9 Септември, 2024 16:39 1 135 10

Растяща заплаха от въоръжени групировки сред мигрантите в Босна и Херцеговина

  • босна и херцеговина-
  • мигранти-
  • групировки

Броят на въоръжените престъпни групи сред мигрантите в страната нараства значително, особено след като в Сърбия и Унгария бяха проведени полицейски операции срещу незаконни мигрантски мрежи.

Растяща заплаха от въоръжени групировки сред мигрантите в Босна и Херцеговина - 1
Снимка: БГНЕС

Директорът на Службата за чужденци в Босна и Херцеговина, Елко Лакета, заяви, че основно мигранти от Афганистан създават въоръжени престъпни групи, чиято основна дейност е незаконното превеждане на хора през границите към Хърватия. Той отправи призив към Европейския съюз да подпомогне балканските държави по мигрантския маршрут в усилията им да засилят граничния контрол, съобщи агенция Хина, цитирано от БТА.

През последните седмици в Босна и Херцеговина се наблюдава рязко нарастване на насилието сред мигрантите, като в две отделни схватки бяха убити двама души – единият в Бихач, а другият в Сараево. Властите свързват тези инциденти с все по-агресивните действия на престъпни групировки, действащи в мигрантската общност. „Тези групи вече се въоръжават и активно участват в нелегалното преминаване на границите към Европейския съюз“, посочва Лакета в интервю за вестник „Дневни аваз“.

Той подчертава, че броят на въоръжените престъпни групи сред мигрантите в страната нараства значително, особено след като в Сърбия и Унгария бяха проведени полицейски операции срещу незаконни мигрантски мрежи. Лакета е категоричен, че ситуацията представлява сериозна заплаха за сигурността, и призова ЕС да предприеме мерки за подкрепа на балканските страни, за да бъде предотвратено по-нататъшно влошаване на ситуацията. Според него мигрантите нямат намерение да се установят в Босна и Херцеговина, а се стремят да преминат в Хърватия и други държави от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 2 Отговор
    90% от талибаните са влязли през българската ограда, както през 1396 год.
  • 2 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    На Лъвов мост бежанци от Сирия и Ислямска държава са отворили нов дюнер и го кръстили на столицата на Ислямска държава -Алепо.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 честен ционист

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Столицата на ИДИЛ беше Ракка.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Алепо беше най големия град на Ислямска държава.2 милиона и половина жители.След разгрома на Ислямска държава са дошли тук и отвориха дюнер на Лъвов мост.Иди виж!
  • 5 Попето

    13 0 Отговор
    В центъра на София е пълно с мигранти, които създават много проблеми, бият се шумни са, но полицията си трае...
  • 6 Азззззззз

    11 0 Отговор
    Така, така, същото е и у нас. Пак гласувайте за евроатлантици...
  • 7 Мдаа

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Демек конкуренцията те отвя...
  • 8 Мнение

    8 0 Отговор
    Само тези в Европарламента не могат да разберат, че това е война. Война на религии, на виждания, на ценности. Завземат Европа насилствено, настаняват се на нашите територии, домове. И това така повече не може да продължава. Те си имат своите държави и, ако не им харесва устройството, политиката, политиците в държавите им, са длъжни със своите народи, сили, умения да се борят да променят реда, начина и политиката на управлението там,а не да идват и да се настаняват в нашите домове. Това, което се случва в света е безумие, което не вещае нищо добро за Европа.
  • 9 Екстрадация

    3 0 Отговор
    по бързичко, няма ко да се мотат бошняците!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.