Тема: Украйна

29 Август, 2024 20:50 3 422 46

По руските граници се готвят за отбрана от Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • курска област-
  • белгородска област-
  • владимир путин-
  • граница

Боевете край Курск продължават, а това усили страховете от украински атаки и в други гранични региони на Русия

По руските граници се готвят за отбрана от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още през декември 2022 година губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи: „Формираме няколко батальона от онези бойци на Русия, които по здравословни или по възрастови причини не могат да бъдат призовани във въоръжените сили, но имат боен опит и голямо желание в случай на необходимост да защитават своя роден дом и своето семейство“.

Засилване на отрядите за териториална отбрана

По информация на сайта „7 x 7“ към средата на юни 2024 т.нар. отряди за териториална отбрана съществуват вече в шест региона на Русия: Белгородска, Брянска, Курска, Воронежка, Орловска и Псковска области. По данни на Гладков в този вид отряди в Белгородска област има около 6000 души, които изпълняват бойни задачи по границата. За числеността на отрядите в другите руски региони точни данни няма.

До момента „опълченците“, както ги наричат в социалните мрежи местните жители, са покривали разходите си сами или с помощта на местните власти. Но на скорошно съвещание при президента Владимир Путин губернаторът на Брянска област Александър Богомаз се оплака от недостиг на средства: „В момента плащаме всичко от областния бюджет. Бихме могли да намалим натоварването за бюджета и да увеличим броя участниците в териториалната отбрана“. Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков също подчерта необходимостта от системна поддръжка – в противен случай регионите не биха могли сами да се справят с териториалната отбрана. След това президентът Путин разпореди въпросът с финансирането на териториалната отбрана да бъде решен „незабавно“.

Интересът към военната служба расте

Междувременно в Ростовска област, както съобщава агенция ТАСС, броят на желаещите да служат в армията по договор се е увеличил с 20 процента „след събитията в Курска област и увеличаването на заплатите за наемниците в региона“.

„Ако миналия месец при нас идваха 30-35 души, днес броят на желаещите достига 50“, казва майор Игор Минюков, заместник-началник на бюрото за набиране на военни по договор в Ростов на Дон.

Властите в Ростовска област увеличиха почти двойно заплатите на тези, които сключат договор с руските въоръжени сили до 31 август: до 1,2 милиона рубли. Преди това заплащането е било 700 000 рубли.

Евакуационни учения в руските гранични региони

В доклад до Путин от 22 август губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщава, че до този момент оперативният щаб е провел учения по екстрена евакуация на жителите в шест гранични района от областта. За подобни случаи в региона са подготвени 12 пункта за временно настаняване.

В Белгородска област пък е започнало строителството на укрития, а антитерористичната защита се усилва. „Поставяме бетонни укрития и на детските, и на спортните площадки, пред вратите на училищата. Там, където няма мазета, формираме зони, които позволяват да се скриеш от осколките, покриваме прозорците с фолио, което предпазва от осколките", казва Вячеслав Гладков.

Мерки за сигурност срещу атаките с дронове

В Белгородска област, която напоследък ежедневно е обект на атаките на украински дронове, е взето решение част от училищата да минат на дистанционно обучение. На родителите е било предложено в течение на учебната година сами да решат дали да водят децата си на училище или да ги оставят да учат от вкъщи.

При това „родителите, които знаят, че дистанционното обучение определено отстъпва на присъственото, започнаха да мислят за преместване в други региони“, признава Гладков.

Дистанционно ще учат и много деца в Курска област, част от която е под контрола на украинската армия. А във Воронежка област властите съобщават, че в училищата ще бъдат въведени допълнителни мерки за сигурност, включително поради заплахата от атаки с дронове и ракети.

В Брянска област са въведени и временни мерки за защита - на служителите от железниците са им предоставени бронежилетки и каски, които да ги предпазят от наранявания при евентуално нападение на Украйна.

Камерите за видеонаблюдение да бъдат изключени

Руското министерство на вътрешните работи призова жителите на Брянска, Курска и Белгородска област да не правят записи с камерите за видеонаблюдение, направени при пътуване с автомобил, за да не се улесняват потенциални украински нападения.

„Противникът масово идентифицира ip-обхвата и дистанционно се включва към незащитените камери за видеонаблюдение, оглеждайки всичко – от частните дворове до пътищата и трасетата от стратегическо значение. Затова, ако няма спешна нужда, е най-добре камерите за видеонаблюдение да бъдат изключени“, се казва в препоръката на Министерството на вътрешните работи на Русия.

Паралелно гражданите са призовани да не пускат в мрежата аудио и видеозаписи от записващите устройства в превозни средства и да не стриймват от автомагистралите, където би могла да се намира военна техника, чиято безопасност да бъде застрашена.

Освен това на служителите от Курска, Брянска и Белгородска област е препоръчано да скрият личните си данни, да премахнат всички геолокации от информации в социалните мрежи, както и на снимки с геолокации, за да няма възможност да бъде разкрито фактическото местоположение на военните и на служителите по сигурността.

Автор: Елена Гункел


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха, Москалия отива на х..

    31 32 Отговор
    Всичко по план, нали Путйо?!

    Коментиран от #6, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    14 16 Отговор
    Белоусов се е Усетил чак сега ли! ХАХАХАХХХАХАХ Подкупите правят Чудеса, както винаги! Но както винаги си има и Сибир де!
  • 5 Яхве

    29 29 Отговор
    Рушляците ще горят яко и нищо няма да остане от пРосията...

    Коментиран от #24

  • 6 Хахахаха

    30 23 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха, Москалия отива на х..":

    По план! Всичко върви по план. По украинския план.
  • 7 Швейк

    33 15 Отговор
    Щом стигнаха до партизанщина , ясна е работата.
  • 8 Хахахаха

    28 24 Отговор
    Копейки, къде отиде руската най-боеспособни армия според вас, която уж се пазела някъде си? Опълченците сами се пазят! Нали рашата уж имала страхотна армия, която не ползвала а пазела? Хахахаха. Кой ще освободи Курск сега?
  • 9 Сатана Z

    23 24 Отговор
    То и в Германия копаят окопи ,но не им се дава гласност.

    Коментиран от #44

  • 10 Яяяя

    4 2 Отговор
    Прояви се новина...
  • 11 Хахахаха

    27 20 Отговор

    До коментар #3 от "Наполеон":

    Тази поговорка стана за Украйна. Там лесно (и това видяхме, че не е лесно) се влиза, но не се излиза! Това вече го разбраха над половин милион раши.
  • 12 Kaлпазанин

    18 19 Отговор
    ДЗ-бъдете внимателни да не подминете Москва без да я забележите както сте се засилили ,мен по ме интересува сънародниците от вашето племе в Палестина колко невинни жени и деца избиха днес
  • 13 Сатана Z

    20 30 Отговор
    Украйна е терористична държава.Точка.Без да обяви война на Русия укро терористите и НАТОски наемници преминават границата и тероризират мирно население

    Коментиран от #25, #35, #39, #45

  • 14 Укропат

    18 19 Отговор
    Шефчето се кефи колко ги е стреснал в Кремъл. Сега планира втора операция по превземане на руска територия. Този път иска да ги изненада от към японско море. Подготвени са три десантни надуваеми лодки и шест рибарски кораба дронове. Тази задача не е на ген О.Сирски за да не я осее пак. Ще се заеме трети бургаско-монакски флот. Шефчето казва че великия памперс плаща.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Факт

    18 17 Отговор

    До коментар #1 от "Корекетен":

    Путлеристан ще се оправи когаъо уб ият д у д @та.
  • 17 Хари

    18 15 Отговор
    Това са го преживели вече няколко пъти!
    Но на може да се каже същото за Наполеон,Хитлер,евентуално Клоуна и други психопати,лакоми за чужди земи!
  • 18 АУУУУУ

    19 13 Отговор
    КИЕВ ЗА 3 ДНИ.....ГОЙДААААА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #31

  • 19 реру

    14 0 Отговор
    "... Интересът към военната служба расте..."


    При такава реклама... и уповаване на един определен бог...

    Коментиран от #40

  • 20 Тиква

    16 14 Отговор
    Пак ли ежедневната простотия на Дойче? До кога бре Факти.бг? Умора нямате!
  • 21 Мишел

    22 12 Отговор
    поредния резултат от плана на Блатомир Путин, който с голяма вероятност ще се окаже и пагубен за Раша. Най-голямата загуба, естествено е пожертваните и убити 700 000 млади руснаци. След окончателната загуба на геополитическо влияние, разширяването на НАТО, изолацията , подигравките и фалита на Русия, сега руския народ, освен ,че живее със срам и унижения, сега ще живеят и в страх.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 пейтриът можел да работи

    11 11 Отговор
    Украинската общественост предполога, че F-16 на въоръжените сили на Украйна е бил свален по погрешка от система за противовъздушна отбрана Patriot при опит за отблъскване на руска ракетна атака.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ала

    18 11 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    А Путин данеби да обяви война като нахлув чужда държава?

    Коментиран от #32

  • 26 Е това е

    17 9 Отговор

    До коментар #3 от "Наполеон":

    руската трагедия. Руският народ, вместо да живее свободно и нормално, през 2024 се върна 50г. назад в развитието си и се превърна в аналог на севернокорейския народ.

    Коментиран от #30

  • 27 Р.К.И.

    12 7 Отговор
    Опълчение! Агресорът, който тръгна цяла държава да завладява, сега свиква опълчение. Провалът и падението на държавата РФ и въоръжените и сили са пълни! Баби и дядовци да си бранят домовете с брадви и коси! Това е опълчение. Велика държава!
  • 28 Ми няма как

    10 1 Отговор
    Станаха разногледи кое по- напред.
  • 29 Слава на Великият Путин

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха, Москалия отива на х..":

    Великият лечител, ще ви лекува от ЛГБТ болестите в екоколониите в Сибир! Много поздрави от Навални!😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #36

  • 30 Р.К.И.

    10 9 Отговор

    До коментар #26 от "Е това е":

    Ама имат суровини. И Гагарин в космоса е летял. Пък Ленин е безсмъртен. Много сме малки да коментираме такова величие.
  • 31 ген Марк Мили

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "АУУУУУ":

    Аууу кат ти отпера 3 шамара, ще ти се видят 2 дни
  • 32 Сатана Z

    5 9 Отговор

    До коментар #25 от "Ала":

    Путин обяви СВО както е по международно право,също като САЩ в Ирак.Нарем да бяхте прочели нещо по въпроса за да ме се излагате

    Коментиран от #33

  • 33 Сатаната Z

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Сатана Z":

    Извинявайте на силни лекарства съм и говоря глупости по навик за някоя рубла ,да си купя баничка и боза
  • 34 Разхищение

    6 4 Отговор
    Спестете бюджет, станете украинци.
  • 35 Факрус

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    Ти и останалите русороби сте боклу ци! Точка.
  • 36 Хо хо хо

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Слава на Великият Путин":

    “Великия лечител” май съвсем си е набрал престилката на пъпа и се е навел.
    Не знам от монголците сега какво е решил да проси….
  • 37 фикс

    5 2 Отговор
    Дори и при победа на Рашастан, няма да станат ни по-богати, ни по-умни. Само дето мъжете ще станат кът. Това всъщност не е нещо ново.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    А не бе , рофити яйчица ли искаш да им белят..
  • 40 пепи

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "реру":

    Само че тия "най-добрите пълководци" зад голямата локва, дето уж не се сражават, не само не побеждават, но са разгромени, отчаяни и паникьосани в случая.

    Коментиран от #41

  • 41 Обективен

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "пепи":

    Но пък поне успяха да съсипят и деиндустриализират Европа. И да пуснат и Финландия и Швеция по пързалката.
    Все файда!
  • 42 Българин

    2 1 Отговор
    Влезте в Русия и убивайте, убивайте, убивайте...
    Ох обърках, това бяха думи на Дугин за Украйна.
  • 43 Даа бе

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Наполеон":

    Сега е доста по различно,влезлия в Русия няма намерение да излиза.
  • 44 Любопитния

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    В морето ли копейчице?
  • 45 Копейко

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана Z":

    Украинските войници раздават провизии на местното население, което грижовния Путлер забрави.Има видео колко то искаш!
  • 46 СПРАВКА ЗА ПОРЕДНИЯ НЕАДЕКВАТЕН САЙТ

    4 0 Отговор
    РУСИЯ Е УНИКАЛНА ,И НЕЗАВИСИМА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ,СИЛНА СТРАНА ,С ВЕЧЕ 18 МЛН.КМ2 ПЛОЩ !!!!... ПОНЯТНО ? ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА СПОСОБНА ДА ЗАЛИЧИ САЩ = ЗА 9 МИНУТИ, САМО С 10 БР ТЕЖКИ ".СС-18", И ЯДРЕН РЕСУРС ДА УНИЩОЖИ СВЕТЪТ= 20 ПЪТИ ! ПОНЯТНО ????? РУСКАТА ИКОНОМИКА Е НА ПЛЮС ,А ЗАПАДА В КРИЗА ,ДЕГРАДАЦИЯ И СПЕЦ.САЩ С 35 ТРИЛ $ ДЪРЖ.ДЪГ. НАУЧЕТЕ ГО НАИЗУСТ ЗАПАДНИ МИЖИТУРКИ И ФАШИСТИ МАРИОНЕТНИ !!!
Новини по държави: