10 Октомври, 2024 04:49, обновена 10 Октомври, 2024 06:11 999 10

Поне трима убити при израелски удар срещу палестинския бежански лагер Джабалия

  • израел-
  • хизбула-
  • джо байдън-
  • бенями нетаняху

Израел атакува обекти в Сирия. Байдън призова Нетаняху да бъдат сведени до минимум жертвите сред мирното население в региона

Поне трима убити при израелски удар срещу палестинския бежански лагер Джабалия - 1
Снимка: YouTube

Най-малко трима души бяха убити при израелски удар срещу палестинския бежански лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа, съобщи агенция WAFA.

В резултат на нападението има ранени, но техният брой не се съобщава.

Израел атакува по въздух промишлен обект в сирийския град Хомс и военен в околностите на град Хама, причинени са "някои материални щети", съобщи сирийската държавна телевизия в ранните часове на днешния ден, цитирана от Ройтерс и БТА.

Израел е атакувал автомобилен завод на територията на промишления обект в Хомс, при което е възникнал пожар, а в момента противопожарни екипи гасят пламъците, посочи държавната медия, като се позова на директора на обекта Амер Халил.

Взривове отекнаха и в сирийския град Дераа, но те тепърва се разследват, допълват държавните средства за масова информация в Сирия.

Израел нанася удари по свързани с Иран цели на сирийска земя от години, но след нападението на палестинската групировка "Хамас" на израелска територия на 7 октомври миналата година тези операции се засилиха, отбелязва Ройтерс.

Израел нанесе сериозни щети на оперативните способности на Хизбула, а това принуждава ливанското шиитско движение да прикрива изпитваните от него трудности, заяви началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал Херци Халеви, цитиран от ДПА и БТА.

"Хизбула се опитва да прикрие значителните загуби, които нанесохме на терористичната организация през последните седмици", каза той, правейки оценка на обстановката. "Командно-контролната им структура изпитва проблеми, което пречи на вземането на решения на всички нива и създава предизвикателства за оперативните им способности."

Иран все още не си е дал сметка за сериозността на положението, в което е изпаднал неговият съюзник, действащ по северната граница на Израел, сочи оценката на Халеви. Генералът добави, че Израел ще продължи да нанася удари на шиитското движение "със същия интензитет, без да му позволява да си отдъхне и да възстанови силите си".

Израелската армия съобщи, че е прехванала безпилотен летателен апарат, който летял към Израел откъм Червено море, предаде Ройтерс.

Според израелските военни дронът не е навлязъл над територията на Израел. Съобщението се появи минути след като Ислямската съпротива в Ирак обяви, че е извършила нападение с безпилотни летателни средства срещу израелския град Ейлат.

В Ливан при израелска атака са убити петима медици, работещи за службата за гражданска защита, заяви Министерството на здравеопазването в Бейрут, цитирано от ДПА.

Според ведомството в момента на нападението те се намирали в център на гражданска защита в град Дердгая. Министерството осъди нанасянето на удари по хуманитарни работници и спасители в Ливан. Ведомството обвини Израел, че за пореден път показва незачитане на международното право и хуманитарните конвенции.

Гражданската защита потвърди за нападението срещу служителите си и добави, че към момента на атаката те са дежуряли в готовност да реагират при спешни ситуации. Тези подробности не могат да бъдат проверени чрез независим източник, допълва ДПА.

Американският президент Джо Байдън призова израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да бъдат сведени до минимум жертвите сред мирното население, особено в жилищните райони на Бейрут, и същевременно потвърди подкрепата си за ударите по ползващата се с поддръжката на Иран ливанска групировка "Хизбула", съобщи Белият дом след телефонния разговор между двамата лидери, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По въпроса за Газа те са обсъдили "спешната нужда от възобновяване на дипломатическите усилия за освобждаване на заложниците, държани от "Хамас", посочиха от президентството във Вашингтон.

В разговора на американския лидер е станало дума и за хуманитарната обстановка в Газа и за това, че задължително трябва час по-скоро да бъде възстановен достъпът до северната част на палестинския анклав, включително коридорът от Йордания, допълни Белият дом.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    8 3 Отговор
    АЗ ПЪК ПОМИСЛИХ ЧЕ ЕВРЕИТЕ ПОЧНАЛИ ДА СТРОЯТ БЛОКОВЕ И КЪЩИ ЗА ПАЛЕСТИНЦИТЕ :))
  • 2 Перо

    9 3 Отговор
    Нанесени са сериозни щети не на Хизбула, а на мирното, цивилно население, от ционисткия режим в Израел!

    Коментиран от #9

  • 3 има зеле , има проблем

    3 3 Отговор
    Нема лабаво , Хизбулата се в чудо видя ...
  • 4 Питиняху

    3 3 Отговор
    Терористите няма къде да се скрият.
  • 5 Кабалистика

    2 1 Отговор
    Като дойдат в ЕС, всичките "терористи-бежанци", ще получат социални за ваша сметка.

    Коментиран от #6

  • 6 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кабалистика":

    Ще получат ама друг път вече и немците си затвориха границите да ходят при шейховете със злстните тоалетни чинии нали са им братя.

    Коментиран от #7

  • 7 Рахатлокум

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    До преди две години си получаваха и немски паспорти и по 900 евро помощи на месец, дори идваха на курорт по мутроморието, където персонала получаваше заплати по 500-800 евро.
  • 8 Неразбрал

    0 1 Отговор
    Еврейската Н@ср@л@, кога ?
  • 9 ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Там мирно население няма. Всички са кандидат мъченици и пушечно месо на Иран. Промиването на мозъци е повсеместно сред палестинците. Изглежда ще им трябват 2000 години да се скитат без държава за да узреят...
  • 10 Прогледнал

    3 0 Отговор
    Не е ли смешно, спящият Бай Дън се моли на Хитле-Няху за по-малко цивилни жертви при Геноцида. Каква пародия, каква ирония е Новият Световен Ред на Атлантическия Унилатерален Глобалистичен Нео-колониализъм. Къде е доброто старо време на Студената война?