Тема: Украйна

30 Август, 2024 14:16 5 401 105

Какво се знае за ракетите с далечен обсег на Украйна

  • украйна-
  • паляниця-
  • ракети-
  • русия-
  • война-
  • пво-
  • нептун-
  • дронове-
  • киев-
  • стриж-
  • сащ

Киев вече произвежда собствени далекобойни ракети, тъй като предоставените от Запада са с ограничения

Какво се знае за ракетите с далечен обсег на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От началото на пълномащабната война срещу Украйна Русия използва ракети с далечен обсег, за да нанася удари по цялата територия на страната. Киев все още не е в състояние да отговори симетрично с ракети собствено производство, а ракетите, предоставяни от партньорите на Украйна, са с ограничения. Украинският президент Володимир Зеленски наскоро обяви успешното изпитание на първата украинска балистична ракета.

Засега безпилотните летателни апарати остават основното средство на Украйна за поразяване на цели дълбоко в руската територия. Но в сравнение с ракетите те имат по-малка разрушителна сила. За да промени ситуацията и да намали зависимостта си от доставките на ракети от партньорите си, Киев разработва собствена ракетна програма.

"Паляниця" - хибрид между дрон и ракета

За новото украинско оръжие "Паляниця" президентът Зеленски каза само, че първото му бойно изпитание е преминало успешно: "Това е нашият нов метод за отмъщение на агресора. Врагът беше поразен", заяви той.

От уточнението, направено от министъра на стратегическата промишленост на Украйна Александър Камишин, стана ясно, че поразеният вражески обект се е намирал на контролирана от руски части украинска територия. "Това е едновременно и дрон, и ракета. "Паляниця" е проектирана и произведена изцяло в Украйна, само някои компоненти са вносни", посочи той.

От поместено на платформата United24 видео става ясно още, че това оръжие е разработено за година и половина от украински специалисти, които са "работили без почивен ден". "Паляниця" има турбореактивен двигател, изстрелва се от наземна платформа и е оборудвана с няколко системи за насочване. Основното ѝ предназначение е да поразява обекти, от които Русия обстрелва Украйна. По-конкретно става въпрос за около 20 руски летища. Най-отдалечените от тях са "Саваслейка" в Нижгородска област и основната база на руската стратегическа авиация "Енгелс", намиращи се съответно на 700 и на 600 км от държавната граница.

Както отбелязва United24, цената на ракетата-дрон е "доста по-ниска от нейните аналози". Тъй като липсват други данни, на този етап е невъзможно да се оцени колко ефективно е това украинско оръжие. Както посочва за ДВ директорът на информационно-консултантската компания "Defence Express" Сергей Згурец, "много по-важни от обсега на това оръжие са теглото и бойната му глава. Именно те определят ефективността", уверява той. "Паляниця" не е напълно ново оръжие, което няма аналог в света. Британските Banshee Jet 80+ например са такова оръжие, което Лондон дори вече е предоставил на Киев.

Морски и сухоземни ракети "Нептун"

Други постижения на украинската ракетна програма през последните години са ракетите "Стугна" и "Корсар", произвеждани серийно, както и крилатата ракета R-360 "Нептун". Последната е приета на въоръжение в украинската армия през 2020 г. - заедно с бреговата ракетна система RK-360MC, предназначена за откриване и поразяване на вражески кораби от различни класове. Ракетата има бойна глава с тегло 150 килограма и обсег на действие до 300 километра.

Нептун е използвана за първи път в бойни условия в началото на април 2022 г. срещу руската фрегата "Адмирал Есен". С две противокорабни ракети "Нептун" също през април 2022 г. беше потопен руският крайцер "Москва" на стойност около 750 млн. долара.

През 2023 г. стана известно, че Украйна е успяла да модифицира ракетата "Нептун" за поразяване не само на кораби, но и на наземни цели. Модифицираната ракета е оборудвана със система за насочване, има обсег на действие от около 400 км и бойна глава от 350 кг - с 200 кг повече от противокорабната версия. Украинските военни многократно са използвали ракети "Нептун" – за удари по руски зенитно-ракетни комплекси, летища и петролни терминали.

Нови разработки

Има и данни, че Украйна е използвала модифицирани ракети от системата за противовъздушна отбрана С-200 за поразяване на наземни цели на руска територия. Украйна използва и модернизирани съветски разузнавателни безпилотни самолети Ту-141 "Стриж". Този безпилотен самолет има турбореактивен двигател и може да развие скорост от около хиляда километра в час.

Още през 2023 г. президентът Зеленски заяви, че Украйна успешно е използвала собствено производство оръжия с голям обсег, а неговият съветник Михайло Подоляк допълни, че има "експериментални образци" на ракети, способни да поразяват цели на разстояние 750-1000 километра. Според бившия украински министър на отбраната Олексий Резников продължава работата по ракета с още по-голям обсег на действие - над 1000 километра.

Украинското Министерство на отбраната отказа да предостави информация, поискана от ДВ, за ракетната програма на страната. Оттам все пак уточниха, че тя се финансира със средства от държавния бюджет.

"Сапсан", "Корал" и "Коршун-2"

За нуждите на своята армия през 2006 г. Украйна разработи балистичната ракета "Сапсан" с обсег 500 км, както и експортна версия "Гръм-2" с обсег 280 км. Също така няколко години преди руската инвазия Украйна представи прототип на крилатата ракета "Коршун-2", базирана на съветската Х-55.

Украйна има и проекти за зенитно-ракетни системи. През 2023 г. беше съобщено, че два проекта са преминали успешно първите летателни изпитания. Според министъра на стратегическата промишленост Александър Камишин единствено липсата на финансиране възпрепятства Украйна да ускори производството на ракети. Военният консултант Згурец обаче е убеден, че съществена роля играе също и достъпът на Киев до съответните технологии. "Украйна трябва да използва партньорството си с водещи американски компании за усъвършенстване на собствените си разработки", подчертава експертът.

Според Франк Ледуидж, бивш офицер от британското военно разузнаване и експерт в университета в Портсмут, Украйна вече е в състояние да произведе достатъчно ракети за война с Русия. Това означава Киев да произвежда по няколкостотин балистични и крилати ракети годишно, уточняват експертите.

Автор: Александър Куницкий


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    53 19 Отговор
    27-годишен украинец е задържан при акция на полицията в Бургас. Той е сгащен с пико.

    Екшънът се разиграл посред бял ден в центъра на града. Вчера в района на бургаската улица „Митрополит Симеон“ полицаи от Пето РУ са извършили проверка на чужденеца, пребиваващ в Бургас.

    Коментиран от #5, #30, #50, #53

  • 2 Малиии

    81 22 Отговор
    Не останаха гарги да ги плашите с укронекадърниците

    Коментиран от #55

  • 3 Ами знаесе

    29 10 Отговор
    Че слада с английските шадол се изпати
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кво е тва

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Пико........

    Коментиран от #10

  • 6 Ханкобрат

    68 17 Отговор
    Пиян украинец с ракета е най вече заплаха за украинците,за пример вчерашната велика издънка
  • 7 Паляницата е нещо като нашата ракия

    18 16 Отговор
    Паток!! Хвалете ме Уста!!

    Коментиран от #51, #52

  • 8 Тошко укр@йнски

    61 19 Отговор
    Знае се че са им далечни. Както и Мосва им е далече. Но пък Полша им е близо - пак ще думнат някой полски трактор
    Пуцай зельо...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    26 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кво е тва":

    Метамфетаминът е синтетичен наркотик със стимулиращо действие, приема се перорално, чрез смъркане, чрез пушене на фолио или интравенозно.
    В България е известен като „пико“,
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гориил

    34 9 Отговор
    В СССР никога не са произвеждани ракети със среден и по-малък обсег в Украйна. Само стратегически междуконтинентални ракети в завода Южмаш в град Днепропетровск (докато делът на завода в кооперационните вериги не надвишава 30 процента и по-голямата част от технологичното оборудване е произведено в Руската федерация). Днес заводът Южмаш е лунен пейзаж и купища димящи руини.Заводът се опита да произвежда трамваи и тролейбуси с чужди части, компоненти и възли, след което фалира.

    Коментиран от #18

  • 13 пешо

    54 17 Отговор
    СТИГАТЕ с тия глупости , когато реши РУСИЯ ще преключи с УКРАЙНА

    Коментиран от #60, #96

  • 14 Фейкове от DW!!!

    33 13 Отговор
    Поредните Фейкове на DW!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Европеец

    29 17 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Автора не го чета и няма да чета статията разбира се.... За заглавието не знам Украйна да произвежда такива ракети ч, въпреки че по съветско време на нейната територия бяха разположени много предприятия от военно промишления комплекс на Съветския съюз..... Но това беше преди 35 години, вероятно че останали някакви технологии и малцина разбиращи от това.... Вероятно при нанасяне на удари с декобойни оръжия по територията на Русия е възможно и използването на тактическо ядрено оръжие от страна на Русия... Казвам вероятно и възможно, но ще поживеем и ще видим....

    Коментиран от #37

  • 17 Лайн Ари

    37 10 Отговор
    Ракетите са американски с надпис Произведено в украине - само надписа им е украински !
  • 18 Сарматите на Руслямистан

    17 30 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    които все още нямат успешно изстрелване..., всъщност са прототип на украинската ракета Сатана.

    Коментиран от #21

  • 19 пешо

    26 18 Отговор

    До коментар #9 от "Путлер, ако си мисли, че това":

    мамино джендърче , почети малко история , да разбереш къде се е зародил фашизма
  • 20 Много са хитри😂

    38 18 Отговор
    Въпросната паляниця е американска ракета с укро лепенка на нея! Така натовците си измиват ръцете, че нямат нищо общо! Това твърдят американски анализатори! На всички е ясно, че укра вече нищо не може да произведе!
  • 21 Европеец

    21 11 Отговор

    До коментар #18 от "Сарматите на Руслямистан":

    Колко много си заблуден, само това ще ти кажа за твоя коментар....

    Коментиран от #32

  • 22 Ха-ха-ха

    52 9 Отговор
    Няма никакви украински ракети. Запада пак се готви да натопи украинците . Също като със Северен поток "те украинците на пияна глава са го направили" . Сега ще кажат "Ние не сме разрешавсли украинците да стрелят с наши ракети ама те са си направили техни". Затуй толкова често повтарят тези глупост че украинците нещо създали. Нищо не могат да създадат украинците. Дадоха им държава с най-добрата земя, с природни богатства, с инфраструктура и развита енергетика и тежка промишленост а те я разрушиха. Полакомиха се за лъскавите опаковки на краварските л@йн@.

    Коментиран от #101

  • 23 Хахаха хахаха

    26 4 Отговор
    Знае се, че са фейк, това се знае 😂😂😅
  • 24 Не летят, но

    17 3 Отговор
    пък са много стратегически....
  • 25 Европеец

    18 12 Отговор

    До коментар #9 от "Путлер, ако си мисли, че това":

    Мога да кажа ,ако съдя по коментара ти, че ти се на космически години от истината и реалността и косвения конфликт между Русия и Украйна.... Но продължавай да живееш в своята заблуда...

    Коментиран от #31, #33, #102

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пак този

    9 5 Отговор
    Какво може да се знае? Руска разработка с руски материали. Толкова букви, а е нужно едно изречение.
  • 28 В.В.П.

    25 8 Отговор
    Za Окропистан ,трепане и лобут ,до припадък..Ако се наложи и ЯО..Както сащ пребиха японците ,през 1945 та ..Никой не иска мирът на окропите ..Нито шизофренията им..Използват ги в геополитическа машинация ..Боклуци,предвождани от режим на отрепки .Часът на страшния съд иде ..
  • 29 Фейкче веле

    15 4 Отговор
    Нищо не се знае
  • 30 Едно си машинен от знае,

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    едно си бае.
  • 31 Посочи ми поне една от

    13 23 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец":

    първоначалните цели на "СВО" която до този момент има поне 1% успех! 😂😂😂

    Вече 2 години и половина са превзели 6% от тези 18% общо, а другите 12% са ДНР и ЛНР от 2014 година...

    Тотален провал на "могучая".

    Коментиран от #48

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 В.В.П.

    26 5 Отговор
    Окропите се сдобиха с държава по най лесния начин...Като негодници с наследство..Сега я губят .с помощта на Сащ и Англия...Москва и Путин няма да капитулират .Преди това ще взривят света с ядрото.За Крим и Донбас..Курск е в Рф ..В суджа има 1000 цървула блокирани в вилна зона ..скоро ще почнат да се ядат

    Коментиран от #46, #62

  • 35 Джамбаза

    22 3 Отговор
    То е ясно.
    Ако не Джавелин, ще е Леопард.
    Ако не е Леопард, ще е Абрамс.
    Ако не е Абрамс ще е Хаймърс.
    Ако не е Атакамс ще е Ф-16.
    Е не е!
    Сега ново вундервафе.
  • 36 Знае се

    18 4 Отговор
    че полските трактористи са се изпоср@ли от страх

    Още "новини" от усръйнъ !!!?
  • 37 Само статията ли?

    5 22 Отговор

    До коментар #16 от "Европеец":

    Плоско оправдание за факта, че не четеш нищо, освен "Работническо дело". А тук с - само заглавията. От книгите - ""Овчарчето Калитко" и "Синът на партията", защото са ти били в списъка за лятната ваканция.
    Чукча не читатель.

    Коментиран от #56, #76

  • 38 Ти да видиш

    18 4 Отговор
    Какво се знае за ракетите: знае се това , че не са никакви нови украински а наши български предадени безвъзмездно на укронацистите .
    Това са балистичните Точка-У, и С-200 модифицирани за наземни цели
  • 39 Изключително неизллючителните

    27 5 Отговор
    С началото на войната в Украйна на САЩ и НАТО срещу Русия през 2014-та съветът започна да осъзнава, че отново се надига фашизъм и отново срещу Русия. Как?! С ръководна роля на Сащ, които след 1945-та приютиха топ нацистките медици и инженери...
  • 40 Дискавъри

    15 4 Отговор
    Неколко старци са решили да вкарат света в ядрен АпокалипсисВсички го виждат.

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 То пък като

    24 4 Отговор
    гледам у запада само умни. Един пада на равното, докато прави ръкостискане с въздуха, другата се хили като настъпен домат, един е бабоееее,,,ц, други елитен хей.
  • 43 Няма нищо украинско

    27 2 Отговор
    Оборът подготвя общественото мнение, че далекобойните ракети уж не са техни, а украински. Евтин трик на изпечени лъжци! Нооо, скрит между два океана Дементният пациент не е в безопасност. Крайно е време да спре да си играе като малко дете с кибрит пред туба с бензин...
  • 44 Ночко

    7 22 Отговор
    Москва ще разбере скоро какво ракети произвежда Украйна,дупе да им е яко

    Коментиран от #49, #75

  • 45 Злото има име

    19 3 Отговор

    До коментар #40 от "Дискавъри":

    Блинкън и Съливан още не са старци, но пък са от най-безмозъчните... Недостижим връх на тази администрация е Бай пън, който, ако не успее да подпали ядрена война, ще се оттегли с неясното съзнание, че е гробокопачът на Америка.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ха-ха-ха

    13 4 Отговор

    До коментар #31 от "Посочи ми поне една от":

    Превземането на украинска територия не е цел на СВО. Само елементарно мислещ човек не е разбрал това.
  • 49 Ауууу

    13 4 Отговор

    До коментар #44 от "Ночко":

    Укропът най умен
    Укропът най кадърен
    Укропът най смел
    Укропът най победител
    Укропът най спасител на света.... Ю-аар-ъ-джоук...
  • 50 Хахахаха

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Е и? Какво? Ся да намерим същата статия и за руснаците ли?
  • 51 Изцяло украинска

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Паляницата е нещо като нашата ракия":

    Разработка, само с ”някои” западни части...

    Коментиран от #54, #100

  • 52 Изцяло украинска

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Паляницата е нещо като нашата ракия":

    Разработка, само с ”някои” западни части...
  • 53 Хахахаха

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да не три пиша, че скоро не съм чел за катастрофа в България с българи в които шофьора да не е деогиран. Или това не го споменаваш?

    Коментиран от #77

  • 54 Хахахаха

    5 9 Отговор

    До коментар #51 от "Изцяло украинска":

    Че то няма нито една чисто руски военни машини бе копейка. Винаги имат части от чужбина бе ейййй!
  • 55 Представи на какво ниво

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Малиии":

    са рускокадърниците, след като шест пъти по-малко на брой укронекадърници ги направиха за смях пред целия свят.
  • 56 Европеец

    12 2 Отговор

    До коментар #37 от "Само статията ли?":

    Абе ти като не си чел на времето чети глупостите ,които ги пишат сега в тоя сайт..... Но и да четеш, ако не може да асимилираш информацията е за бъдива..... Навремето имаше много печатни издания и разбира се съм чел и работническо дело, въпреки че и там всичко беше политкоректно както в сегашните медий на бг територията... Разбира се че съм чел и задължителната литература за ваканцията, а даже и винету... Ама защо ли се занимавам с теб безкнижнико.....
  • 57 Ум царува, ум робува, ум патки пасе...

    5 3 Отговор
    Какво друго да се знае освен, че са съвсем недостатъчно като количество?
  • 58 Няма да получат

    6 10 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Путин е злобен и отмъстителен, но най-вече страхлив. Не му пука колко руснаци ще умрат на фронта, но за нищо на света не би застрашил собствения си живот, давайки заповед за използване на ядрено оръжие.
  • 59 В.В.П.

    13 8 Отговор
    За 100 год ,янките затриха 60 млн индианци ,родени в Сев Америка...Преди това им осигуриха ,честни и справедливи условия за договори и споразумения ..Заразиха ги с тиф и шарка ..По пътя към резервата ...Това е Демокрацията ..!!.

    Коментиран от #63, #72

  • 60 Амчи хади де,

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "пешо":

    трета година, още не може да реши.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Путин най-вероятно няма

    7 12 Отговор

    До коментар #34 от "В.В.П.":

    да капитулира, но със сигурност ще загроби Русия така, както Горбачов загроби СССР. Не случайно Западът толкова активно помага на питерския плъх в това негово начинание. Дозира с лъжичка помощта за Украйна, за да поддържа огъня. Защото в този огън освен Украйна изгаря и бъдещето на Русия.
  • 63 Колко му е да затрият

    6 13 Отговор

    До коментар #59 от "В.В.П.":

    и 120 млн. ушанки. Бавно и полека. За две-три поколения. После ще делят с китайците.
  • 64 В.В.П.

    9 6 Отговор
    Янките заразиха индианците с тиф ,щото им пречеха ..Бяха на земята си .бай Ганю ,си мисли че , Янки му е приятел...Ахаха...СССР даде държава на Украина ..Обаче не трябваше .. Държава се създава с огън от меч ,или се купува с пари ,злато..или диаманти.
  • 65 Факт

    6 3 Отговор
    Без съмнение отдавна се ползват без особен резултат!
  • 66 В.В.П.

    11 4 Отговор
    1100 цървула са заградени в Суджа изток ...Ядат компоти и буркани от селяните ,които са евакуирани от зоната ..Гледат им сеиря .
  • 67 име

    12 6 Отговор
    Знае се че със сигурност могат да свалят кeн EФ16, за друго няма данни да стават. Справка, вчерашния укронацистки вой за сваления им таралясник.
  • 68 В.В.П.

    11 6 Отговор
    Тик так..Времето работи срещу Киев и режима..Сармата, 100 мега шеги пръсне като стъкло..
  • 69 У лево,лево.

    5 10 Отговор
    Путин отива в Монголия да моли за помощ,нали са една нация.

    Коментиран от #85

  • 70 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    3 7 Отговор
    Айде тукашните рюски тъпофилници да почват с квичането за руски сърми,посяйдони,булави и други смешни руски гювечи?!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 71 Знае се

    2 4 Отговор
    Че хвърчат надалече
  • 72 Историк

    5 11 Отговор

    До коментар #59 от "В.В.П.":

    Неграмотник ,кога в Северна Аверика е имало 100 милиона индианци ? Изобщо звъни ли ти какви глупости пишеш ?
    Да взема да ти идброя някои индианци ,които са живи и здрави и днес. Лу Деймънд Филипс актьор ,той е индианец Чък Били ( метал вокалист ,Тестамент ) Уес Стъди ТВ актьор , Тан Джордж актьор ( Малък ,голям човек ) , Майкъл Хорс актьор ( Туин Пийкс) ,Адам Бийч актьор (Знамената на нашите бащи ) и още много и много и мтого.


    А я ми кажи руснаците какво направиха с алеутите докато владееха Аляска. Избиха ги до крак. Живи алеути останаха само по малките островчета ,където руснаците не стъпиха

    Коментиран от #80

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 С П Р А В К А ЗА "ФАКТИ"

    11 3 Отговор
    1.ЧЕ В УКРАЙНА СВАЛЯТ ВСЯКАКВИ ЗАПАДНИ РАКЕТИ БЕЗ ПРОБЛЕМ. 2.ЧЕ СА С МАЛЪК ОБСЕГ = 550 КМ. РУСКАТА Х-101 Е С ОБСЕГ 5500 КМ !!!! ИМА И ВЕРСИЯ С 800 КГ.БЧ, И ОБСЕГ 3000 КМ !!!! 3.ЧЕ ЗАПАДНИТЕ РАКЕТИ С НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВАТ С РУСКИТЕ - КАТО НАПРИМЕР : ХИПЕРЗВУКОВАТА Х-47М "КИНЖАЛ " С ОБСЕГ 2000 КМ И ОТКЛОНЕНИЕ САМО 1 МЕТЪР !!!!
  • 75 Лочко

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Ночко":

    Мама, стига си лочил от кофата с помията. Махни се от там шъ хваниш някоя болест бре мама

    Коментиран от #104

  • 76 Хи хи хи

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "Само статията ли?":

    "Работническо Дело"
    вече се казва
    "Дойчев Веле"
  • 77 Граматика

    6 4 Отговор

    До коментар #53 от "Хахахаха":

    Граматика!
    Или си от ОкраИнските дезертьори.
  • 78 стоян георгиев

    4 10 Отговор

    До коментар #73 от "Аве":

    На вас комунягите все някой ви е длъжен.украйна бе най сериозната република в ссср.носеше ги руснаците като пазарски чанти.руснака не може да се мери с украинеца по нищо.

    Коментиран от #79

  • 79 ВЪПРОС

    8 3 Отговор

    До коментар #78 от "стоян георгиев":

    КАТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕРИ ,ОБЯСНИ НА ЧИТАТЕЛИТЕ ПРОИЗХОДА НА УКРАИНЦИТЕ ,И РУСНАЦИТЕ.....ДА ВИДИМ И ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО РЕЗУЛТАТ.

    Коментиран от #81

  • 80 Историк

    8 4 Отговор

    До коментар #72 от "Историк":

    Пък и кви хубави резервати имат в щатите ,
    да им завидиш
    А и в Канада така хубаво ги мисионираха, че остнаха колкото в едно сегашно бъгарско село

    А сега кажи термина "фърст нейшън" откога е?

    Ша ти "пудскажа"
    Не е от много отдавна

    Коментиран от #82

  • 81 стоян георгиев

    3 11 Отговор

    До коментар #79 от "ВЪПРОС":

    Русия произлиза от украйна .взе от украинци език църкава после легна на монголите и с тяхна помощ открадна името на истинските руснаци.русия ползваше украинските полкове във всички войни дето спечели.те биха и турците и наполеон та даже и хитлер.техни кадри създадоха съветската ракетна програма ,за благодарност руснаците при всяка възможност ги прецакваха.

    Коментиран от #84, #95

  • 82 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #80 от "Историк":

    Я кажи русия как постъпи с населението на сибир или кавказ?кво стана с демографията и културните му традиции както и с местните самоуправления?загледал се за канада.в канада хората имат права дето в русия немогат да се сетят че съществуват.един канадски индианец със заплатата си може да купи цяло село с чукчи

    Коментиран от #83

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 СПРАВКА

    8 3 Отговор

    До коментар #81 от "стоян георгиев":

    РУСИЯ СЪДЪРЖА НАД 100 ЕТНОСА !!!!!!, И НЕ ПРОИЗЛИЗА ОТ УКРАЙНА.ДИНАСТИЯТА РЮРИК НЕ Е УКРАИНСКА,ЗАЩОТО УКРАИНЦИ НЯМА. ТОВА СА ЮЖНИ СМЕСЕНИ СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Бабето

    3 9 Отговор
    От едната страна руснаците с Кинжалите а от другата украинците с Паляниците...и резултата е равен.Ако запада даде на украинците далекобойни ракети какъв ли ще бъде резултата?!
  • 87 ЗНАЕ СЕ ЧЕ СА С МАЛЪК ОБСЕГ

    4 6 Отговор
    = 550 км.!! СВАЛЯТ ГИ ВСЕКИ ДЕН В УКРАЙНА. С ГОЛЯМ ОБСЕГ СА РУСКИТЕ Х-101 = 5500 КМ С ВГРАДЕНА РЕБ С-МА, ИЛИ ХИПЕРЗВУКОВАТА Х-47М С ОБСЕГ 2000 КМ И ОТКЛОНЕНИЕ САМО 1 МЕТЪР !!!.НОСИТЕЛ ТУ-22М3,МИГ-З1..

    Коментиран от #88

  • 88 Рашка в колапс

    3 4 Отговор

    До коментар #87 от "ЗНАЕ СЕ ЧЕ СА С МАЛЪК ОБСЕГ":

    Знаеш бръмбари . Тая ракета се казва Сапсан и е от 2006 г. Тя е с обхват 550 км. И не става въпрос за нея ,а за нова. С предполагаем обхват около 800-1000 км. Скоро ще го разберем -не е обявен и името на ракетата също.

    Коментиран от #89

  • 89 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

    5 3 Отговор

    До коментар #88 от "Рашка в колапс":

    ЗАПАДА НЯМА НИКАКВА ТЕХНИКА КОЯТО ДА НЕ Е СТАНАЛА НА СКРАБ ВКЛЮЧИТЕЛНО И "ШАДОУ" - ДО ТУК = 300 МЛРД$ И ГО НАУЧИ НАИЗУСТ ТОВА :....ТОЧНО ЗА 9 МИНУТИ, САМО С 10 БР. ХИПЕРЗВУКОВИ ТЕЖКИ ,РАКЕТН.БЛОКА,ОТ МЕГАТОНЕН КЛАС Х 20 МГТ.- SS-29 Sarmaт 15А28-РС-28 И, САЩ ЩЕ БЪДАТ ИЗПЕПЕЛЕНИ ! ТЕХНИЧЕСКО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НЯМА. ЗА БРИТАНИЯ Е НУЖНА 1 БОЙНА ГЛАВА И 4 МИНУТИ,СЛЕД КОЕТО НЯМА ДА Я ИМА.В ПЕНТАГОНА ЗНАЯТ ТОВА, И НЕ ВЕДНЪЖ СА ГО КОМЕНТИРАЛИ. ПРОВЕРИ И СЕ ОСВЕДОМИ ! ДОРИ НЯКОЛКО Х-101 ОНЯ ДЕН КРЪЖАХА С ЧАСОВЕ НАД УКРАЙНА ДОКАТО ИМ ЗАДАДТ ЦЕ.ОБСЕГЪТ ИМ Е 5500 КМ !

    Коментиран от #91, #94, #103

  • 90 Дик диверсанта

    2 4 Отговор
    Конструкторите на СССР бяха белорусите и украинците.
    Руснаците са само в тила, около шишетата. Чували ли сте за руската пръстова система за пиене?
  • 91 Дик диверсанта

    2 2 Отговор

    До коментар #89 от "ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ":

    Техниката я остави, мозъците на рос дебилите станаха на скрап.

    Коментиран от #92

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 988878

    4 2 Отговор
    ЗНАЕ СЕ ЕТО ТОВА :..АМЕРИК.СПЕЦ.ОТ ЦРУ СКОТ РИТЕР ВЧЕРА СЪОБЩИ В ИНТЕРВЮ...САЩ НЯМАТ ДА ИМАТ ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ УДАР ОТ РУСИЯ С ХИПЕРЗВУКОВИ БГ "АЕАНГАРД" ПРЕЗ АРКТИКА.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Психо

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "стоян георгиев":

    Не бе ,целия свят произлиза от Украина ,даже и шимпанзетата .

    Коментиран от #99

  • 96 А бре

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "пешо":

    Пешо, лошото е че не може да реши.И за напред няма да може да реши бре,тъй като е към приключване!
  • 97 Къде се намира това

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Аве":

    осръйна,под кръстати ли?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Психо":

    Ти най вече,сигурно ще те балсамират.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Нищо подобно

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ха-ха-ха":

    Украинците са поне с 50 години по напред от ватенките,горе в главите си и не искат да виждат руска физиономия на територия та си! Имат и ракети,за сега са показали официално един прототип,но имат и други не известни все още Без значение е Русия с какви ракети ще отнесе лобута.важното е че със сигурност ще го отнесе!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 ХА ХА ХА ХА хи хи хи хи хи

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ":

    Тези лакърдии и друг път сме ги чели За по малко от две минути от Русия ще остане само петно,копейчици Не се напъвайте излишно,няма защо!
  • 104 Копейко

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Лочко":

    Избягвай да се пънеш за остроумие,нямаш го!
  • 105 ЗНАЕ СЕ ЕТО ТОВА,ЧЕ

    1 0 Отговор
    ЗАПАДА НЯМА НИКАКВА ТЕХНИКА КОЯТО ДА НЕ Е СТАНАЛА ЗА СКРАБ.. ДО ТУК ЗА 300 МЛРД.$ ..ВКЛЮЧИТЕЛНО И "ШАДОУ" - С ПРИМИТИВНИЯ ОБСЕГ ДО 550 КМ .:..С ГОЛЯМ ОБСЕГ ОТ 18 000 КМ , Е ЕТО ТОВА....И ТОЧНО ЗА 9 МИНУТИ, САМО С 10 БР. ХИПЕРЗВУКОВИ ТЕЖКИ ,РАКЕТН.БЛОКА,ОТ МЕГАТОНЕН КЛАС Х 20 МГТ.- SS-29 Sarmaт 15А28-РС-28 И, САЩ ЩЕ БЪДАТ ИЗПЕПЕЛЕНИ ! ТЕХНИЧЕСКО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НЯМА. ЗА БРИТАНИЯ Е НУЖНА 1 БОЙНА ГЛАВА И 4 МИНУТИ,СЛЕД КОЕТО НЯМА ДА Я ИМА.В ПЕНТАГОНА ЗНАЯТ ТОВА, И НЕ ВЕДНЪЖ СА ГО КОМЕНТИРАЛИ. ПРОВЕРИ И СЕ ОСВЕДОМИ ! ДОРИ НЯКОЛКО ПРЕДИ 2 ДНИ РУСКИТЕ ТАКТ.РАКЕТИ "Х-101" КРЪЖАХА С ЧАСОВЕ НАД УКРАЙНА ДОКАТО ИМ ЗАДАДАТ ЦЕЛ. ОБСЕГЪТ ИМ Е = 5500 КМ !
Новини по държави: