14 Септември, 2024 08:19 2 342 21

От 9:15 на училище: защо е по-добре

  • образование-
  • кортизол-
  • ученици-
  • дания-
  • експеримент-
  • училище-
  • учители-
  • деца

Започват училище с час и 15 минути по-късно, учат същото за по-малко време и се чувстват по-добре: двайсетина училища в Дания тестват по-късен старт на часовете

От 9:15 на училище: защо е по-добре - 1
Снимка: Shutterstock

За 13-годишната Лина от Копенхаген от година насам будилникът звъни по-късно - седмокласничката вече започва училище не в 8:00, а в 9:15 часа. И тя не е единствената.

В нейното училище класовете от седми до девети тестват по-късен начален час на учебните занятия. Лина и повечето ѝ съученици са възхитени: "Чудесно е, че уроците започват по-късно, защото така можем да поспим малко повече. Мисля, че това ме прави по-концентрирана, а така научавам повече", казва ученичката пред германската обществена медия АРД.

"По-малко стрес и нерви"

Не само учениците са доволни от новата концепция. Директорът на училището Кенет Халгрен казва, че преди, когато училището е започвало по-рано, в първия час тийнейджърите са присъствали само физически - мозъците им още са спели. За преподавателите това е било много изтощително, уверява директорът, цитиран от германската медия.

Днес е друго: "Учениците са много по-отпочинали, когато идват на училище - не са стресирани, уморени и намръщени. Разговарят помежду си по-интензивно и са в добро настроение. А това прави и учебните занятия по-приятни", казва Халгрен. Общо двайсетина училища в Дания експериментират с по-късния старт на часовете. Те аргументират с изследвания, според които хормоналният баланс при младите хора е такъв, че сутрин просто им трябва повече време да се събудят.

Ролята на кортизола

Изследователката Катрин Вимелман от Центъра за детско здраве в Копенхаген обяснява: "Преди да се събудим, отделяме кортизол, наричан още хормон на стреса, който ни събужда и ни подготвя за деня. При тийнейджърите този хормон се освобождава по-късно". Изводът: мозъкът на подрастващите функционира по-добре, когато активността му започва по-късно през деня.

Въпреки че започват с час и 15 минути по-късно, часовете приключват по същото време, както и преди, обяснява директорът Кенет Халгрен. Двама учители поемат уроците, като така учениците научават същите неща, но за по-малко време. От това са доволни и децата, и учителите, и родителите, се казва по-нататък в репортажа на АРД . "Нашите проучвания показват, че не се учи по-малко в резултат от скъсеното време на учебните занятия. А учениците се чувстват много по-добре, което за нас е най-важното в случая", казва училищният директор.

Експериментът в неговото училище е възможен, защото става дума за частно учебно заведение. На държавните училища в Дания не им е позволено да съкращават учебния ден просто така. От тази учебна година обаче няколко държавни училища също изпробват по-късния начален час на часовете. В началото е имало и притеснени родители, признава училищният директор Кенет Халгрен. Те се опасявали, че тъй като тръгват рано за работа, децата им ще трябва да се оправят сутрин сами за училище. Кенет Халгрен обаче вижда в това нещо положително - според него така подрастващите се учат на самостоятелност.

"Концепцията работи отлично"

Заради всички положителни ефекти от експеримента училището на Кенет Халгрен засега иска да запази концепцията. "Не мога да си представя да се върнем към предишния модел. Новата концепция работи отлично, особено по отношение на това как се чувстват учениците и как взаимодействат помежду си. А това е една от най-важните предпоставки, за да могат да научат нещо", убеден е директорът на училището.

Изглежда, че поне в това датско училище будилниците на тийнейджърите ще продължат да звънят по-късно.

Автор: Юлия Вешенбах (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисаибе Шамаибът

    25 5 Отговор
    Плача от умиление за Лина от Копенхаген.Дано един ден да стане и веганка ,и да опраи ЕС.💋👧🥳🤡👍
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защото

    18 6 Отговор
    Наистина е по-добре! Училища,които са само с една смяна ученици, нямат нужда от ранни стартирания. Преди започвахме рано,защото имаше много ученици и ущата бяха на две смени

    Коментиран от #5

  • 4 Ироничен

    18 2 Отговор
    Още по-добре въобще без училище.

    Коментиран от #19

  • 5 Боруна Лом

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Защото":

    АКО ПИТАШ МЕН, ИЗОБЩО НЕ НИ ТРЯБВА УЧИЛИЩЕ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ИЗЛИЗАТ ЕДНАКВО ТЪПИ И НЕГРАМОТНИ!
  • 6 Докато бях ученик

    8 8 Отговор
    Така се случи че бях все втора смяна
    И въпреки това ставах много рано за да чета да уча да пиша
    Станах отличник от какво от това дойде демокрацията и ме направи общ работник
    Не се оплаквам умея много работи но за всичко това дори образование не ми трябва
  • 7 Докато бях ученик

    3 5 Отговор
    Така се случи че бях все втора смяна
    И въпреки това ставах много рано за да чета да уча да пиша
    Станах отличник от какво от това дойде демокрацията и ме направи общ работник
    Не се оплаквам умея много работи но за всичко това дори образование не ми трябва
  • 8 редник

    6 6 Отговор
    Отдавна е установено, че ефективното време за учене е от 9 до 13 ч., но у нас е неприложимо, защото все още в много училища се учи на две смени.

    Коментиран от #12, #14

  • 9 Браво

    7 6 Отговор
    Нещо умно, най после.
  • 10 Коко

    7 3 Отговор
    В момента не трябва да се ходи на училище.Системата е такава че промива мозъци.Всички влизат различно умни и излизат еднакво глупави.Същото е положението и с докторите и болниците.Там първо те доят колкото пуснеш и после те предават на погребалните.Перфектен бизнес без криза.
  • 11 Да така беше

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Обаче твоето петле така, 65 години не пропя.
  • 12 Ефрейтор

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "редник":

    Ей новобранец, извън Шопия училищата са празни. И ако влезеш вътре, ще видиш че е пълно с индийци. Които вместо да се увлекат след учителя и белите хора, и да се интегрират, налагат своята култура, култура заради която братята им от река Ганг са вдигнали ръце от тях, и са ги пратили на пътешествие.

    Коментиран от #21

  • 13 глоги

    5 2 Отговор
    В Кьовенхавн може да е първият час на училище в девет и петнадесет,защото там светлите часове дневно са по-малко и е студено през по-голямата част от годината,но в по-южните страни училищният ден трябва да е от 08:00 часа.
  • 14 Танкист

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "редник":

    Има и много родители, които все още се издържат от заплати и работа, сещаш ли се? И кога да отидеш на работа, след като тепърва трябва да оставиш детето на училище в 9 часа?

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Чуденка

    1 2 Отговор
    Целодневната форма от
    10 до 16
    Или
    10 до 17
    Със занималня
    Ее най доброто
    Но повечето ни училища не могат да си го позволят
    И затова масово са на двусменен режим
    И резултатите биха се подобрили много
  • 16 Стрес

    9 2 Отговор
    Още помня стресът от ранното ставане за училище, ходехме сънени като сумнамбули, нищо не чувахме в първия час...И досега имам кошмари, че отивам на училище. От изпитите също.
  • 17 Хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Танкист":

    Децата се събират на тумби едно по едно се викат и сами отиват л.
  • 18 Съвет!

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Танкист":

    Ти в гората ли живееш бре? Ще си наемеш придружител за детето за няколко минути, нали работиш.
  • 19 Така е! Прав си!

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ироничен":

    То пък всичките глупости, които учехме никаква полза от тях, само излишен стрес! За кво са ми синуси, косиноси, доказване на теореми, изопачена история, фалшиви герои, хромозоми, тинтири-минтири... виж географията е полезна. Изопщо трябна да се изучават полезни за живота неща, а не да тъпчат главите им с излишни глупости.
  • 20 Статията ебоза

    6 1 Отговор
    Българското училище колкото и да го съсипват е в пъти по-добро от западните, и по организация и по съдържание на учебния процес. Който не се е сблъсквал с ограничеността и незнанието на западняците не знае, да не говорим за това, което наричат учебник и знание. А българският родител трябва да наема някой да му води детето ли? Статията е за селско училище, а вие охкате и пъшкате....
  • 21 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ефрейтор":

    /Ей новобранец.../

    Влязох в казармата преди 50 години, а Вие служихте ли и, ако да - кога...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания