Тема: Украйна

15 Август, 2024 21:17 6 938 56

Три лъжи за американските F-16 в Украйна

  • ф-16-
  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • изтребители-
  • володимир зеленски

Първият от дългоочакваните американски изтребители F-16 пристигна в Украйна в началото на август

Три лъжи за американските F-16 в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разбил ли се е американски F-16 в Украйна, носят ли самолетите атомни оръжия на борда и способни ли са украинските пилоти да ги управляват? В интернет и социалните мрежи е пълно с различни твърдения. ДВ провери фактите.

Първият от дългоочакваните американски изтребители F-16 пристигна в Украйна в началото на август. Още преди украинският президент Володимир Зеленски да ги представи официално, в интернет се появиха първите фалшификати. ДВ провери някои от тях.

Негодни украински пилоти?

Твърдение: "Румънското министерство на отбраната е изготвило доклад за резултатите от обучението на украински пилоти на изтребители F-16", твърди потребител на X. Той публикува снимка на страница от предполагаемия доклад на румънски и английски език. В него се посочва, че от 50 кадети само трима били подготвени да летят на F-16. Това се дължало на "небрежно отношение при изучаването на английски език" и "лоша физическа подготовка поради повишено тегло и консумация на алкохол".

Проверка на фактите: Невярно.

Публикуваният доклад не е истински, а цитираните твърдения са измислени. Румънското министерство на отбраната потвърди, че той е фалшив.

Първата страница на предполагаемия "Доклад за дейността на Министерството на отбраната по подготовката на украински пилоти през 2024 година" е съчетана от различни части на истински доклад на Министерството от 2023 година. От Румъния обаче уточниха, че „в абзаците, взети от въпросния официален документ, в които има допуснати редакционни грешки, е бил вмъкнат небрежно формулиран текст - също с очевидни грешки, който най-вероятно е автоматично преведен текст от друг език."

Фалшивият документ създава впечатлението, че украинските пилоти са завършили обучение в Европейския център за обучение на пилоти за F-16 във Фетещи, Източна Румъния. Центърът обаче е открит едва на 13 ноември 2023 г. и досега е обучил само седем румънски пилоти, чиято церемония по дипломиране се е състояла на 26 юли 2024 година.

Следователно все още няма украински пилоти, които да са преминали обучение в Румъния. Според отбранителния алианс НАТО украинските пилоти досега са се учили да управляват F-16 в Дания и Обединеното кралство. А според съобщения в медиите – също и във Франция и САЩ.

Един от самолетите F-16 вече се е разбил?

Твърдение: "Първият F-16 се разби в Украйна, без да е влизал в бой". Това се казва в едноминутно видео на руски език, показващо самолет, който изпълнява маневри, по време на които внезапно започва да пада, а малко след това се вижда експлозия.Твърдението се разпространява в платформата X, както и в руските социални мрежи VK и Odnoklassniki.

Проверка на фактите: Невярно.

Обратното търсене на снимки показва, че видеото е отпреди четири седмици. Най-старият резултат, който може да бъде намерен, е видеоклип в ТикТок от 12 юли 2024 г. - с около 4,5 милиона гледания. Той е публикуван от украински таксиметров шофьор, живеещ в Полша. Във видеоклипа се казва на украински език: "F-16 се разби". В други видеоклипове, публикувани същия ден, потребител обяснява, че е станал свидетел на самолетна катастрофа на летище Гдиня-Косаково.

На 12 юли 2024 г. в Гдиня наистина катастрофира самолет. Според Главното командване на полските въоръжени сили по време на обучение се е разбил самолет M-346 Bielik, а не F-16. Полските медии също съобщават за произшествието, при което пилотът е загинал.

Екипът за проверка на фактите на ДВ установи, че видеото, записано от таксиметровия шофьор и качено в ТикТок, действително е записано в Полша. Следователно то не показва F-16, който се разбива в Украйна.

Ядрени оръжия в Украйна?

Твърдение: Украйна е получила не само първите изтребители F-16, но и съответните тактически ядрени оръжия, твърди експерт в прокремълския руски телевизионен канал "Первый канал". В предаването на 1 август Алексей Мухин, ръководител на Центъра за политическа информация, заяви в отговор на въпрос на водещия: "Първо, те (F-16) вече са тук и съм сигурен, че тактическите ядрени оръжия също вече са тук."

Проверка на фактите: Недоказано.

Проправителственият експерт не представя никакви доказателства за твърдението си. Вярно е, че самолетите F-16 теоретично могат да бъдат оборудвани с тактическо ядрено оръжие. Още през май 2024 г. руското външно министерство обяви, че счита тези самолети в Украйна за носители на ядрено оръжие и за умишлена провокация от страна на НАТО и САЩ.

Доставката на F-16 е извършена след дълги преговори между Украйна и страните от НАТО. Както всяка друга оръжейна доставка от Запада, и тази е обвързана с определени условия. Според белгийския премиер Александър Де Кроо, чиято страна обеща да достави на Украйна 30 самолета F-16 до 2028 г., тези самолети трябва да се използват само на украинска територия. От своя страна украинският президент Зеленски потвърди, че изтребителите ще бъдат използвани за въздушна защита на украинските градове.

През ноември 1994 г. Украйна се присъедини към международния Договор за неразпространение на ядрените оръжия от 1968 година. В резултат от това Украйна върна на Русия ядрените оръжия, които беше наследила от Съветския съюз, или ги унищожи сама. В същото време Русия, САЩ и Великобритания се ангажираха с Меморандума от Будапеща да спазват границите на Украйна. Въпреки че Русия наруши това споразумение с незаконното анексиране на Крим през 2014 г., Украйна продължава да спазва Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Въпреки това представители на руското правителство и медиите в Русия продължават да разпространяват твърдението, че Украйна искала да се сдобие с нови ядрени оръжия. Кампанията включва и фалшиви новини за предполагаемо създаване на "мръсна бомба" с радиоактивен материал. Владимир Путин също лично е казвал, че Украйна възнамерява да се сдобие с ядрени оръжия – това са неверни твърдения, които екипът на ДВ за проверка на фактите опроверга още преди време.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атина Палада

    48 25 Отговор
    така ни спуснаха от Посоля

    Коментиран от #21

  • 2 Хахаха хахаха

    80 19 Отговор
    Dwе черна станция на ЦРУ в Европа.
  • 3 селянин

    77 22 Отговор
    така наречената армия на зеления наркоман е чисто и просто купени наемници
  • 4 Гост

    64 16 Отговор
    Какъв зор имат румънците да "доказват", че твърденията за Ф16 в 0крайна били невярни?
  • 5 Реалист

    59 16 Отговор
    Ф16 в Окрайнината няма лъжат е, че има, никой не ги е виждал само пропагандата на Сорос ги е виждала.

    Коментиран от #37

  • 6 РУСКА🐻

    48 30 Отговор
    Три лъжи за американските F-16 в Украйна:
    1.СТАВАТ ЗА НЕЩО
    2.С ТЯХ ЩЕ СТИГНАТ ДО МОСКВА
    3.Ф-16 КОЙТО ПОРЪЧАХМЕ НИЕ ЩЕ ДОИДАТ
  • 7 Атина Палада

    27 27 Отговор
    щом е руско-значи е хубаво-американско ли е-за нищо не става

    Коментиран от #16

  • 8 Да,бе

    38 9 Отговор
    Ф-16 е мнооогооо по-стари от руската Македония и ще я надживее..Не с много..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гориил

    27 40 Отговор
    Имайки предвид адското напрежение и бързината в подготовката на бъдеща война, пропагандата изпреварва реалните възможности на противоборстващите страни. Факторът Украйна (пряко) няма значение. Само реални инвестиции в планини от оръжия (за които американците си платиха, а днес ви карат да плащате).
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Той азиатеца лъже

    40 44 Отговор
    На всяка дума. И Путин е като Живков - лъже винаги като си отвори устата 😂😂😂
    То иначе няма оцеляване в Измислената реалност на комуниста😂😂😂😂
    Как иначе ще контролира Zомбитата. Тях ги крепи лъжата, че вършат нещо вярно, а другите бъркат😂😂😂
    Как иначе ще накараш Атомното Zомби да се хвърля в атака за правоверните си азиатски господари 😂😂😂
    🇧🇬🇪🇺🇺🇦
  • 14 айдееее....тия почнаха да се оправдават

    30 29 Отговор
    Големи анализатори станаха . Всичко с голямата метла .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 деНАТОфикация

    27 33 Отговор
    На Крайна!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рашистите и рашистофилите са

    32 29 Отговор
    номер едно по нелепите фейкове (лъжи)...

    Коментиран от #38

  • 20 И какви факти

    29 25 Отговор
    може да извади ДВ, като това е пропагандна медия, занимаваща се с лъжи!
  • 21 Бла-бла

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Атина Палада":

    Нали знаеш, че никой не заблуждаваш с крадения ник. Стои ти комично.

    Коментиран от #22

  • 22 Не само не заблуждава

    23 15 Отговор

    До коментар #21 от "Бла-бла":

    А отвращава от дъното което е ударил да е крадец и лъжец, отвращаващ и от спонсора на лъжи САЩ! Тотален упадък в едно общество!

    Коментиран от #27, #32

  • 23 Факт

    15 12 Отговор
    Германците и хал хабер си нямат от ф-16.
  • 24 Бен Вафлек

    16 24 Отговор
    Няма по големи лъжци на тоя свят от рузнаците.

    Коментиран от #28, #53

  • 25 НЕАМ ДРЕБНИ ДА ТИ ВЪРНА😡

    12 10 Отговор
    АМ ЧИ КЪДЕ СТЕ ВИДЯЛИ
    БАКШИШ ДА НЕ ЛЪЖЕ...😀
  • 26 А това май е истина :

    16 9 Отговор
    ,,...и "лоша физическа подготовка поради повишено тегло и консумация на алкохол".
    Я си признайте,без милиция ..😂🤣😉😝😄😆😂🤣!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Може

    26 10 Отговор

    До коментар #24 от "Бен Вафлек":

    Ама на фона, че всичко е залято с ниско интелигентна американска пропаганда и продадени глупаци по форумите, тиражиращи глупавите им лъжи, показва, че лъжеш! А лъжеца е дъно в обществото, също като спонсора на лъжи, ударил дъното в света, САЩ!

    Коментиран от #29

  • 29 Опростачената скачай у кофата!

    8 6 Отговор

    До коментар #28 от "Може":

    И яж.

    Коментиран от #30

  • 30 Така е

    15 11 Отговор

    До коментар #29 от "Опростачената скачай у кофата!":

    оопростачените дица от злото САЩ, все скачат по кофите! А там не е за ядене! До такъв упадък води злото САЩ!
  • 31 Мите

    19 8 Отговор
    Много ме кефят тия с " проверка на фактите"! Изживяват се като последна инстанция на истината! Пена изпекла баница- проверка на фактите-Не я е изпекла Пена!...Изпекла я Гюра! И не е баница -питка било! И не я изпекла, а я замесила! Проверка на фактите- нищо не е изпекла! Малоумници!
  • 32 Можеш ли да напишеш

    11 15 Отговор

    До коментар #22 от "Не само не заблуждава":

    поне 1 коментар без думите "дъното и САЩ", а рускиТъпоъгълник?

    Коментиран от #33

  • 33 Не мога

    21 7 Отговор

    До коментар #32 от "Можеш ли да напишеш":

    Защото мразя лъжата! Тя е приоритет на пропаднали глупаци без чест и достойнство, продали се като зарзавати на упадъка на света САЩ, ударил дъното да лъже и краде!
  • 34 Факт

    13 2 Отговор
    Първите две твърдения не са ни известни. Третото, за съжаление може и да бъде истина!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хохо Бохо

    3 13 Отговор
    Не вярвайте на фейкове!

    Слава на Пеевски и Костадинов!
    На следващите избори ще се яват с обща бюлетина.
    Победа будет за нами!
    Слава на България!..
  • 37 НЕ БЕ...?!

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Дойдоха най-накрая 6 бр. в Украйна,след големи родилни мъки...!
    НО!
    Дълбоко ги засекретиха и скриха в хангари и не смеят да ги покажат на бойното поле,че наградата за тях-много голяма и Руснаците ги чакат на мушка,с голямо нетърпение...!
  • 38 я оди се снимай

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рашистите и рашистофилите са":

    Не се напъвайте вие от укро ЦИПСО . Всички ви виждат н само вие си мислите че глупостите ви минават .

    Коментиран от #56

  • 39 Сержант Колинс...

    1 16 Отговор
    🤣С F-16 ще ви чу"" к@ме яко🤣🇺🇲🇺🇦✌️, ще видите звезди посред бял ден👍
  • 40 Сатана Z

    17 1 Отговор
    Ф16 в Укропия ще се разглеждат като носители на ЯО и ще бъдат унищожавани .Точка.
  • 41 Просто авиацията на руските смешници...

    4 18 Отговор
    Ще бъде унищожена от F-16, да е... "" в@ и руски бок... У. Ци...
  • 42 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    8 0 Отговор
    Не, не, ама ДА, би казал Петко Бочаров, лека му пръст..
  • 43 Хохо Бохо

    3 16 Отговор
    Без флот Украйна унищожи руските военни кораби в Черно море, нали?
    Сега с Ф 16 дали няма да унищожи и руските самолети?...
  • 44 Най обичам да чета

    9 1 Отговор
    "проверки на фактите" от DW

    Много са дОбри. Ровят из нета да видят дали някой "потребител в социална медия" лъже повече от тях и от завист го разобличават.
    Ако не могат да намерят такъв, сами регистрират свой потребител(крайно десен, расист и путинофил) да снесе някоя брадата лъжа и после гордо го разобличават.

    Лошото е че никой не им вярва от отдавна . А само се бъзикат с тях.

    Коментиран от #45

  • 45 Разобличават го, но

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "Най обичам да чета":

    , но само ако е от "неправилната страна"!,
    Ако е от "правилната страна", не им пука, дори и да лъже и манипулира по-яко от тях
  • 46 1001 лъжи от DW

    8 1 Отговор
    Да ги изброявам ли?
  • 47 Стрелата

    11 0 Отговор
    Много дълга статия убих се дая чета цялата ама ко ми халите самолет на 47 години мой набор аре ее дърта работа само мера ците остават....
  • 48 От всичко написано

    9 0 Отговор
    прозира намесата на нато в конфликта, без покрайна да е член на нато.
    Натовските страни са легитимна цел на руската армия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 лиз ач евроатлантик

    7 0 Отговор
    като всичко е невярно,що тогава оня хамерикански генерал им препоръчва да наемат пенсионирани кравари
  • 51 вярно ли?

    5 1 Отговор
    "...мирише на страх..." от всички тези фалшиви новини, които се пускат се вижда само едно - СТРАХ!!!!
    тик ток армия бягаща с 200 и измъчваща вързани пленници, стреляща отдалеч по цивилна инфраструктура и болници!!!
  • 52 От страни

    2 0 Отговор
    Аре това за снимката и доклада дали е вярно или не го мани ама това за възможноста до носят ядрени заряди означава че фките трябва да се разглеждат точно като носители на тяо щом могат да ги госят. А па доказано или не това е вече философия.
  • 53 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бен Вафлек":

    Я ми кажи обичаш ли вафли?
  • 54 Дрън , дрън , та пляс и тряс

    3 0 Отговор
    Все ми се струва , че ,,невярно ,, и ,,недоказано ,, си е баш ВЯРНО ...
  • 55 Доъче Велле и Факти

    3 0 Отговор
    Неочаквано добра комбинация от всичко дрго но не и факти
  • 56 Приемна и жалби на ФСБ

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "я оди се снимай":

    Много евтини тия F-16, бе..Руснаците дават награда само по 5 млн. рубли за свален таралясник. А това са 50 хил. Евро.. Иначе стрували по 60 милиона долара.Значи 1 към 1200 е съотношението.. СМЕШНО, не ги броят за нищо, значи...
    /е, за бълг. глупаци са по 120 милиона!! /
Новини по държави: