30 Август, 2024 04:35 763 3

Израелската армия уби петима при операция на Западния бряг

  • израел-
  • западен бряг-
  • операция

Израел информира САЩ за „грешка в комуникацията“ във връзка със стрелба по автомобил на програма на ООН

Израелската армия уби петима при операция на Западния бряг  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия съобщи, че при мащабна операция в окупирания Западен бряг са убити още петима бойци, включително известен местен командир, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От палестинска страна все още няма потвърждение за смъртта на Мохамед Джабер, известен като Абу Шуджаа, командир на групировката „Ислямски джихад“ в бежанския лагер Нур Шамс в покрайнините на град Тулкарем. Той се превърна в герой за много палестинци по-рано тази година, когато бе съобщено, че е убит при израелска операция, само за да се появи изненадващо на погребението на други бойци, където бе вдигнат на раменете на ликуваща тълпа, припомня АП.

През нощта срещу сряда Израел започна мащабна операция на Западния бряг. Радикалната палестинска групировка „Хамас“ съобщи, че 10 негови бойци са били убити на различни места, а палестинското министерство на здравеопазването съобщи за 11-та жертва, без да посочи дали е боец или цивилно лице.

Насилието на Западния бряг нарасна, след като на 7 октомври м.г. „Хамас“ извърши нападение от Газа, което разпали войната там.

Според съобщения от палестинска и израелска страна, цитирани от ДПА, при мащабната военна операция на Израел в северната част на Западния бряг са убити най-малко 16 души, информира ДПА.

Според палестинската страна повечето от жертвите са бойци.

Междувременно Израел информира САЩ, че първоначално разследване е установило, че стрелбата срещу автомобил на Световната продоволствена програма (World Food Programme - WFP) в ивицата Газа се дължи на „грешка в комуникацията“ между части на израелската армия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на заместник постоянния представител на САЩ при ООН Робърт Ууд.

„Ние ги призовахме незабавно да коригират проблемите в тяхната система“, заяви заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд на заседание на Съвета за сигурност на ООН на тема Газа. „Израел не само трябва да признае своите грешки, но и да предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на израелската армия няма да стрелят отново по персонал на ООН“, каза Ууд.

Световната продоволствена програма временно спря в сряда движението на своите служители, като посочи, че най-малко 10 куршума са били изстреляни по един от ясно обозначените автомобили на програмата, докато е приближавал израелски военен контролен пункт. При инцидента не са били ранени хора.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАА ОПЕРАЦИЯ СОЕЦИАЛНА ЛИ И ТЯ

    3 3 Отговор
    ИЛИ ТРЕПАНЕТО НА ХОРА СИ Е НАААААЙЙЙ ОБИКНОВЕННО ЕЖЕДНЕВИЕ ТАМ....
  • 2 Българин

    2 2 Отговор
    Щом са съобщили за 5, значи са 55. Но падне ли един евреин, съобщават за 101.
  • 3 Димо

    1 0 Отговор
    Да бе, тия петимата кротко са си гледали са телевизия и лошите евреи са ги треснали