9 Септември, 2024 05:40 712 5

Зелените в Австрия призоваха за по-строги закони за оръжията

  • оръжия-
  • закони-
  • австрия-
  • великобритания

Идрис Елба се присъединява към британския премиер в нова коалиция за борба срещу престъпленията с хладно оръжие

Австрийската партия на Зелените призова към по-строги закони за оръжията, след като германските власти съобщиха, че предполагаемото терористично нападение в Мюнхен от миналата седмица е извършено от 18-годишен австриец, който не е трябвало да притежава огнестрелно оръжие, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Не е приемливо 18-годишен, на който са забранили да притежава огнестрелно оръжие, да придобие такова без контрол“, заяви парламентарната група на Зелените, цитирана от вестник „Щандард“. Зелените и Австрийската народна партия (АНП) управляват Австрия като коалиция.

Младият австрийски стрелец, убит от полицията, въпреки забраната е придобил стара пушка и патрони за нея от частен колекционер на оръжие. Според местното законодателство това е оръжие категория „Це“, в която влизат зареждани ръчно дългоцевни оръжия като ловни пушки.

За разлика от професионалните продавачи на подобни оръжия частните лица не са задължени да проверяват клиентите си за евентуална забрана за оръжие. В случая с частните продажби, купувачът може да придобие незабавно закупеното оръжие, докато, ако оръжието е купено от професионален дилър, придобиването е възможно след тридневен период.

Зелените призоваха вътрешния министър Герхард Карнер от Народната партия да предприеме „значително затягане“ на общата забрана за частна продажба на оръжия.

Генералният секретар на АНП Кристиан Щокер даде сигнал, че е готов да разследва възможните вратички в закона. Въпреки това в коментар на страниците на вестник „Щандард“ той отхвърли възможността за забрана на частните продажби.

След стрелбата край израелското консулство в Мюнхен АНП отново призова властите да следят комуникациите в интернет като част от борбата срещу екстремизма.

Междувременно холивудският актьор от британски произход Идрис Елба се присъедини към британския премиер Киър Стармър в рамките на кампания на „Даунинг Стрийт“ №10 за борба срещу престъпленията с хладно оръжие, съобщиха Пи Ей медия и ДПА, цитирани от БТА.

Елба, самият той водещ кампания срещу престъпленията с хладно оръжие, ще се присъедини към Стармър тази сутрин, когато премиерът ще даде начало на кампанията, която цели да убеди младите хора да не се присъединяват към престъпни банди. Коалицията ще събере различни неправителствени организации, семейства на хора, загубили живота си при престъпления с хладно оръжие и младежи, пострадали от такова, както и Идрис Елба и вътрешната министърка Ивет Купър.

Технологични компании, спортни организации, здравните служби и полицията също участват в това, което се очаква да стане първата годишна среща на високо равнище, посветена на престъпленията с хладно оръжие. Коалицията ще работи с експерти, които ще изследват защо младите хора биват въвличани в този тип престъпна дейност.

„Трябва да се справим с корените на престъпленията с ножове, а не само със симптомите. Коалицията е положителна крачка към излекуването на общностите ни отвътре навън“, заяви Елба.

Очаква се премиерът Стармър да сподели колко лична е тази задача за него, посочвайки своята кариера като юрист.

„Като прокурор от първа ръка съм виждал разрушителното влияние на престъпленията с хладно оръжие върху младите хора и техните семейства. Това е национална криза, срещу която трябва да се изправим. Ние трябва да се обединим като страна – политиците, семействата на жертвите, самите младежи, водачите на общностите и технологичните компании – за да преборим престъпленията с ножове и да си върнем улиците“, заяви по-рано Стармър.

Министрите в британското правителство вече са предприели мерки за засилване на законодателството около продажбата на ножове в интернет.

Командир Стивън Клейман, натоварен в рамките националната полиция да се бори срещу престъпленията с нож, е получил задачата да проследи как такива оръжия се продават онлайн и се доставят на непълнолетни и да затвори вратичките в закона.

Той ще докладва на вътрешния министър до края на годината.

„Премахването на оръжията от нашите улици и гарантирането, че има тежки и ясни последствия за насилието, е жизненоважно“, заяви министър Купър.

Обявяването на коалицията е първа стъпка в 10-годишен план на правителството за справяне с престъпленията с хладно оръжие, който ще заеме централно място в мисията му да пази британските улици безопасни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мюмюн австриеца

    10 0 Отговор
    от зилените съм и обичам дюнер с баклава и после малко да погърмя по немскоговорящи
  • 2 Гръч

    8 0 Отговор
    След като забранят ножовете всичката храна трябва да бъде нарязана предварително на малки хапки.Ученическите пособия ще бъдат меки,защото и с молив можете да мушкате наред а с подострен триъгълник е направо касапница
  • 3 Коко

    2 0 Отговор
    Зеленясалите са пълни кукумицини.
  • 4 ооооо

    2 0 Отговор
    постепенно ще отнемат всичкото оръжие на европейците пред очите на талибаните. Не не съм луд, някои много богати и властни хора са купили градове и са дали еднопосочен билет за Европа на новото преселение на народите. "Един депутат" беше казъл че трябва да платим на Европа по 20000 на недопуснат мигрант в държавата ни, за това ги прибираме със самолети в София за да не бавят границата. Остава да обезоръжат полицията и местните стават дивеч

    Коментиран от #5

  • 5 Ку,ку

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ооооо":

    Ку,ку
Новини по държави: