15 Септември, 2024 22:04 1 164 8

Мадрид защити двамата испанци, арестувани във Венецуела

  • испания-
  • арест-
  • венецуела

Те не са свързани с никакъв заговор, заявиха представители на правителството

Мадрид защити двамата испанци, арестувани във Венецуела - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двамата испански граждани, арестувани във Венецуела, не са свързани с испанската тайна служба и Испания не е участвала в никакъв план за политическа дестабилизация на южноамериканската страна, заяви източник от испанското министерство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двама испанци, трима американци и чешки гражданин бяха арестувани във Венецуела по подозрение във връзки с предполагаем заговор за подкопаване на правителството на президента Николас Мадуро, съобщи вчера министърът на вътрешните работи на Венецуела.

"Испания отрича и категорично отхвърля всякакви инсинуации, че е замесена в операция за политическа дестабилизация във Венецуела“, заяви източник от испанското външно министерство.

"Правителството потвърди, че (двамата испански граждани), които са задържани, не са част от Центъра за национално разузнаване или каквато и да е държавна организация. Испания защитава демократично и мирно решение на ситуацията във Венецуела.“

Арестите вероятно ще задълбочат и без това напрегнатите отношения на Венецуела с Испания и САЩ след оспорването на резултатите от президентските избори през юли.

Венецуелският министър на вътрешните работи Диосдадо Кабело заяви вчера пред медиите, че двама испанци са предполагаемо свързани с испанските тайни служби и са планирали убийството на кмет.

Вчера Държавният департамент на САЩ заяви, че „всички твърдения за участие на САЩ в заговор за сваляне на Мадуро са категорично неверни“.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел днес нарече "диктаторско“ правителството на Мадуро по време на интервю за испанската телевизия Телесинко.

Каракас също така беше разгневен от испанския премиер Педро Санчес, който се срещна с кандидата на венецуелската опозиция Едмундо Гонсалес Урутия, който отиде в изгнание в Испания миналата седмица, след като беше заплашен с арест.

Напрежението между Венецуела и САЩ също така нарасна, след като Вашингтон посочи Урутия за победител на изборите на 28 юли.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е Диктатурата посвета да

    2 16 Отговор
    Спре да съществува
    Чичо Сам като запали и всички Боклуци горят я червени я Бенбени

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мадуро

    15 1 Отговор
    Ще ме хванат за м@ Дур!те
  • 4 Сатана Z

    23 2 Отговор
    Щом ЛГБТ държавите вият на умряло,значи службите на Венецуела си вършат работата.
  • 5 Хайо

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Време е Диктатурата посвета да":

    Единствената диктатура в света е Сащ .
  • 6 Kaлпазанин

    3 0 Отговор
    Странно ми е как борел и англосаксонците могат да наричат чуждите правителства и президенти диктатори ,а от същите окачествени такива не сме чули нещо подобнон
  • 7 Перо

    5 0 Отговор
    Ами защо тогава се месят във вътрешните работи на латиноамериканската страна, чрез непризнаване на изборите и подстрекаване на опозицията към граждански размирици, арестуване на правителствения самолет и др. антиправителствени мероприятия за цветна революция? Украинския преврат няма да се получи там, поради факта, че ционистката върхушка не контролира икономическата и военна власт в тази страна!
  • 8 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДА -БЕ ---АМА "ВАГНЕР " НЕ ГЕПВА -КОГО ДА Е !!!!!!!