Last news in Fakti

6 Март, 2014 13:11 929 0

Ердоган призна, че се е намесвал в работата на съдебната система

  • реджеб ердоган-
  • турция-
  • записи

Изтекоха записи на негови разговори с турския министър на правосъдието, в които той иска наказание за медиен бос

Ердоган призна, че се е намесвал в работата на съдебната система - 1
Снимка: БТА


Турският премиер Реджеб Ердоган призна, че се е намесвал в съдебни процеси и военни търгове, определяйки намесата си като „естествена“, съобщи Хюриет Дейли Нюз.

„Няма нищо по-нормално от това да искам от моя министър на правосъдието да следи" (текущ съдебен процес - б.ред.), заяви вчера Ердоган - само ден, след като в интернет изтекоха записи на разговори, в които той настоява пред правосъдния министър Садуллах Ергин той да следи внимателно съдебното дело срещу медийния бос милиардер Айдън Доган и да се погрижи за това той да бъде наказан. Преди 5 години магнатът бе обвинен в това, че неговата корпорация е укрила данъци в размер от 500 млн. евро. Бизнесменът отхвърли обвиненията, твърдейки, че политическата класа му отмъщава, тъй като неговите медии са разкрили редица скандали, свързани с фамилията Ердоган.

По време на среща с представители на местните медии турският премиер заяви още: „Информацията, която получих от Capital Markets Board  бе много опасна. Тя разкриваше наличието на паралелни структури и мръсни взаимоотношения. Така че беше нужно да уведомя министъра на правосъдието да следи случая от близо.“

Малко преди изказването на премиера компанията на Айдън Доган излезе с изявление, с което се изразява надежда, че записите не са истински или не са интерпретирани правилно. В него се казва: „Ако тези записи са реални, подобни разговори ще продължат да разклащат съдебната система в Турция“.

Ердоган коментира и друг изтекъл запис на негов разговор във връзка с проект по изграждането на национален военен кораб, в който той съветва бизнесмен, твърдящ, че е нямал възможност да участва в търга по проекта, да предприеме законни действия.

„По проекта има много оферти, някои от които изключени, които могат да бъдат обжалвани пред мен. Аз отговарям на подобни жалби с препоръката да се започне съдебно дело, защото реално държавата печели милиони долари от него“, обясни Ердоган относно записа.

За изтичането на записите Ердоган обвини базираното в САЩ ислямистко движение на проповедника Фейтулах Гюлен. Той смята, че негови представители подслушват телефоните на гражданите, със записите от които впоследствие ги изнудват.

Турският премиер е изправен пред една от най-големите кризи, засягала неговата Партия на справедливостта и развитието. Тя управлява от 11 години, като предстоящите на 30 март местни избори ще представляват сериозен тест за нейното политическо бъдеще. Срещу фамилията Ердоган се появиха и сериозни обвинения в корупция, след като през миналата седмица изтече запис на разговор между човек, за когото се смята, че е Реджеп  Ердоган и друг - евентуално неговия син, в който те обсъждат разпределянето и прикриването на 30 млн. евро.

В края на срещата си с журналистите турският премиер заяви, че е готов да се оттегли от политиката, ако неговата партия не спечели предстоящите местни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: