25 Септември, 2024 11:52 615 6

Черна гора забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба и найлоновите торбички

  • пластмаса-
  • пластмасови торбички-
  • черна гора-
  • ес-
  • отпадъци-
  • устойчивост-
  • торбички

Мярката е част от по-широк набор от мерки, въвеждащи по-строг контрол и насърчаващи преминаването към по-устойчиви начини за управление на отпадъците

Черна гора забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба и найлоновите торбички - 1
Снимка: БГНЕС

В Черна гора, според новия Закон за управление на отпадъците, от 20 октомври ще бъде забранено използването на леки найлонови торбички с дебелина на стената между 15 и 50 микрона, както и на пластмасови изделия за еднократна употреба, съобщиха от черногорското правителство, предаде БТА.

Тези, които не спазват закона, ще бъдат глобявани в размер от 1000 до 40 000 евро. Мярката е част от по-широк набор от мерки, въвеждащи по-строг контрол и насърчаващи преминаването към по-устойчиви начини за управление на отпадъците, със специален акцент върху намаляването на употребата на пластмаси. Освен забраната на найлоновите торбички, законът въвежда и такса за изхвърляне на смесени битови отпадъци на депата, което ще насърчи рециклирането и намаляването на отпадъците.

Черногорският закон за управление на отпадъците определя управлението на отпадъците като дейност от обществен интерес. За ефективно прилагане на закона се предвижда сформирането на държавна комунална инспекция, която да контролира изпълнението на местните планове за управление на отпадъците. Освен това се въвеждат национална база данни и цифрова инфраструктура, които ще позволят по-добро събиране и наблюдение на информацията за отпадъците. Специален проблем на Черна гора са неточните данни за отпадъците, незаконните сметища и липсата на инфраструктура.

Ръководителят на отдела за управление на отпадъците Ясмина Янкович оцени, че „законодателната рамка е значително подобрена, но е необходимо последователно прилагане на практика“. Тя смята, че със създаването на регионални центрове за управление на отпадъците и въвеждането на новата система Черна гора ще се доближи до стандартите на Европейския съюз. С въвеждането на забрана за найлонови торбички и други мерки Черна гора прави важна стъпка към по-добро управление на отпадъците и опазване на околната среда 33 години след обявяването на Черна гора за екологична държава. Смята се, че повишената отговорност на производителите, по-строгите наказания и образованието на гражданите са ключови елементи, които ще осигурят дългосрочна устойчивост и намаляване на замърсяването с пластмаса, отбелязва белградският вестник "Политика".

На конференция неотдавна представители на френското посолство в Черна гора подчертаха успеха на Франция в намаляването на пластмасовите отпадъци чрез забраната на пластмаси за еднократна употреба, което може да служи като пример за Черна гора.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    10 5 Отговор
    Хората се стараят да не живеят във Кочина, не както е тук при нас!

    Коментиран от #5

  • 2 Стоян Димов

    8 5 Отговор
    Браво, само така!

    Коментиран от #4

  • 3 одобрявам

    9 2 Отговор
    Абсолютно одобрявам ! Време /крайно крайно/ е и тук да ги забранят /ама - наистина/ , защото в момента цяла България мяза на един голям контейнер за пластмасови /от всякакъв характер/ отпадъци . Накъдето и да се обърне човек се виждат намятани чаши , бутилки , чинийки , сламки , найлонови торби с различна големина и форма /а и в повечето случаи и със "съдържание" от миризливо , изгнило "естество"/ и пр. и пр. ! Ама , народопсихология , какво да друго да кажем .
  • 4 Мдааааааа

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Стоян Димов":

    Не се радвай прекалено. Днес забраняват торбичките защото замърсявали. Утре ще кажат, че ти замърсяваш въздуха като изпускаш отзад много газове и ще ти сложат катализатор, там отзад. И ще минаваш на технически преглед 2 пъти в годината. И ако не ти е в ред катализатора ти слагат тапа, там отзад, и те спират от движение.
  • 5 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    то ние така си живеехме в лошия соц.ама онез великите взеха,че измислиха всичко туй дет сега се оказва вредно и нема оправяне с отпадаците му,даже и тях демократично ни пратиха да ги горим да не се мърси въздуха им
  • 6 Днес обнародваха

    0 0 Отговор
    измененията в ЗМДТ и начина на изчисление на такса смет от 2026 г. Въпросът ми е следния: купуваш от търговска верига "нещо" в кутия и ти набиват 25 стотинки такса, кутията с размер на табуретка и я мятащ в контейнера, но заради обема е 1 брой отпадък, които го запълва. Не трябва ли с парите дадени за кутиите да се рециклират тези отпадъци, а не да се доплаща от наша страна. Същото е и с картонените опаковки май?