29 Август, 2024 06:02 948 18

Критика: ООН отправи упреци към Израел за операцията на Западния бряг

  • оон-
  • израел

Тел Авив предприе голяма военна операция в северната част на Западния бряг и обвини Иран за разпространението на терористична инфраструктура там

ООН разкритикува Израел за голямата военна операция, започната от израелската армия в северните части на Западния бряг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хората в тази зона "са все по-изложени на смъртоносни тактики за водене на война, които изглежда излизат извън стандартите за правоприлагане", каза Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш, позовавайки се на съобщения от страна на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. "Израелските сили трябва да спазват международните полицейски стандарти, които предвиждат до смъртоносна сила и употреба на огнестрелни оръжия да се прибягва само в краен случай, и то при непосредствена заплаха от смърт или тежко нараняване."

Израел предприе голяма военна операция в северната част на Западния бряг и обвини Иран за разпространението на терористична инфраструктура там. На този фон палестинските здравни власти съобщиха за най-малко десет загинали.

Военните разположиха голям брой войници, а също и дронове и снайперисти, разрушиха инфраструктура с булдозери и са блокирали всички подстъпи към град Дженин, според медийни съобщения. Избухнали са престрелки с въоръжени палестинци, а няколко издирвани палестинци са задържани.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН призова за спиране на все по-ожесточената размяна на атаки между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула", предаде Асошиейтед прес.

Съветът предупреди, че ако покачването на напрежението по израелско-ливанската граница продължи, "има опасност това да доведе до широкомащабен конфликт".

Внесената от Франция резолюция с призив за спиране на огъня беше приета единодушно с гласовете на всички 15 държави членове на Съвета.

В неделя се стигна до размяна на масирани удари между Израел и Хизбула, но двете страни спряха дотук и избегнаха по-голяма ескалация. Въпреки това дългогодишният конфликт между тях все още е далеч от края си, а напрежението в региона, породено от войната в Газа, остава високо.

Междувременно Световната програма по прехраната заяви, че спира движението на служителите си в Газа „до второ нареждане“, след като един от автомобилите ѝ е бил обстрелван на израелски военен контролно-пропускателен пункт.

„Това е напълно неприемливо и е последният от поредицата ненужни инциденти, свързани със сигурността, които застрашават живота на екипа на WFP в Газа“, заяви Синди Маккейн, ръководител на агенцията на ООН, за инцидента от вторник, при който никой не е пострадал, предаде dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАПАДА

    26 2 Отговор
    РИДАЕ Израел НЕХАЕ . Кучетата лаят кервана си върви - БЕЗ САНКЦИИ защото те трепят демократично а при руснаците е друго макар и с по малко загинали .

    Коментиран от #4

  • 2 двоен стандарт

    26 1 Отговор
    ООН за пореден път доказа, че за нищо не става.
  • 3 дядото

    22 2 Отговор
    тези от оон явно внимават да не обидят евреите.пфу.
  • 4 ДВОЙНИ СТАНДАРТИ

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАПАДА":

    Добре казано.
  • 5 Гражданин

    21 3 Отговор
    Пред очите на целия свят се извършва геноцид.
  • 6 Мечкар

    1 14 Отговор
    Това е борба за оцеляване. Няма правила.
  • 7 Ний ша Ва упрайм

    16 1 Отговор
    не, упрек а осъждане в геноцид!
  • 8 Kaлпазанин

    18 0 Отговор
    И след критиката нещо промени ли се ?????да ви ш@@@@и оооне-то и всичко
  • 9 Лумпен

    20 3 Отговор
    Коренното население палестинците са терористи!
    Защото защитават земята си !
    Евреите са мирни заселници...!
    Извършващи прочистване на територията от коренното население!
    Извратена работа.. ..!
  • 10 Леле

    17 2 Отговор
    Тия сатани избиха стотици хиляди палестинци пред очите на целия свят!
  • 11 Уса

    14 0 Отговор
    Безполезна организация с много търтеи
  • 12 Франция внася резолюция

    14 0 Отговор
    в Съвета за сигурност на ООН като същевременно продължава да продава оръжия я на Израел.
  • 13 Мухаа ха!

    12 1 Отговор
    Призовават,упрекват! Егати езуитската организация.Там си е чиста проба клане,хладнокръвно избиване на беззащитни цивилни,който и тояга не държат в ръцете.С танкове,артилерия,дори авиация.Брутално разчистват терена ,под претекст: борба с терористи.
  • 14 факуса

    11 1 Отговор
    ха ха за едни санкции за други упреци,ура за демокрацията
  • 15 ПИТАНКА

    8 0 Отговор
    а, ООН какво беше...
  • 16 българина

    5 1 Отговор
    първо за Русия санкции, за израел мъмрене за геноцида! Второ израел няма да спре докато не изгодни всички араби от района, ще влезе и в ливан и йордания, но ще бъдат изметени с или без холокост

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 111

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "българина":

    Ти отново получи пристъп с видения. Медицината вече не помага.