24 Август, 2024 06:36 1 352 5

Ники Хейли от Тайван: Изолационизмът не е здравословен

  • ники хейли-
  • тайван-
  • филипини-
  • китай

Филипините призоваха Пекин да "прекрати незабавно всички провокативни и опасни действия“

Ники Хейли от Тайван: Изолационизмът не е здравословен  - 1
Снимка: ЕПА

Ники Хейли, бивша съперничка на Доналд Тръмп за президентската номинация на Републиканската партия на САЩ, заяви днес, че изолационизмът не е здравословен и че партията трябва да подкрепи съюзниците на страната, особено що се отнася до Китай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изказване пред репортери по време на посещение в Тайван, Хейли - посланик по времето на Тръмп в ООН, която след това се кандидатира срещу него - заяви, че е важно да се подкрепят Тайван, Украйна и Израел.

"Не мисля, че изолационисткият подход е здравословен. Мисля, че Америка никога не може да седи в балон и да мисли, че няма да бъдем засегнати“, каза тя.

Усилията на Тръмп да се завърне в Белия дом предизвикаха притеснения за изолационизма сред съюзниците на САЩ.

По време на кампанията си Хейли нарече Тръмп неизбираем и неподходящ за поста, но миналия месец тя призова поддръжниците си да гласуват за бившия президент. Той е изправен пред кандидатката на Демократическата партия, вицепрезидентката Камала Харис, на изборите на 5 ноември.

Тръмп изнерви Тайван, демократично управляван остров, за който Китай има претенции, през юли, като заяви, че "Тайван трябва да ни плаща за отбрана“ и че островната държава е отнела от американците бизнеса с полупроводници.

"Това, за което искам да видя Републиканската партия да говори, е свобода, подкрепа на нашите съюзници и увереност, че показваме сила по света“, заяви Хейли в Тайпе.

"Не искаме да виждаме комунистически Китай да побеждава, не искаме да виждаме Русия да спечели, не искаме Иран или Северна Корея да спечелят.“

След като се срещна с тайванския президент Лай Чинг-те и други високопоставени лица, Хейли заяви, че подкрепата за Тайван е въпрос, по който както републиканците, така и демократите са съгласни.

Междувременно Филипините призоваха Пекин да "прекрати незабавно всички провокативни и опасни действия“, след като го обвини в “неоправдано“ изстрелване на сигнални ракети от окупирания от Китай риф Суби на 22 август, докато самолет на Манила е извършвал патрулиране, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Същият този самолет, гласи изявление на филипинската оперативна група за Южнокитайско море, също така "е бил подложен на тормоз“ от китайски изтребител, докато е извършвал наблюдение в близост до плитчината Скарбъро на 19 август.

Нямаше незабавен коментар от посолството на Китай в Манила, отбелязва Ройтерс.

Става дума за самолет на Филипинското бюро за рибарство и водни ресурси.

Според телевизия GMA News китайското външно министерство е заявило в изявление, че на 22 август са били предприети контрамерки срещу "два филипински военни самолета, които са навлезли в китайското въздушно пространство“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Хейти

    14 4 Отговор
    И Китай ли ще "изолират", тъпапатка.
  • 2 То и хегемонията

    15 3 Отговор
    Да се мислиш за изключителен и да ограбваш цял свят, да ги унищожаваш с "демократични " войни също никак не е нормално. Ама вие това не го виждате.
  • 3 Фащ са

    14 2 Отговор
    Изметът на тази планета. След изтребването на индианците тези започнаха да тероризират цялата планета. Над 800 военни бази по света. Вече над 1 трилион долара годишен военен бюджет. Но все другите нещо са "виновни", "диктатори ", и "заплаха" за тях..
  • 4 Запознат

    6 2 Отговор
    Ники Хейли е страховит атлантически ястреб, многократно по-агресивна от Хилари Клинтън. Тръмп се срамуваше от нея, след като тя явно размахваше пръст на чуждите посланниците в ООН с предупреждение, че следи за кого и как ще гласуват. Да, тя е повече от готова да покаже и използува сила пред Света в името на унилатералната глобалистична хегемония, ако има власт за това.
  • 5 Дддд

    4 3 Отговор
    Вероятно защото мразят изолационизма сащ вдигнаха стена на мексиканската граница... А тая лелка напсува и евросъюза преди време.