Тема: Украйна

21 Август, 2024 07:27 3 106 92

Русия и Украйна съобщават за успехи в битките за Курска област

  • русия-
  • украйна-
  • курска област-
  • успехи-
  • битки

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Русия и Украйна съобщават за успехи в битките за Курска област - 1
Снимка: БГНЕС

На 20 август украинските сили продължиха атаките в руската Курска област и постигнаха допълнителен напредък, като унищожиха поне един понтонен мост над река Сейм, цитирано от News.bg.

Някои руски блогъри твърдят, че украинските сили са превзели Вишневка (югозападно от Коренево и на 14 км от международната граница). Това съвпада с доклада на руското Министерство на отбраната (МО) от 19 август, който мълчаливо признава това.

Руски блогъри също твърдят, че руските сили са си възвърнали някои загубени позиции и са напреднали в полетата южно от Сафоновка (североизточно от Коренево и на 30 км от международната граница).

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Геолокирани кадри, публикувани на 20 август, показват, че украинските сили също са напреднали в гористи райони на север от Русское Поречное (североизточно от Суджа и на 20 км от международната граница). Това е в съответствие с картите на руски блогъри, които изобразяват украинския напредък по цялата административна граница на Русское Поречное.

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски показа карта, на която се вижда, че украинските сили са напреднали близо до Викторовка (югозападно от Коренево); между Снагость и Коренево; североизточно от Коренево в районите северно от Кремяное и северозападно от Погребки; източно от Малая Локня (северно от Суджа); и югоизточно от Суджа.

ISW ще използва границите на тази карта, за да актуализира своята оценка.

Украински официални лица продължават да изясняват някои от целите на операцията в Курска област и докладват за допълнителен украински напредък. Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски заяви на 20 август, че украинските сили са напреднали между 28 и 35 километра навътре в Курска област и че контролират 93 населени места (1263 квадратни километра).

Сирски също така отбеляза, че украинският напредък в Курска област оказва натиск върху руските сили да прехвърлят части от неопределени сектори на фронтовата линия. Това може да повлияе на темпото и перспективите на руските офанзивни усилия в Украйна.

Сирски допълни, че украинските сили имат за цел да създадат буферна зона на руска територия, за да попречат на руските сили да обстрелват Сумска област и да "изпреварят" усилията на руските сили като цяло. Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 19 август, че превантивната отбрана на украинските сили в Курска област е най-ефективната контрамярка срещу руските сили и че украинските сили до голяма степен са "изчистили" руската гранична зона близо до Сумска област от руски сили.

Украинският генерален щаб съобщи на 20 август, че изчерпват бойния потенциал на руските сили.

Заместник-председателят на комисията по интеграцията на Украйна в Европейския съюз (ЕС) Мария Мезенцева-Федоренко заяви на 19 август, че Украйна подготвя нов кръг на размяна на военнопленници и цивилни заложници с Русия и че операциите в Курска област спазват международното хуманитарно право.

Руското военно командване продължава да усложнява и бюрократизира досега неефективната си структура за командване и контрол в отговор на украинската офанзива в Курска област. Руският министър на отбраната Андрей Белоусов обяви на 20 август, че е назначил руския заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров за заместник-ръководител на "Координационния съвет" към руското Министерство на отбраната (МО) по военни въпроси и въпроси на сигурността в Брянска, Курска и Белгородска област, като заяви, че Евкуров вече е в Курска област.

Решението на Белоусов да назначи Евкуров, който оглавява Африканския корпус на руското МО и е лицето на руските военни контакти и сътрудничество с африканските страни след разпускането на групата Вагнер през 2023 г., може да предполага, че руското МО е отстранило Евкуров от позицията му в Африка. Това е било преди спекулации от блогър, свързан с Кремъл, и може да значи, че руското МО временно деприоритизира усилията за сътрудничество в отбраната в Африка в отговор на нахлуването в Курска област.

Освен това Белоусов възложи на петима членове на Координационния съвет да се занимават с конкретни въпроси, свързани с украинското нахлуване в Курска област. Той обяви, че заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Булига ще отговаря за разрешаването на логистиката, транспорта и подпомагането на гражданските власти при евакуации на граждани; заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко ще се занимава с военно-техническото осигуряване; заместник-министърът на отбраната Павел Фрадков ще отговаря за техниката и строителството; и че началникът на Главната военномедицинска дирекция на Министерството на отбраната на Русия Дмитрий Тришкин ще се грижи за медицинската поддръжка.

Белоусов също обяви създаването на Брянска, Курска и Белгородска групировка от сили и заяви, че техните неуточнени командири и неуточнен представител на руския Генерален щаб ще отговарят за защитата на цивилни от удари с дронове и други атаки.

Министерството на отбраната на Русия създаде допълнително и специална работна група в Центъра за управление на националната отбрана за наблюдение на проблемите в Брянска, Курска и Белгородска област.

Руският президент Владимир Путин посети мястото на обсадата на училището в Беслан през 2004 г. на 20 август, вероятно в опит да свърже руския "антитерористичен" отговор на украинската операция в Курска област с "успешна" руска антитерористична операция в началото на 2000-те. Путин пристигна в Република Алания в Северна Осетия на 20 август и посети мемориала на обсадата на училището в Беслан през 2004 г., както и мястото на самата обсада.

Това беше първото посещение на Путин в училището и второто му посещение в града от август 2008 г.

Терористи, свързани с чеченската сепаратистка бригада Рияд-ус Салихийн, взеха за заложници над 1000 възрастни и деца в училище в Беслан за три дни през септември 2004 г., което доведе до смъртта на повече от 330 души, включително 186 деца.

Руският отговор на терористичната атака от 2004 г. беше остро критикуван. Европейският съд по правата на човека постанови през 2017 г., че местните руски власти са знаели за терористичната атака предварително, но не са увеличили сигурността или са предупредили обществеността.

Европейският съд също така заяви, че в реакцията на руските служби за сигурност липсва официално ръковод


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Курин

    15 7 Отговор
    Пуснаха ли вакуумните бомби?

    Коментиран от #51

  • 3 Петър

    22 5 Отговор
    "Русия и Украйна съобщават за успехи в битките за Курска област"
    Това не се различава по нищо от един бит пазар, всеки си хвали стоката.

    Коментиран от #54

  • 4 Путин е гений

    50 17 Отговор
    Путин навря САЩ и Англия в ъгъла и ги сложи на колене

    Коментиран от #57

  • 5 Истината

    50 9 Отговор
    Путин размаза НАТО затова реват като вълци
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Историческа истина

    53 13 Отговор
    Русия никога не е имала по-силен и смел лидер от В. Путин
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Украински дрон

    12 31 Отговор
    Аз пък ще думкам у мацква...!

    Коментиран от #16

  • 11 ха ха

    7 23 Отговор
    Усеща мириса на сяра, затова е в Беслан животното!
  • 12 Размяна на удари...

    9 29 Отговор
    Император Владимир е божествен, но не божествения президент Зеленски божествено му го нацепи...
  • 13 Винаги лъгаха

    29 7 Отговор
    ISW най-вече се позовава на Фабриката за лъжи ЦРУ...
  • 14 За родину

    24 5 Отговор
    Немедлено всички укри на Курската дъга !!!

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да де-ама

    47 10 Отговор
    Ами вярваме повече на руснаците-просто защото се нагледахме и наслушахме на украинските"успехи".....Помним за призрака на Киев-сваляше по 7-8 руски изтребителя наведнъж...помним и Мариопул-елитните нацики се предадоха като мишочета...Угледар също помним..-и т.н....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Така е

    12 28 Отговор
    Тик Токърите УСПЕШНО... избягаха в шубрака а ВСУ ГАЗИ НАРЕД
  • 22 бегай

    7 13 Отговор

    До коментар #14 от "За родину":

    В посолЯ дават визи!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 любител

    21 3 Отговор

    До коментар #19 от "Щом":

    прав си пич но ако още не са в най скоро време ще са там а надрусания ще бяга при краварите. хахаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ники

    28 24 Отговор
    Давам си апартамента под наем на украинско семейство, жената е от източна Украйна, етническа рускиня , като всички на Изток. Наркомана обаче и отнема гражданството, защото произхода и е руски. Гледах и стария паспорт, пише украински гражданин, народност : Руска федерация. Не съм виждал човек да говори с по-голяма ненавист за наркомана от тази жена. В момента е с изтекли документи и не може да мръдне никъде.

    Коментиран от #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Това е СВО, а не излагацията

    16 22 Отговор
    на Путлеристан в Украйна.
  • 30 По-глупава

    27 17 Отговор
    операция във военното дело няма... Натювци са Пратили нацитата на заколение за пиар пропагандата си. Дори не са им казали къде отиват. Преди месец ссенатор Линдзи Греъм: Нали умират украинци, не американци (за американските интереси).

    Коментиран от #42

  • 31 Жужи

    11 13 Отговор
    Кой ми скри вазелина?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Факт

    6 5 Отговор
    Търсят резервен изход на югозапад.
  • 34 Иван

    20 10 Отговор
    Русия ще постигне успех, ако унищожи мостовете между Ню Йорк и Ню Джърси, Флорида, Тексас, Луизиана, Сан Франциско, мостът между Дания и Швеция,американското незаконно посолство в Йерусалим.
  • 35 Кристиано....

    10 14 Отговор
    И аз чакам Путин в Лисабон за автограф, а те още го млатят в Курск.
  • 36 Ники

    18 8 Отговор
    Азербайджан е подал молба за присъединяване към БРИКС. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на Министерството на външните работи на страната Айхан Хаджизаде, предава РИА Новости.

    "Азербайджан вече е подал официално заявление“, обяви представителят на ведомството.

    БРИКС е междуправителствена организация, създадена през 2006 година, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства.

    Коментиран от #43

  • 37 И какъв е извода от мнението

    9 12 Отговор

    До коментар #27 от "Ники":

    на една украинска рашистофилка?

    Точно никакъв.

    Коментиран от #45

  • 38 Ццц

    9 3 Отговор
    "Това съвпада с доклада на руското Министерство на отбраната (МО) от 19 август, който мълчаливо признава това." 🤣🤣🤣. Вие сигурни ли сте, че това е мозъчен тръст?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мдаааа дааа

    18 7 Отговор
    Атаката на украинските въоръжени сили срещу граничните райони на Курска област е стратегическа грешка на Владимир Зеленски, пише The Hill.
    Изданието посочва още, че подобно отклоняване на сили от главния театър на военните действия е „огромна стратегическа грешка“. Според The Hill, стъпка прилича повече на трик на второразряден актьор, отколкото на опитен държавник, и няма да промени динамиката на конфликта.

    Коментиран от #50, #70

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гладна копейка.

    8 11 Отговор

    До коментар #30 от "По-глупава":

    Нашият вожд в Кремъл спря да говори за "плана" си след 6 август. 🤔
  • 43 Ночко

    6 10 Отговор

    До коментар #36 от "Ники":

    И тия ще махат долара???Палячовци
  • 44 Даааааа

    3 10 Отговор
    Както каза Путин ка,..." за Ден...все вернем!"
    АааааааХахахаха
  • 45 Ники

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "И какъв е извода от мнението":

    Не е мнение , това действителност която кухата ти тиква не може да възприеме адекватно.
  • 46 Краварски лъжи и небивалици

    14 3 Отговор
    Институт на краварските лъжи

    Коментиран от #61

  • 47 Абе

    7 0 Отговор
    Факти защо ме изтрихте, аз просто написах кой е Евкуров без да обиждам някого, не мога да разбера защо се боите от истината.
  • 48 Войната в РУСИЯ се разгаря

    3 13 Отговор
    Путин нема ресурс да спре ВСУ.
  • 49 САЩ ша правят база в Курск

    4 10 Отговор
    Да държат Путин изкъсо, на каишка.
  • 50 Кои са тия от The Hill

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Мдаааа дааа":

    Списание или отдел в Пентагона.
  • 51 катран

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Курин":

    едно въпросче..а може ли било да се избегне майдан 2014г..и Крим и Донбас да бъдат в границите на укройна...или това всякакви институти за война на сорос не са предвидили..Лош анализ на платени специалисти..а украйна трябва да плаща с милиони убити и ранени..
  • 52 Дрътия Софианец

    7 0 Отговор
    Курската дъга , е сложно нещо ...
  • 53 Путлер памперса

    4 5 Отговор
    Руският президент Владимир Путин нарече себе си пехотинец наравно с всички, които защитават интересите на страната. взгляд.ру
  • 54 Военен експерт

    26 19 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Брилянтна СВО на Украйна в Курска област. Така се убиват максимално много руски терористи и варвари без боен опит във войната...

    Освен това се блокират военни части които са готвени за фронта в Донбас.

    Целта на ВСУ до края на годината е максимално ефективно да се утилизират рашистите и техниката им и едва през 2025 година, когато има достатъчно оръжия и резерви, да се освобождават окупираните територии.

    Коментиран от #62, #65

  • 55 Дрън , дрън , та пляс

    15 18 Отговор
    Усраинците са като щрауса - главата им в пясъка , а задника - на разположение ...Ялови напъни за няма нищо . В крайна сметка на всички е ясен изходът - ще ядат пердаха ...Това е положението ..

    Коментиран от #66

  • 56 Войната в РУСИЯ

    8 11 Отговор
    Са разраства. Путин ъ шашардисан. Студена пот му избива по гърба.
  • 57 да питам

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Путин е гений":

    Aбе , , що "гениите" пишете все от бункерите или землянките ?!🤭🤔
  • 58 Извод

    9 9 Отговор
    Русия трябва да спре да се лигави с режима в Киев. От другата страна не трябва да остава никой, по чието искане САЩ да предоставят своята военна и финансова помощ на Украйна. Така, между другото, Русия може да допринесе за спасяването на населението на Украйна, което се използва от престъпния режим на Зеленски и неговите американски покровители като „пушечно месо“.

    Коментиран от #63

  • 59 Мишел

    13 11 Отговор
    ВСУ продължават да нямат напредък по направленията към целите си- Курска АЕЦ и град Курчатов. В останалата част на Курска област навлизат украински дозори , за да направят селфи на максимално далечноразстояние, след което биват унищожавани.
    Руската армия превзема нови територии в Донбас, където украинската армия отстъпва бързо.
  • 60 СВО в РУСИЯ започна

    8 8 Отговор
    Основна задача е....демилитаризация на Русия и депутинизация на.....Путин.
  • 61 ха ха хааа

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Краварски лъжи и небивалици":

    И така , вече 1200 кв. Километра ... Ние сме На всеки километър.. Успакойся , Дуся .. 🤭

    Коментиран от #87

  • 62 Хахаха

    14 10 Отговор

    До коментар #54 от "Военен експерт":

    Военен експерт, не ни разсмивай, от дванадесет хиляди укронацисти влезли в Курска област повече от пет хиляди вече са утилизирани. При това че това са най елитните украински части, това е просто един капан в който Укровермахта сам се вкара.

    Коментиран от #72, #78

  • 63 Путин нападна украйна

    9 4 Отговор

    До коментар #58 от "Извод":

    С танкове и самолети..нема да го жалят я.
  • 64 ВСУ...

    6 5 Отговор
    Ние сме на всеки километър в.....Русия.
  • 65 Мдаааа дааа

    5 6 Отговор

    До коментар #54 от "Военен експерт":

    А дали до есента ще остане нещо от x0xлите...

    Коментиран от #74

  • 66 Ще ,ще , ще

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Дрън , дрън , та пляс":

    Три години вече го слушаме ... 🤭😁

    Коментиран от #71

  • 67 Избирам да се доверя на Украйна

    6 11 Отговор
    Защото Русия е центърът на всяка лъжа, дезинформация и заблуда В Библията се Казва, че сатана е бащата на всяка лъжа. Познайте на кой слугува Путя и Кремъл. Казва се още обаче и че той - князът на този свят е осъден, т.е. сетнината му е ясна. Путин много добре знае къде отива, затова със зъби и нокти драпа да по живее още малко на тази земя, в измисления си свят, както престъпник се крие, за да не го окаушат.
  • 68 На 25-ти август

    2 5 Отговор
    Референдум !!! КУРСК ЧИЙ ?!
  • 69 Чата

    13 1 Отговор
    ,,Геолокирани кадри, публикувани на 20 август, показват, че украинските сили също са напреднали в гористи райони..." - Ясно! Партизаните набили гората и в Щаба го отчели като настъпление!
  • 70 Р.К.И.

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Мдаааа дааа":

    Ами ако това е овладяване на плацдарм?
  • 71 Дрън , дрън , та пляс

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Ще ,ще , ще":

    Не само ще го слушате , а и ще го видите ...

    Коментиран от #75

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Целта на СВО в РУСИЯ

    1 8 Отговор
    1. Демилитаризация на Кремъл....
    2. Депутинизация на Путин
  • 74 Стига с това...ЩЕ...

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "Мдаааа дааа":

    Дали до есента путин нема да го депутинизират...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Степанович

    5 0 Отговор
    И Русия и Украйна , се хвалят с успехи. Явно не се бият едни с други, че и двете страни напредват. Дали не са се разминали в патакламата и да напредват без противник? Ако не , кого ли бият в Курска област?
  • 77 Пак Кутузов

    5 1 Отговор
    Русия прилага схващанията на Кутузов - 500 000-та армия на Наполеон пропадна като в черна дупка , та някакви 5000 криещи се по горите укри да я стреснат!?

    Коментиран от #81

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Артилерист

    5 1 Отговор
    Банален пропаганден пасквил, съчинен от ам.институт за изследване на войната и цитиран от нюза-все "достоверни и обективни" източници...

    Коментиран от #84

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Топчийпето

    1 3 Отговор

    До коментар #80 от "Артилерист":

    Ти интернет имаш ли бе.Явно в твойто село няма ,защото иначе можеше да гледаш пленени встенки и ахматовци.
  • 85 Лешпер тогава

    2 4 Отговор

    До коментар #83 от "Абегондон":

    Гледай руските клоуни .Според тях Крайцера Мацква още не е потънал.Нефтохима в Ростов гори 3 ти ден.И няма да спре още 22 резервоара ще гърмят.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "ха ха хааа":

    Да бе вие сте на 1200 кв километра, само дето не стигат черните чували да ви съберат. А пък и крематориомите са силно претоварени.
  • 88 Анализатор

    2 6 Отговор
    Украйна успешно атакува и настъпва в руските територии в Курск, а Русия успешно отстъпва.
    Руските войници успешно се предават в плен, а така също руснаците успешно евакуират население от Курска област. Украинците провеждат успешно референдум за присъединяване на Курска област към Украйна, а Руснаците успешно гласуват за присъединяване.
    Всичко върви успешно и за двете страни.

    Коментиран от #92

  • 89 Мишел

    6 1 Отговор
    Руската армия превзе Камишеваха.
  • 90 българин 777

    4 0 Отговор
    какво ги чака путин незнам явно не е като краварите
  • 91 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА !?!?!?!? В КУРСК ЕВАКУАЦИЯТА Е ПРИКЛЮЧИЛА ---А "ЧУВАЛЪТ " НЕ Е ЗАТВОРЕН , НО НАЗАД ПЪТ НЯМА --ЗАПОВЕДТТА Е "НАПРЕД " ---И -- "НАГОРЕ " !!!!!???!!! РФ СИ УСИГУРЯВА ПОЛИТИЧЕСКИ ДИВИДЕНТ !?!?!?
  • 92 а ти успешно

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "Анализатор":

    си или платен или кръгъл и-.ди„;.-от
Новини по държави: