30 Септември, 2024 05:38 852 15

Проруски бизнесмен ще плаща за гласове против членството на Молдова в ЕС ВИДЕО

  • илан шор-
  • молдова-
  • ес-
  • избори

Страната се готви за президентски избори и референдум

Проруски бизнесмен ще плаща за гласове против членството на Молдова в ЕС ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Министърът на инфраструктурата на Молдова и вицепремиер Андрей Спину снощи призова молдовците да избягват "крадците, бегълците и бандитите", след като живеещ в изгнание проруски бизнес магнат обеща да плати на избирателите да гласуват с "не" на референдума за присъединяване към Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Призивът на Спину идва на фона на все по-напрегнатата кампания за президентските избори на 20 октомври, на които проевропейският президент Мая Санду се стреми да спечели втори мандат.

Гласоподавателите ще гласуват и на референдум за промяна на конституцията, която да позволи на бившата съветска република и една от най-бедните страни в Европа да продължи по пътя си към членство в ЕС.

Най-яростният противник на членството в ЕС, живеещият в изгнание проруски бизнесмен Илан Шор, този уикенд предложи в своя публикация в "Телеграм" да плати на избирателите равностойността на 29 щатски долара, ако се регистрират за кампанията му.

Според него избирателите ще получат по-големи възнаграждения, ако гласуват с "не" на референдума и ако резултатите покажат, че живеят в избирателни райони, които са гласували против предложението.

Миналата година Шор беше осъден задочно на 15 години затвор във връзка с ролята му в изчезването на един милиард щатски долара от банковата система на Молдова.

Сега той живее в изгнание в Русия, откъдето оглавява предизборния блок "Победа", на когото е забранено да участва в кампанията.

Андрей Спину, който освен министър на инфраструктурата е и ръководител на предизборния екип на Санду, заяви, че противниците на кампанията на президента за присъединяване към ЕС "използват пари, за да купуват гласове и хора".

"Те използват пропагандата, за да разпространяват лъжи за Европейския съюз и да плашат хората с всевъзможни приказки", написа той в "Телеграм". "Нека не вярваме на крадци, бегълци и бандити", добави Спину.

Санду, която осъжда нахлуването на Русия в Украйна и смята Москва за една от най-големите заплахи за Молдова, предупреди избирателите да се пазят от измами.

"Сега лъжците се опитват да ни сплашат и да ни задължат да вземем решения, различни от тези, които искаме", каза тя. "Не трябва да им позволяваме да решават собствената ни съдба", добави Санду.

През последните дни сгради, принадлежащи на държавната радио- и телевизионна компания на Молдова, на Върховния съд и на две други държавни институции, бяха залети с боя. Полицията смята, че за това е отговорна група, обучена в Москва да дестабилизира изборите.

Санду е фаворит за спечелване на президентския вот, като неотдавнашно проучване на общественото мнение ѝ отрежда около 27% подкрепа. Според това проучване подкрепата за членството в ЕС е 56% сред решилите да гласуват, а 34% са против.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бизнесмен

    23 6 Отговор
    Никакъв бизнесмен,ФСБ ще си плаща
  • 2 Заврян зет

    15 24 Отговор
    Правилното заглавие е:
    - Неолиберални и соросоидни политици в България, ще купуват гласове от българи със зависимости, бедни и принадлежащи към малцинствата българи. Полицията и съдебната система гледа безучастно и т. н.....
  • 3 пламен

    29 14 Отговор
    Тук Костя и компания правят яки пачки като лъжат българите против Европа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нелсън Мандела

    14 8 Отговор
    Когато има война между две съседни страни, знайте, че Сащ са посетили едната.
  • 10 Краварите здраво ще спонсорират марионет

    7 7 Отговор
    Марионетките си в името на демократичното робство
  • 11 Руските ZV. иne

    8 4 Отговор
    Да царе на мръсотиите!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тити

    8 3 Отговор
    Поредният копейкин.
  • 14 Копейките навсякъде по света

    2 0 Отговор
    са едни и същи
  • 15 долу ЕС

    0 2 Отговор
    тук си имаме нпо та за това.....