6 Август, 2024 10:49 958 8

САЩ са разочаровани от косовското правителство заради затварянето на сръбски пощенски клонове

  • косово-
  • сащ-
  • сърбия-
  • пощенски клонове-
  • затваряне

В понеделник косовската полиция затвори девет клона на сръбските пощи в северните общини на Косово, които според косовските власти са работили незаконно.

 САЩ са разочаровани от косовското правителство заради затварянето на сръбски пощенски клонове - 1
Снимкa: БГНЕС

САЩ изразиха „дълбоко разочарование“ от решението на косовското правителство да затвори девет клона на сръбските пощи в Северно Косово, съобщава косовският вестник „Коха диторе“. Според Вашингтон, тези действия са „едностранни и некоординирани“, цитирано от БТА.

В понеделник косовската полиция затвори девет клона на сръбските пощи в северните общини на Косово, които според косовските власти са работили незаконно. От полицията съобщиха, че са получили информацията за това от Регулаторния орган за електронни и пощенски комуникации (ARKEP). По три клона на банката са затворени в Северна Митровица и Лепосавич, два в Звечан и един – в Зубин Поток, населени места, в които живеят предимно косовски сърби.

Чрез сръбските пощи в Косово се извършват различни плащания от Сърбия за местните сърби. Белград не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на Европейския съюз.

Преди няколко месеца косовските власти забраниха използването на сръбския динар като разплащателно средство в Република Косово и затвориха шест филиала на сръбската „Пощенска банка“ в Северно Косово. Косово определя като нелегални сръбските институции в северната част на страната, която е предимно населена със сърби.

„Некоординираните действия на Косово излагат косовските граждани и военните от (мироопазващите сили на НАТО в Косово) КейФОР на голяма опасност, изострят регионалното напрежение по ненужен начин и подриват репутацията на Косово като надежден международен партньор“, се посочва в комюнике на посолството на САЩ в Прищина, публикувано снощи.

САЩ призоваха косовското правителство да прекрати по-нататъшните едностранни действия „и да се върне към конструктивния си ангажимент в рамките на подпомогнатия от ЕС диалог за решаване на въпросите, свързани с нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия“.

ЕС също нарече действията на косовското правителство „едностранни и некоординирани“.

Говорителят на ЕС Петер Стано заяви в комюнике, че затварянето на клоновете на сръбските пощи в Косово е нарушение на постигнатите в рамките на диалога договорености.

„Като част от споразуменията (в рамките на диалога Белград – Прищина) относно телекомуникациите, постигнати през 2013 г., и Плана за действие, договорен през 2015 г., двете страни се съгласиха да обсъдят пощенските услуги „на по-късен етап“, като по този начин приеха, че проблемът може да бъде разгледан в рамките на диалога“, каза Стано.

Според Стано това е било прието и от Регулаторния орган за електронни и пощенски комуникации.

„ЕС очаква страните да развият конструктивни идеи, които да послужат като основа за решение. Едностранните и некоординирани действия не могат да дадат решение на този или друг проблем, свързан с процеса на нормализация (на отношенията) между Косово и Сърбия“, заяви още Стано.

Той допълни, че закриването на съществуващите услуги за косовските сърби без предварително договорено ново споразумение „ще се отрази негативно на тяхното ежедневие и условията на живот на тази общност“.

Евросъюзът призова правителството на Косово да преразгледа решението си и да намери договорено решение на този въпрос в рамките на диалога, подпомаган от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 2 Отговор
    Нали точно краварчето Запали етнорелигиозна Война във Югославия бре! Убиха Милошевич у Хага, защото се Защитаваше Сам на Немски!
  • 2 Сандо

    11 3 Отговор
    Световният Джандар не спи!Всичко вижда,всичко чува,всичко чувства.И е готов във всеки един момент да накаже всеки съгрешил и отклонил се от правата евроатлантическа линия.
  • 3 Оня

    17 1 Отговор
    Сърбите чакат и скоро ще си върнат Косово, не са като нас дето се примирихме със Западните покрайнини и Македония. И още и още. Колкото и да ги ненавиждам имат си национално достойнство и няма да оставят нещата така. Само ние дето сме основоположници на цялата славянска култура и в средновековието сме били център на Европа, сега сме натикани в девета глуха и всякакъв порив за национална гордост гледа да се смачка оше в зародиш!

    Коментиран от #4

  • 4 ФЕЙК

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Оня":

    Кой ти каза, че сме славяни ? След Освобождението от турско робство като свети Петър 3 пъти сме се отричали : по време на Първата световна, по време на Втората световна и сега ! И три пъти сме яли хурката !

    Коментиран от #8

  • 5 куку

    2 1 Отговор
    В Белград и Скопие съскат от злоба, но албанците ще ги мачкат до дупка.
  • 6 Дельо хайдутин

    2 1 Отговор
    Кажете те на косоварите да бъдат по внимателни да не стане така , че след бурна нощ с гръмотевични бури да осъмнат без джамии.
  • 7 дядото

    2 1 Отговор
    всички тези каши надробиха именно сащ,надявайки се да владеят раздробения на малки държави свят.техния американски свят няма да издържи на времето и хората,но ще ги върне с десетилетия назад
  • 8 Оня

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ФЕЙК":

    Българите по начало не са славяни, но допускат славяните в управлението на страната и никога не е имало конфликт между българи и славяни. При цар Борис ясно се вижда, че те като много по- многоброен народ от българите имат голяма роля в управлението, а след избиването на деветте боилски рода, България се славянизира. А колкото до ПСВ и ВСВ, всеки би избрал съюз с Германия. Нашите териториални амбиции винаги са били към окупирани от Сърбия и Гърция земи. Няма как да играем с тях в един отбор.