До коментар #8 от "Сск":

    В РФ има всичко, + бензин по 1 лев, + 80% подкрепа за правителството.
    Не ги мислете.

    Коментиран от #180, #188

  • 25 Гост

    25 19 Отговор

    До коментар #14 от "Хехе":

    Дългът на белият вигвам вече е почти 35 трлн гущера. Икономика, изградена от заеми. Не искат да ги връщат и палат пужари навсякъде, белким ги занулят. В замяна предлагат помощ - старо 0ражие на баснословни цени.
  • 26 Анани

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "хасан двата у....":

    Няма страшно, ще го оближе.

    Коментиран от #79

  • 27 Добре, че са копейките

    15 19 Отговор
    да ми кажат, че живея лошо. Защото помощи не съм усетил. Напротив. Та нещо взех да не им хващам вяра. Ежедневието ми постоянно опровергава апокалиптичните им картини. Но ги разбирам. Те не разсъждават със собствен мозък, закърнял е, затова мисълта им се побира само в сводките на Митрофанова. И пак не са ги измислили те.
  • 28 Засега историята

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "Най-страшният проблем":

    го опровергава.
  • 29 по9и8уъ7т

    22 22 Отговор
    Кефи мъ как нескопосано лъжете и мамите... Специално заради вас си отворих приложението на телефона от типа на вашето "Glovo" за онлайн пазаруване, издирих си една поръчка (храна за седмицата за 4 човека) от 02.08.2023г. и цъкнах бутончето "Поръчай отново"... Миналата година съм платил 17 452 рубли, днес сумата е 18 377 рубли- грубо казано около 6% инфлация... Режийните (ток, вода, газ, отопление и т.н.) са се повишили с под 4%, 100 октана бензин е мръднал с 2-3 рубли нагоре, обикновеният максимум с 1 рубла да е "скочил"- при цени от 53-55 рубли за литър сами смятайте колко % е 1 рубла...
    Инфлацията в Русия на годишна база е под 10%, а заплатите се вдигнаха с над 20%- туй го твърдя като работодател плащащ заплати на повече от 120 човека...
    Единственото което реално е поскъпнало с над 30% са "марковите" стоки- електроника и парцали... Нито аз, нито жената ще умрем без Долчи и Габанъ или дружките им, а и много отдавна спряхме да сменяме телефоните през 6 месеца с нов модел...

    Коментиран от #34, #36, #38, #39, #46, #47, #164

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Луиза Розова

    18 16 Отговор
    В Крим вече бензин има само със
    Купони .
    Започна се
  • 32 Гост

    13 11 Отговор

    До коментар #17 от "И още много:":

    Само като прочетох "ниският процент християни" и ми стана ясно, колко са ти вярни останали те твъдения. От 147 млн жители, над 100 млн са православни християни.

    Коментиран от #57

  • 33 Без коментар

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    😂😂😂👍
  • 34 Може

    6 12 Отговор

    До коментар #29 от "по9и8уъ7т":

    Ама не е вярно.
  • 35 Ти затова ли

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "хасан двата у....":

    Си се задавил .
    Да ти е Сладко .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сск

    23 16 Отговор

    До коментар #9 от "ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО":

    Европа умря, Русия цъфти , какво обаче дирят 6 милиона руснаци в Германия? Хвалят Путин на ляво и на дясно , но домой не хочится?

    Коментиран от #40, #159

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гост

    12 7 Отговор

    До коментар #29 от "по9и8уъ7т":

    Те с телефоните са си ок. Китай прави всички телефони на света и ония даже де никой не знае що са толко пара па се са с калпава батерия ифоните.
  • 40 Гост

    13 10 Отговор

    До коментар #37 от "Сск":

    То и 10 млн амуджи от Анадола са у Германищад, но това не ви пречи да възхвалявате Ердоганската икономика, нали? Гурбетлък винаги е имало.

    Коментиран от #45, #72

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 А ти намери

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    ли кой е татко ти

    Коментиран от #74

  • 43 ОЛФ процент 18% !!! И расте!!!!

    15 7 Отговор
    Банкрута е неизбежен.
  • 44 Факти

    16 17 Отговор
    Миналото лято основният лихвен процент в Русия беше 7,5%. За една година той избухна и вече е 18%. Европа пребори инфлацията още миналата година, а Русия влезе в инфлационна спирала и нещата стават все по-зле. Не, санкциите изобщо не работят. Руснаците обаче са кучета и много носят на глад и мизерия.

    Коментиран от #51, #52

  • 45 Кой Възхвалява

    12 8 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Ердоганската Икономика .

    Това го правят Русофилистичните
    Индивиди.
    Нещо си се объркал .

    Коментиран от #53

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бухахахахахаха

    9 6 Отговор

    До коментар #29 от "по9и8уъ7т":

    ПовервАхме .😂😂😂
  • 48 Тц тц тц

    12 13 Отговор
    Седнали сте да гледате дали Вуте е зле,а не пишете и ред как е при нас в България.Вуте може да е зле ама ние още повече благодарение на такива като вас!И още по-зле става,защото ще изнасят ток,който ние ще плащаме и ще дават пари за борба с подводници...следващия път сигурно за борба с марсианците или пингвините ще е повод как да дръпнат още милиони от държавната хазна.Не ви е срам!

    Коментиран от #58

  • 49 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Най-страшният проблем":

    За битката при Синоп да си чувал? Питай дядо си Али, той ще знае.
  • 50 Абе мани.

    15 7 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    160 долара минималната.Марш в Русия!

    Коментиран от #55

  • 51 Гост

    9 14 Отговор

    До коментар #44 от "Факти":

    Ха ха ха, коя Европа преборила инфлацията? Преди две недели в Милано беше пусто, като след атака. Слизай бързо на земята, че хептен си се превъзнесъл.
  • 52 Без коментар

    9 13 Отговор

    До коментар #44 от "Факти":

    Европа преборила инфлацията?😂😂😂 Къде това, по стакмистика ли? Тепърва ще я усещате, както трябва.
  • 53 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "Кой Възхвалява":

    Не си приписвай грех0вете на други, Мемет. Дори калта, която мятате в0ни на л0й.
  • 54 Как

    11 10 Отговор
    Руснаците са доказали че има ли бомби и пиене друго не им трябва. За тях това е пълно щастие. От всичко друго могат да се лишат.
  • 55 Гост

    13 11 Отговор

    До коментар #50 от "Абе мани.":

    223 долара - проверявай инфото, преди да се и3л0жиш. И с тях купуват повече неща, отколкото ти с твоята минимална тук.

    Коментиран от #64, #80

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гост

    9 9 Отговор

    До коментар #48 от "Тц тц тц":

    Обикновеният българин ще плаща скъп битов ток, за да може бизнесът на м0трите да не плаща. За тях гласуват субсидиране от нашите такси и данъци. Все повече заприличваме на т0талитарна икономика.
  • 59 Абе

    9 11 Отговор

    До коментар #36 от "Хахаха":

    Това което е написано в коментар №29 е абсолютно вярно, а от къде зная ами просто аз също живея в Русия. А примера с поскъпването на картофа страшно много ме разсмя, защото даже в България младия картов лятото пскъпва със 100%а даже и по вече.

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #59 от "Абе":

    Оставяй ги да си пишат. Цените по магазините сами говорят. Празните заведения също.

    Коментиран от #65

  • 62 Като стигнах до "диктатора Путин"

    9 13 Отговор
    и "страната агресор" разбрах че това не е "икономически анализ" а поръчков материал с друга цел.

    Сериозен анализ е доклада на Светоната Банка. Че Русия е на 1во място в Европа по покупателна способност и на 4то в Света
  • 63 Наистина са зле в САЩ

    12 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хехе":

    с 120% дълг от БВП, още по-зле е Япония с 230% от БВП. Съветвам те да си стоиш в Русия с 16%, а най-добре в Северна Корея с 0% дълг.
  • 64 Никой не ти пречи

    15 9 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    да си фантазираш. Не виждам защо се напъваш да ми доказваш, че живея зле, след като живея много добре и в пъти по-добре от рашките. Е, ако ме сравняваш с руските олигарси, те със сигурност живеят по-добре от мен, докато не ги самоубият. Не ме занимавай повече със себе си, митоман инфантилен тролски! Ако ти живееш зле, сам си си виновен.Поне си фантазираш пътешествия, дано са ти утеха. С това ще си останеш, свиквай!

    Коментиран от #66, #71

  • 65 Карлуковци

    7 3 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    винаги сте живели в паралелна реалност. Не сте виновни. По хора ходи...
  • 66 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #64 от "Никой не ти пречи":

    Никой не те е убеждавал, че точно ти живееш зле. Галениците на режима и пи0нките им, винаги са живяли добре. Не мисли другите!
  • 67 Аман

    10 7 Отговор
    Няма страшно. Ще погладуват малко, както обикновено и като спестят парички започват следващата война.
  • 68 Без коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    Залагам на Груь0. Те всичките от оная страна на историята са видни фактолози.😂
  • 69 Швейк

    10 7 Отговор
    Какъв проблем ?
    Всеки работещ руснак получава по един чувал пари в края на месеца.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Без коментар

    6 3 Отговор

    До коментар #64 от "Никой не ти пречи":

    Е, ко стана сега? Свършиха готовите отговори и премина на лични? Като, че сте правени на принтер по способности и манталитет.

    Коментиран от #77

  • 72 Сск

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Точно така, младеж! И те масово гласуват за Ердоган, но от “фалиралата” Германия нещо не им се ходи у дома.
  • 73 Ролан

    3 2 Отговор
    Щото ние нямаме никакви!)))
  • 74 Пич

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "А ти намери":

    Погледни при майкати , нея опъва !
  • 75 Гост

    6 12 Отговор

    До коментар #70 от "И пише също":

    Директно от извора: Населението на Руската федерация възлиза на около 146 700 000 жители. Над 100 милиона граждани се смятат за руски православни християни. Великден е най-популярният религиозен празник в Руската федерация. Празнуват го над 90% от всички руски граждани (източноправославни). - и всеки човек с интернет може да провери това. Пък ти, можеш да си измисляш цифри, колкото си щеш.

    Коментиран от #86, #91, #128

  • 76 Съвет

    15 6 Отговор
    СССР и КНДР са супер, всичко е цветя и рози. Така пишат руските тролчета. САЩ и ЕС са зле, там хората едва свързват двата края, опашки, няма нищо. Пак така пишат руските тролчета. Ами никой не спира руските тролчета да отидат при хубавото, защо се мъчат.

    Коментиран от #84, #85

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 какви ги дрънкат шорошите

    8 10 Отговор
    цена на горивата в Русия 27.07.2024
    Бензин A95 (л) -1,16 лв.
    Дизел (л) - 1,37 лв.
    Пропан Бутан (л) - 0,60 лв.

    Основни хранителни продукти
    Цена на картофи - 50.00 RUB - 0.58 USD
    Цена на лук - 26.00 RUB - 0.30 USD

    Коментиран от #92, #132

  • 79 Сск

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Анани":

    Анали, как си?
  • 80 В най-бедната в ЕС

    11 8 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    България МРЗ е $516. Това за ниските цени го знаем още от соца. Евтино, но го няма да си го купиш или на тройна цена с връзки. Иначе празни рафтове и опашки когато "пуснат" нещо.

    Коментиран от #87, #88, #93

  • 81 И КАКВА Е ЦЕНАТА НА КАРТОФИТЕ

    4 3 Отговор
    В ЕВРО АКО МОЖЕ
    ДА НЕ Е ПОД 10 ЦЕНТА НА КИЛО
    А ЦЕНАТА НА ТОКА КАК Е 2 ЦЕНТА КИЛОВАТЧАСА ИЛИ КАК
    А С ЯЙЦАТА КВО СТАНА

    Коментиран от #89, #139

  • 82 Бе да питам

    4 14 Отговор
    От къде идват всичките тези пари които ЕС дава и ще дава на Украйна?!? Ами печатат се!!! И понеже са без покритие инфлацията в ЕС ще остане висока за десетилетия...само за възстановяването на Украйна трябва да платим поне 600 млрд а ЕС е откраднала само 300 млрд...но част от тях руснаците ще компенсирст съд западни активи
  • 83 Сащ са злото

    4 11 Отговор
    Сащ и Укрия са пред фалит. Осталото е пропаганда!
  • 84 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #76 от "Съвет":

    Досега май не съм срещал статия за проблемите в ЩАС или в СЕ. Но виж, всяка трета статия ни залива с "информация", колко са зле руснаците и как всеки момент ще се разцепи федерацията им. Твърде много екранизиране на нечии м0кри ме4ти, за да са истина.

    Коментиран от #141

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Сск

    9 4 Отговор

    До коментар #75 от "Гост":

    Я провери , къде се намира най-голямата джамия в. Европа. Бонус: виж и за втората по големина!

    Коментиран от #94, #95

  • 87 Само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #80 от "В най-бедната в ЕС":

    Какво не е имало по време на соца ?

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Гост

    3 10 Отговор

    До коментар #81 от "И КАКВА Е ЦЕНАТА НА КАРТОФИТЕ":

    Яйцата са им по 1,52 $ за 12 броя. У нас са 5$.

    Коментиран от #97

  • 90 Без коментар

    4 6 Отговор

    До коментар #87 от "Само питам":

    Банани.😂

    Коментиран от #108, #145

  • 91 Само преди 20г.

    8 6 Отговор

    До коментар #75 от "Гост":

    православните бяха 110млн., тенденцията е лоша. Младите и интелигентните емигрират на запад както беше и у нас, но при нас заплащането се поизравни със средното на запад, а при тях такава тенденция няма и ще се влошава с глупостите на Путин.

    Коментиран от #102, #146

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Хахаха

    6 11 Отговор

    До коментар #80 от "В най-бедната в ЕС":

    Магазините в Русия пръщят от стока, празни били празна ти е не тебкратуната.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #86 от "Сск":

    Това ли ти била отправната точка? Това, къде имало голяма джамия не означава, че там имало малко християни. За пример: Света София в Истамбул не означава, че в Турция мюсюлманите са малко. Гледането на западни филми със специални ефекти уврежда мисълта на човека. Четете повече книги, за да развивате мисловна дейност, а не да си интерпретирате факти и да си ги нагаждате по предварително зададените следствия.

    Коментиран от #114

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Хахаха

    7 5 Отговор

    До коментар #89 от "Гост":

    Даже на промоция яйцата са по 80-90 рубли, което около 0.80-0.90 евро цента.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ОПА

    15 5 Отговор
    В кочината ще става само по зле, но важното е, че този път сме от другата страна и ще ги съжаляваме не по братски

    Коментиран от #105

  • 100 Атина Палада

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "Така де":

    Стабилност.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Гост

    6 8 Отговор

    До коментар #91 от "Само преди 20г.":

    450€ минимална заплата, при 6€ кило пилешко месо и казваш, че сме се изравнили с европа, а? По скоро с Русия сме се изравнили.
  • 103 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Мужици нема да се плашите бат Путю ше ви направи всите милионери ... в рубли ... ххахаххаха 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #149

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 пацо

    11 8 Отговор
    Само да не барат Путин докато окончателно не затрие русия
    Няма друг който така успешно да направи това
    Аз съм му фен
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Да, банани нямаше, но

    8 4 Отговор

    До коментар #90 от "Без коментар":

    пък имаше свободно западни коли, апартаменти на изплащане, западна бяла и черна техника, евтини строителни материали, ходехме по Гърция на курорти, пътувахме свободно по целия свят. Който искаше не ходеше в казармата.

    Коментиран от #117

  • 109 Копейки,

    5 2 Отговор
    О не ходите на работа?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Атина Палада

    12 8 Отговор
    Но трябва да отбележим, че за 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 600 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #113

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Само питам

    5 10 Отговор

    До коментар #111 от "Атина Палада":

    Бързаш ли много ? Те и с фашагите ВСВ така , ама после Руснаците не могат ги стигна до Берлин . Много бързо бягат като им счупят гръбнака .

    Коментиран от #116, #118

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Без коментар

    6 12 Отговор

    До коментар #108 от "Да, банани нямаше, но":

    Нямаше семейство без апартамент на изплащане и без кола. Електроуреди имаше във всеки дом, е вярно не бяха черни.😂 Имаше сигурност, ред, спокойствие, чистота. Хората бяха добри. Образование и здравеопазване безплатни. Всичко това, сега го нямате, пък ако ще и на Марс да ходите на почивки. Когато емигрантите спрат да ви правят бюджета, тогава можеш да ми се хвалиш, колко сте по-добре.

    Коментиран от #124

  • 118 60 милионна Германия

    6 4 Отговор

    До коментар #113 от "Само питам":

    воюваше с 600 мил. Великобритания, 200 мил САЩ и 200 мил СССР. Да не слагаме Канада, Австралия в сметките.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Без коментар

    3 7 Отговор

    До коментар #119 от "ОПА":

    А, не. Балкански, а може би български патент са.😂 Ние кога сме имали външни тоалетни ехее, руснаците са строили Балшой театър.

    Коментиран от #135

  • 123 МинФин

    0 0 Отговор
    Малко историческа статистика:

  • 124 Проблема беше

    4 2 Отговор

    До коментар #117 от "Без коментар":

    Че частната инициатива беше забранена!!! Обясни какъв беше стимула някой да прави иновации когато от тях нямаше да получи почти нищо!?! Хората залиняха защото всичко им беше осигурено

    Коментиран от #134

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Абе

    6 5 Отговор

    До коментар #120 от "Атина Палада":

    Нещо тоя гнус 200 объркал посоката и се отправил в посока Куiв, и напълнил най голямото гробища в Европа.

    Коментиран от #127

  • 127 Атина Палада

    7 7 Отговор

    До коментар #126 от "Абе":

    За две години, Специална военна операция " загинаха над 630 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 128 Не ми пробутвай

    2 6 Отговор

    До коментар #75 от "Гост":

    Википедия. Там всичко е измишльотина
    Допреди само 7 мес. В същата тази Википедия пишеше: християни 47. 3% После го изтриха, като се усетиха, че не е добре за имиджа им. Смешното е, че данните им обаче останаха в нашата и други Уикипедия, защото от там няма кой да ги изтрие. )))))И така: истината напук на теб е 47.3% от населението. Другото е нереално, като знаем колко етноси имат там. И много руски евреи. Наклон към православието, друг път. Руско фалшименто. Великден - голям критерий. Рашките ходят и броят кой празнува Великден. Друн-дрън., те извън Москва не излизат. Статистиките си ги пишат в Кремъл. Че даже наште мюсюлмани си боядисват яйца,
  • 129 Тореро

    1 5 Отговор
    Слава на Русия и комунизма!!
  • 130 В.В.П.

    4 6 Отговор
    Пак гледаме в чинията на Рф ..Това е нахално..Пък шоплука си гори .Елин Пелин са най смотаните и алчни шопи..
  • 131 Тореро

    3 4 Отговор

    До коментар #125 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Уникален убитак!! Слава на Русия и комунизма!!
  • 132 Що така

    7 6 Отговор

    До коментар #78 от "какви ги дрънкат шорошите":

    При СССР метрото беше 5 копейки, ама рашките бягаха та Запад. Що така? Сега е същото. Така, че без глупави коментари.

    Коментиран от #154

  • 133 В.В.П.

    2 2 Отговор
    Шопите са като окропите ,нагли ,нахални ,алчни и отвратителни..Добре е че са се самозапалили..кефат .
  • 134 Без коментар

    3 3 Отговор

    До коментар #124 от "Проблема беше":

    Иновации имаше. Не случайно бяхме сред малцината в космическото семейство и в производството на храни за космонавти, световни иновации в медицината... Няма да коментирам всички титли в спорта. Къде са сега?Въобще не сме били малки, наведени и нищожни, като сега. С мафиотска приватизация и подарени активи. И двама милиардери и около 100 милионера на около 3 000 000 милиона активни граждани. Смех.

    Коментиран от #142

  • 135 Ние когато сме имали

    4 3 Отговор

    До коментар #122 от "Без коментар":

    дворци с венециански мозайки и мрамор, и древни бани, Русия я е нямало на картата.

    Коментиран от #138

  • 136 В.В.П.

    4 5 Отговор
    Оня ден бях на ресторант в Самара .платих около 200 лева .Есетра и бяло вино .Чашка водка беше гратис .4 човека ..Риба цяла ,печена на фурна .Уникално..Скъпили е ,ефтино лие ??

    Коментиран от #137

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 та за яйцата

    4 2 Отговор

    До коментар #81 от "И КАКВА Е ЦЕНАТА НА КАРТОФИТЕ":

    След като имат евтино пилешко месо и пилета,да не мислиш,че се излюпват от орехи?Когато пишеш с главни букви,от безсилие и липса на доводи ли крещиш?Истината не можеш да я надвикаш,както не можеш да спреш гората(истината в случая)да се разлисти!Ето ти още един пример,за яйцата става въпрос.В Турция,нашата съседка,яйцето струва 22-24 стотинки при съсипана икономика!В България яйцето струва 40-50ст. при "цъфтяща"икономика!Не е важно колко получаваш,а какво можеш да си купиш с тези пари!

    Коментиран от #144

  • 140 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    7 5 Отговор
    ВСИЧКО ЗА ФРОНТА ВСИЧКИ НА ФРОНТА...
    АПРОПО....ДО КЪДЕ СТИГНА ПУ.ИН....
    ..ВМЕСТО НА ОЛИМПИАДАТА В ПААРИЖ...
    ТОЗИ(🚮)ПРАТИ Т.НАР.РУ.ОЛИМПИЙЦИ
    НА ...ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ В ПРАХОЛЯКА..
  • 141 да допълня

    2 2 Отговор

    До коментар #84 от "Гост":

    Ами Путин колко пъти го погребаха?
  • 142 Когато някой ни

    7 6 Отговор

    До коментар #134 от "Без коментар":

    плюе държавата или е путински надупенец от Възраждане, или не е българин. Сега са по-многобройни титлите и в спорта, и в науките, и българите се замогнаха, и пътуват, където решат, и живеят по-добре, и са по-информирани. Твоето е обикновена жалба по младост на стар комунист. Младостта отлетя, а соцът няма да се върне, мъкаааа!

    Коментиран от #147, #153

  • 143 дрфтгъхуйико

    3 1 Отговор
    Ето ви цените в Русия сега и преди 1 година, търсите в тубата:

    - Живот в Москва 🥶 След една година санкции. Бавно ли умира Русия??? - това е видео от пролетта на 2023г.
    - За какво мълчат московските блогъри?🔥Луди цени в руските региони след 800 дни санкции - това е от този месец

    Клиповете са на английски, но пък имат и бг субтитри...

    Коментиран от #148

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 да допълня

    5 2 Отговор

    До коментар #90 от "Без коментар":

    и дървета,на които да ги ядем!Сега Европата и САЩ ни доставиха всичко-и дървета и банани и ние се качихме да ядем,седейки на голите си задни@и
  • 146 я пак...?

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Само преди 20г.":

    какво "поизравнихме"?

    Коментиран от #157

  • 147 Без коментар

    6 3 Отговор

    До коментар #142 от "Когато някой ни":

    Когато някой, използва лични да те обори, понеже липсват факти е жълтопаветен убавец, чийто оценки са без значение. Кво викаш за спорта? И за клошарите? А, мога да си плюя колкото искам, българското гражданство ми дава това право, да взимам отношение. Свобода на словото, гань0. Демокрация!😂

    Коментиран от #152

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 ами

    4 2 Отговор

    До коментар #103 от "🤣🤣🤣🤣🤣🤣":

    ние нали сме на този път-бяхме милионери в лева и твърдо вървим да станем милиардери в лева!
  • 150 Копейкин

    4 1 Отговор
    Их начии, не ми разваляйте илюзиите.
  • 151 за ъпърви път самоотрупани

    4 6 Отговор
    Не гледайте незначителната инфлация Путин а финансовата катастрофа на запада която ви направиха с антируската си политика.

    Коментиран от #156

  • 152 Не заслужаваш българско гражданство

    5 4 Отговор

    До коментар #147 от "Без коментар":

    Няма други като възрожденците , и част от ИТН, да работят за хибридната война на друга държава. Даже соцовете вече не си го позволяват. Няма друга такава държава сама да се плюе. Чуждите политиците се плюят помежду си, но не го правят по държавата си. Вие, продажниците плюете по България в един глас със сърби, македонци и руснаци. Какви сте: сърби, македонци или руснаци? Ми те себе си не плюят, плюят нас. И ти им пригласяш. Вместо да скочиш и да им забършеш два шамара да си знае мястото! Е, на това какво му се вика. Патриотизъм ли?!

    Коментиран от #158

  • 153 лп0оик9йу8х7ъ

    6 6 Отговор

    До коментар #142 от "Когато някой ни":

    Сега "пътувате" казваш... Дай да видим къде и за какво "пътувате":

    - до Одрин да напазарите нещо евтинко
    - до мамалигария, македония и сърбия- пак за евтин пазар
    - до "великътъ ивропъ" (швабия, мелкобритания и т.н.) отивате за да работите като миячи, чистачи и други подобни гнусни неща
    - огромното ви постижение е веднъж на 5 години да отидете за 5 дни на почивка при византийците или при турците и да стискате всяко € щото сте бедни цървули

    Наясно ли сте, че 75% от хората у вашта дупка не са ходили по-далеч от съседните ви държави? Наясно ли сте, че 99,9% от хората у миризливата ви държавичка НИКОГА няма да могат да си позволят 2 седмици семейна ваканция на друг континент? Каква е ползата тогава, че можете да "пътувате" като реално сте РОБИ и просто не виждате оградата зад която ви държат затворени?

    Коментиран от #162

  • 154 ха ха ха .... колко си пр03д

    8 3 Отговор

    До коментар #132 от "Що така":

    Русия 150 милиона - емигрирали 3 милиона .
    България 9 милиона - емигрирали 3 милиона . А уж демокрация и мед и масло тече от чешмата ... ха ха ха ....малоумна работа .

    Коментиран от #170

  • 155 само да кажа

    5 2 Отговор

    До коментар #137 от "Да, то така се прескача до Самара,":

    Освен ако живее в Самара и е отишъл на ресторант без самолет!
    Боже,колко си....умен?

    Коментиран от #160

  • 156 Бе каква е тая

    4 2 Отговор

    До коментар #151 от "за ъпърви път самоотрупани":

    финансова катастрофа, дето никой не я виждал? Добре, че са путинчетата, да разберем за нея. Ако не бяха те, можеше и да не разберем. Друг път им кажи, като си оправят кочината, тогава да се тревожат за нас. Да не ни мислят. Да гледат себе си. Тъй им речи на руските си господари.
  • 157 По времето

    4 2 Отговор

    До коментар #146 от "я пак...?":

    на Жан Виденов взимахме по $10 заплати и масово ходехме в Гърция са $400. Тогава в ЕС средната заплата беше $1200. Сега средната заплата в ЕС е €2500, а у нас €1200. Пак сме назад, но не чак толкова.
  • 158 Без коментар

    3 3 Отговор

    До коментар #152 от "Не заслужаваш българско гражданство":

    Нямаш капацитета да обсъждаш нечие гражданство, само своето, ясно? Ква хибридна война, бре? Това е живата реалност, включително и заради пишман-патриоти, като вас.

    Коментиран от #165

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Без коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #153 от "лп0оик9йу8х7ъ":

    Можеше да си по-найс. Те толкова си могат.😂
  • 163 с о р о с н я т а на върбата

    1 3 Отговор
    Ще има ох недей .
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Ти няма как да знаеш, с трите си "виШи"

    3 3 Отговор

    До коментар #158 от "Без коментар":

    Хората затова не гласуват вече за вас: само омраза сеете, плюнки, храчки и обиди към своите. По-чужденци от чужденците сте станали. Как пък веднъж не похвали някой българин?! Поне веднъж. По-руснак от руснаците, по-македонец от македонците, по-унгарец от унгарците... Просто за нещастния си живот търсиш вината у другите българи. А трябва да я търсиш в себе си. Обичането на родината започва от обичането на хората в нея. Другото не е патриотизъм, а лицемерие.

    Коментиран от #168, #172

  • 166 хъ хъ хъ

    3 3 Отговор
    Западни троловееее Путин ва разби на бойното поле и икономически.Я заскимтете в хор колко сте добре и какво светло бъдеще ви чака.
  • 167 Пиночет

    4 2 Отговор
    И без това, Путин смята руснаците за добитък!
  • 168 Без коментар

    3 6 Отговор

    До коментар #165 от "Ти няма как да знаеш, с трите си "виШи"":

    Не на мене тия. Родината, няма нищо общо с държавата, която коментирам. Държавата, в която събират капачки за болните си деца, защото тя има милиони само за Украйна! Или държавата, която увеличава пенсиите с 15 лв, но има милиони за депутатските командировки? Държава в която имате по една естакада в средно голям град за инвалиди? Държава в която самотната ромка взима повече пари от средностатистически семейство? Едно време имаше държава, сега има само територия.

    Коментиран от #173, #176

  • 169 Мием чинии

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Русофилчо":

    И сме Шастливи !

    Коментиран от #184

  • 170 Дрън-дрън-ярина

    5 4 Отговор

    До коментар #154 от "ха ха ха .... колко си пр03д":

    Само в Турция и то само за 2022 г., когато е затруднена емиграцията са мигрирали 152 О00 руснаци. Само там. В Израел от началото на 21 век не са спирали. В САЩ само са 3 млн, като се отчете фактът, че това са новата вълна. Тия, до 70-те на миналия век не се броят. Те отказват да се впишат като руснаци. Ми хилядите руски мигрантки невъзвръщенски проститутки по Лазурния бряг и Монако? Ами руските съпруги на наште българи - защо не живеят в Русия, са се насадили в тукашните полози, не бачкат и все пари искат от мъжовете си. Те да не са банка!
  • 171 Путин

    4 3 Отговор
    Важното е аз да съм добре,народа ако ще да мре!
  • 172 Не бих могъл

    1 3 Отговор

    До коментар #165 от "Ти няма как да знаеш, с трите си "виШи"":

    да го напиша по-добре, искрено благодаря.
  • 173 На тебе, на тебе

    5 4 Отговор

    До коментар #168 от "Без коментар":

    Знам го този лаф за родината и държавата, но то е кръчмарска лакърдия. Оправи си държавата, вместо да я плюеш, То с копейскй лозунги не става. Дари кръв, помогни в пожар, иди да се скараш на общинарите си. Имат приемен час, ако не знаеш. Кво си седнал да разтягаш локуми тука. И с лаф ще оправиш ли нещо? Глей го ти, диванният патриотин!

    Коментиран от #174

  • 174 Без коментар

    4 2 Отговор

    До коментар #173 от "На тебе, на тебе":

    Диванен патриоти си ти, дето даваш акъл как да се случат нешата, но от някой друг. Боли ме кво мислиш. Аз не живея в територия за разлика от вас и за мое щастие.
  • 175 Инна

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сск":

    колко те мързи да пишеш откровени глупости!
    Или яйцата изчезнаха от магазините, или картофите поскъпнаха почти двойно.

    Всичко може лесно да се провери в интернет.
    Има много канали в YouTube, които показват нашите магазини и пазари.
    Между другото, на пазарите цените на зеленчуците и плодовете са значително по-ниски, отколкото в супермаркета.
  • 176 Едно време е имало държава,

    5 3 Отговор

    До коментар #168 от "Без коментар":

    но тя не е била през соца, когато цялата държава е живеела на кредит, за да се поддържа илюзорно благополучие. И когато соцът рухна -ааа!- изненадаааа! Ми то нямало пари, само кредити! Кой да знае? Добре, че "едното ти време" свърши малко преди да фалираме и ни лъсна голият зад. И още не можем да се оправим от онова крадливо време, дето всеки крадеше от работно си място, квото докопа.Бракува го и си го носи у тях.. ))))) Сега по-трудно се краде по комунистически, затова е целият зор. Какъв ти е проблемът? Преди да дойдат украинците, издържахме руснаците. А те бяха по-многобройни.

    Коментиран от #178

  • 177 Ний ша Ва упрайм

    3 6 Отговор
    Инфлация???
    цени горива в Руската федерация:
    бензин А95 нафта пропан-бутан , лева
    на 25.07. 1,19 1,38 0,60
    на 26.07. 1,19 1,38 0,60
    на 27.07. 1,19 1,38 0,60
    Алоуууу
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Специална Военна Опсерация

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Корекция":

    В Русия цените по бензиностанциите са ниски, защото държавата плаща на производителите компенсация, а парите в държавата идват от всички руснаци.
    Така, че в Русия, даже и да не зареждаш гориво, пак си плащаш!
    Нещо, като Топлофикация-София! Милиарди от държавният бюджет потъват там!
    Така че не им завиждай на руснаците!
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    ВЪПРОС КЪМ ДЖЪРНЪЛ И ИНСАЙДЪР И АНИМАРИЙКА ОТ ИВАНЧО-ПЕНЧО : ЗАЩО -СЛЕД КАТО РУСИЯ "ЗАГИВА " В ИНФЛАЦИЯ ОТ "САНКЦИИ " НА САЩ - Бр. им ВП - НАРАСТВА И СИЛАТА И РАСТЕ /ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАЗИ НА НАТЮ / ???????????
  • 186 Айвън Гешев - Партийното прокурорче

    0 0 Отговор
    И аз ще влеза в политиката да правя реформи.
  • 187 Сър Пичук

    3 2 Отговор
    Повтаря се историята от войната на СССР с Афганистан.
    И тогава не изгубиха на бойното поле, но в крайна сметка СССР се срина.
  • 188 Коректен

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Корекция":

    Има и нужници в двора, ама не за всички!
  • 189 Тореро

    1 1 Отговор
    Уникален убитак!! Слава на Русия и комунизма!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания