26 Септември, 2024 04:01 525 5

Париж и Вашингтон работят за 21-дневно спиране на огъня между Израел и Хизбула

  • ливан-
  • франция-
  • сащ-
  • израел-
  • война-
  • хизбула

Френският външен министър заминава за Ливан. САЩ не смятат, че Иран има интерес от пълномащабна война в региона

Париж и Вашингтон работят за 21-дневно спиране на огъня между Израел и Хизбула - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпраща външния министър на Франция в Ливан тази седмица с цел да се предотврати ескалация на напрежението в Близкия изток, предаде БТА. Макрон направи изявлението си в рамките на Общите дебати на Общото събрание на ООН.

"Най-големият риск в момента е рискът от ескалация", заяви френският лидер от трибуната. "Не може да има, не трябва да има война в Ливан", подчерта той.

"Твърдо призоваваме Израел да спре ескалацията в Ливан, а Хизбула да спре да стреля към Израел", добави френският лидер.

По отношение на конфликта в Газа Макрон заяви, че макар Израел да има право да се защитава след нападението на палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври 2023 г., войната е продължила твърде дълго и трябва да приключи сега.

"Няма оправдание, няма обяснение за смъртта на хиляди цивилни палестинци. Твърде много цивилни граждани са загинали", заяви той и уточни, че страната му подкрепя взимането на решение за съществуването на две държави - израелска и палестинска.

В речта си пред световните лидери, събрали се в ООН, Еманюел Макрон говори и за несправедливостта и неравенството по света.

Според него фрагментацията в обществото ще се увеличава все повече, ако държавите не възстановят доверието и уважението си едни към други и отделят еднакво внимание на всички страдащи по света, без да прилагат двойни стандарти.

Той потвърди френската позиция за войната в Украйна и заяви, че страната му ще продължи да подкрепя страната в отблъскването на руските сили.

"Това, което прави Русия, не е в интерес на ООН. Въпросът за Украйна е въпрос за сигурността в Европа и по света. В общ интерес е Украйна да спечели", каза Макрон.

Френският президент засегна и въпроси, свързани с Африка. Той обясни, че страната му е направила много за континента, най-вече за региона Сахел, където се бори срещу тероризма.

"Европа и Африка имат обща съдба, която налага сътрудничество между двата контитента в областта на сигурността, но това изисква взаимното ни уважение", заяви той от трибуната.

Макрон добави, че Франция иска да си сътрудничи и със страните от Индо-тихоокеанския регион.

Френският държавен глава също говори за реформата в Съвета за сигурност.

"Съветът за сигурност трябва да се разшири. Трябва Германия, Япония, Индия и Бразилия да станат негови постоянни членове, а освен това трябва и Африка да има представител в органа", заяви.

В края на речта си Еманюел Макрон благодари за инициативите на ООН и приветства приемането на Пакта за бъдещето.

Френският външен министър Жан-Ноел Баро съобщи, че страната му и САЩ работят по предложение за 21-дневно спиране на огъня с цел да се осигури време за преговори за уреждане на конфликта в Ливан между Израел и шиитското движение "Хизбула", съобщи БТА.

В изказване пред членовете на Съвета за сигурност на ООН дипломат номер едно на Париж посочи, че идеята ще бъде представена съвсем скоро.

"Намирането на дипломатическо решение е възможно. В последните дни работихме с нашите американски партньори по основа за временно спиране на огъня за срок от 21 дни, за да може през това време да се водят преговори", каза Баро пред 15-членния Съвет. "Разчитаме и на двете страни да го приемат (предложението) без никакво отлагане."

Баро, който тези дни ще се отправи към Ливан, каза, че Париж е взаимодействал със засегнатите страни при очертаването на параметрите за дипломатически изход от кризата въз основа на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН.

"Пътят е труден, но не и невъзможен" за изминаване, каза той.

Резолюция 1701 - приета след едномесечната война между Израел и Хизбула през 2006 г. - разшири мандата на мироопазващите сили на ООН така, че да им позволи да помагат на ливанската армия при поддържането на части от Южен Ливан, свободни от сили и оръжия, различни от тези на ливанската държава.

Документът обаче предизвика напрежение с Хизбула, които фактически контролират цял Южен Ливан въпреки базирането там на подразделения на ливанската армия. Хизбула е тежко въоръжена организация и в същото време е най-влиятелната сила в политическия живот в Ливан.

Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Уд каза пред Съвета, че единственото дългосрочно решение е пълното прилагане на Резолюция 1701.

"САЩ водят усилен диалог с всички страни в региона. Целта ни е ясна - да избегнем разрастване на войната, каквото сме убедени, че не е в ничий интерес - нито на израелския народ, нито на ливанския", каза Уд. "Работим с други страни по предложение, което се надяваме да донесе спокойствие и да позволи обсъждането на дипломатическо решение."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в рамките на заседанието, че не бива да се допуска Ливан да се превърне във втора Газа.

"Нека кажем ясно и единодушно: стоп на убийствата и разрушенията. Смекчете риториката и заплахите. Отдръпнете се от пропастта. Избухването на пълномащабна война трябва да бъде избегнато на всяка цена", каза той.

Разрастващият се конфликт между Израел и ливанската шиитска групировка “Хизбула” може да доведе до свиване на ливанската икономика с между 10 и 25 процента, прогнозират експерти пред в. “Нешънъл”, предаде БТА.

Ливан, който вече изпитва последиците от няколко кризи в годините на политическо блокаж и близо 12 месеца на сражения между Израел и “Хизбула”, може да бъде ударен от “сериозно” влошаване на икономиката си в началото на 2025 г., казва пред емиратското издание Крен Узийел от “Икономист интелиджънс юнит” (Economist Intelligence Unit - EIU). Анализаторите очакваха седма последователна година на свиване на икономиката още преди израелските атаки в понеделник, които са най-тежките бомбардировки в страната от 2006 г.

“Икономиката и инфраструктурата на Ливан вече са толкова тежко засегнати от икономическата криза и годините на политическа нестабилност и лошо управление, че държавата няма устойчивостта да издържи дори относително кратка военна кампания с такъв мащаб,” посочва Узийел. Ескалиращият конфликт вероятно ще изостри проблемите с доставките и ще дестабилизира ливанската лира отново, което ще доведе до ново забързване на инфлацията, добавя тя.

“Предвид факта, че най-лошият сценарий се случва и Израел започна война срещу Ливан, очаквам по-сериозни спадове на икономическата активност през 2024 г., които биха могли да варират от 6 до 10 процента в зависимост от продължителността и мащаба на войната,” заявява за “Нешънъл” Насиб Гобрил, който е главен икономист бейрутската банкова група “Библос” (Byblos Bank Group). По думите му в резултат на конфликта потреблението ще се ограничи до базовите стоки, пътуванията ще бъдат нарушени, което ще засегне туристическата индустрия, инвестициите допълнително ще се забавят, а вносът ще спадне под нивото от 17,5 милиарда долара през 2023 г.

Според бившия министър на икономиката и заместник-управител на Централната банка на Ливан Насър Саиди евентуалното разрастване на конфликта с наземна операция би имало катастрофални последици и ще доведе до загуба на брутен вътрешен продукт (БВП), износ, директни чуждестранни инвестиции, както и до намаляване на средствата, изпращани от живеещите зад граница ливанци. “По-нататъшна ескалация на войната с въздушни удари и разрушаване на инфраструктурата може да доведе до свиване на икономиката с до 25 процента през 2024 г.,” смята той.

Ливан все повече разчита на туризма като източник на чуждестранна валута. Постъпленията през миналата година са 5,4 милиарда долара, което е около 25 процента от БВП.

“Войната е най-големият враг на туризма. Посолствата на редица държави предупредиха гражданите си да напуснат Ливан,” казва Пиер Ашкар, който е председател на Ливанската туристическа федерация и на Асоциацията на хотелиерите. Приходите на хотелите са намалели с между 80 и 85 процента, а на ресторантите с 60 процента през настоящата година, изтъква той и допълва, че заетите хотелски стаи са едва 10 процента.

Въздушните удари на Израел срещу “Хизбула” рязко се увеличиха в понеделник, когато по данни на ливанските здравни власти загинаха над 550 души. Подкрепяната от Иран групировка от своя страна изстреля ракети към израелската столица Тел Авив, към Хайфа и Западния бряг.

Нищо не подсказва, че Иран е заинтересован от пълномащбен конфликт в Близкия изток, каза говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кърби, който направи коментара в интервю за телевизия "Фокс нюз", добави, че САЩ разполагат със "значителни възпиращи и отранителни възможности" в региона, а в последните няколко дни тези възможности по думите на американския официален представител са били засилени още повече.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    2 0 Отговор
    Лицемери!
  • 2 Kaлпазанин

    3 0 Отговор
    Откакто те "работят"къде то и да е по света ,войните не са спрели ,та ние ядем слама и ме виждаме ,наглото ви лицемерие .споко времето ви изтича ,Брикс идва
  • 3 За ПОРЕДЕН път

    0 0 Отговор
    ДВОЕН аршин . ИЗраел ДЕСЕТИЛЕТИЯ трепи Палестинци , без санкции . Сега 40000 души краварска войска със самолетоносачи отишла да ПОМАГА на Израел , който изтреби ДЕСЕТ пъти повече от в Украйна . Там където са отишли американци , след тях война и разруха . Докато те не се приберат както останалите държави , няма да има мир . Русия ги предуппреждаваше от 2008 г. и ако не бяха направили майдана там , нямаше да е тази ситуация ,
  • 4 Гунчо

    0 0 Отговор
    Те такива като този са продали Франция през 1940 - "щото трябва да има мир и бизнес, не може войната да трае дълго".
  • 5 откачен

    0 0 Отговор
    Досегашни "предложения" на Макрон:
    1. Създаване на европеиска армия
    2. Употреба на френско ядрено оръжие срещу Русия
    3. Лъжа за Мински споразумения
    4. Нов рд за световна сигурност
    5. Сега пък 21??? дневно спиране на войната.
    Много фойерверки и все НИЩО. Е нормален ли е?