8 Август, 2024 12:51 1 303 16

Русия поиска 15 години затвор за руско-американска гражданка, която е обвинена в държавна измяна

  • русия-
  • затвор-
  • държавна измяна

Карелина е родена в Русия, но емигрира в САЩ през 2012 г. и става американска гражданка през 2021 г.

Русия поиска 15 години затвор за руско-американска гражданка, която е обвинена в държавна измяна - 1
Снимка: Shutterstock

Руската прокуратура днес поиска присъда от 15 години затвор за Ксения Карелина – руско-американска гражданка, която е обвинена в държавна измяна заради дарение за благотворителна организация, подкрепяща Украйна, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Процесът срещу Карелина, която не беше включена в голямата размяна на затворници между Русия и Запада миналата седмица, се води в град Екатеринбург и е на етап, в който обвинението и защитата излагат своите аргументи.

Произнасянето на присъдата, което се очакваше да бъде днес, е отложено за 15 август, съобщи репортер на Ройтерс от съда.

Карелина е родена в Русия, но емигрира в САЩ през 2012 г. и става американска гражданка през 2021 г. Жената, която работи в спа център, беше арестувана от руската Федерална служба за сигурност (ФСС), след като пристигна в Русия, за да посети семейството си в Екатеринбург в началото на годината.

Разследващите ѝ повдигнаха обвинение в държавна измяна, след като откриха на мобилния ѝ телефон, че е дарила 51,80 долара на „Разом“ – благотворителна организация за подпомагане на Украйна, след руската инвазия от 2022 г. ФСС твърди, че крайният бенефициент на събраната сума е украинската армия.

По време на ареста ѝ „Разом“ каза, че е "ужасена". На сайта на организацията беше написано, че тя подкрепя няколко хуманитарни проекта, сред които доставка на комплекти за първа помощ, печки на дърва, генератори, радио апарати и превозни средства за украинските медици на фронта.

Организацията твърди също, че помага на украинските деца и уязвимите общности, засегнати от войната, като им осигурява храна, подслон, психологическа помощ и чиста вода.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дгкл

    17 16 Отговор
    Рушистите вкарват в затвора, който им падне?
    Сетне го заменят за професионални агенти, които запада е хванал!

    Коментиран от #7

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    15 12 Отговор
    Това очакват всички кирчовци (мейцепродавцИ) !

    Коментиран от #3

  • 3 Да бе

    10 16 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Надявам се, че всички рашисти ще бъдат издирени и депортирани в любимото им блато
  • 4 Мдаа

    15 2 Отговор
    Чий го е дирила там, да си е седяла в америка?

    Коментиран от #6

  • 5 !!!?

    8 4 Отговор
    С последната размяна Путин пробута на Запада няколко КГБ агенти набедени като "опозицианери"... явно му хареса вомера и иска още да инфилтрира...!!!?
  • 6 Блондинка

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    Исках да си почина от афро саксонци и латиноси.
  • 7 Топка

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дгкл":

    Хвана 3апада топките на истинските агенти.
  • 8 Българин

    10 12 Отговор
    Това е поредната жертва на фашисткият режим на Путин. След 5 години ще бъде разменена на някой руски престъпник, който е извършил убийство в страна от Европа.
  • 9 Ужас

    11 10 Отговор
    Нацисткият режим на Путин вече вкарва в затвор за 15 години ако дариш 50 долара на благотворителна организация.
  • 10 Читател

    6 4 Отговор
    "Сменям петаче за рубла" - така се нарича. И действа.

    Путин хваща идиоти, пътуващи до Русия, а също така опозиционери, и ги сменя срещу шпиони-нелегали и други свои провалили се агенти. А след това отново и отново.

    От началото на войната Държавният департамент на САЩ нееднократно е отправял апели към свои граждани, желаещи да посетят Русия: "За Бога, братя, не пътувайте!" Ама кой да го послуша? Девойка от СПА, която си е хватала американец, уредила си е гражданство и си мисли, че може да изиграе всеки?
    Ядец!

    Коментиран от #11

  • 11 Читател

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Читател":

    Ти американец ли си хвана за да си уредиш живота ? Има доста като теб и в България.
  • 12 Малко и е!

    2 3 Отговор
    Предлагам на валенките да я замерят с камъни на Красната площадь, докато Димона и Шойгев изнасят сказки за историческата роля на Руzzия.
  • 13 тероРуZия е Zлото на Земята

    5 5 Отговор
    В московското блато не живеят хора !
    Да видим kcanина Путлер за кой сериен убиец ще я размени.
  • 14 Слава на украинските освободители 🔱

    6 5 Отговор
    Скоро украинците ще я освободят.
  • 15 Град Козлодуй

    2 1 Отговор
    в Украйна Има протести
    ТВ 18 НЮЗ Ком
  • 16 ИобZ

    0 1 Отговор
    В рушZлия няма ни нужда, ни смисъл от адвокати. Решението на съда предварително е произнесено от Кремъл. Едно куче като му наближи края почва само да се яде, това става там в руZия
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания