30 Март, 2014 13:54 2 987 2

Осем убити на местните избори в Турция, кандидатите на Ердоган печелят (обновена 23.10 ч.)

  • местни избори-
  • кметски пост-
  • истанбул-
  • ердоган

Кметският вот днес определя политическото бъдеще на премиера Реджеп Ердоган

Осем убити на местните избори в Турция, кандидатите на Ердоган печелят (обновена 23.10 ч.) - 1
Снимка: АП/БТА

Кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Ердоган спечелиха 48,5% от гласовете на проведените днес в Турция местни избори, според първите оповестени резултати от ЦИК, цитирани от РИА „Новости“. Гражданите гласуваха за губернатори на провинции, кметове, членове на местни парламенти, съвети, ръководители на общини за следващите 5 години.

По предварителни данни 23% са дали своя вот за кандидатите на опозиционната Народна републиканска партия. Представители на Партията на националното действие събират 14%, а 7,5% са за кандидатите на прокюрдската Партия на мира и демокрацията. Изнесените резултати са от преброяване на 5 млн. бюлетини и на 12% от избирателните урни.

Шестима души са загинали при престрелка в турското село Ювачик в граничещата със Сирия провинция Санлюрфа, стана ясно по-рано през деня. Още двама са починали вследствие на огнестрелни рани в Голбаси в провинция Хатай, съобщи „Ройтерс“. По данни на полицията, и в двата случая става дума за конфликт между поддръжници на различни кандидати в местните избори, които се проведоха днес в страната. Отделно там и на други места 14 души са били ранени. 

В кметския вот участват 26 политически партии. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще се оттегли от политиката, ако неговата Партия на справедливостта и развитието изгуби местните избори.

Турските избиратели гласуваха днес на местни избори, за които анализаторите смятат, че могат да бъдат определящи за политическото бъдеще на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Би Би Си. Това е първият вот след масовите протести в страната, избухнали миналия юни, и след вихрещия се корупционен скандал, който засегна хора от правителството.

Ердоган активно подкрепя кандидатите на своята управляваща Партия на справедливостта и развитието. Кабинетът блокира социалната мрежа Туитър и канала за видео обмен ЮТюб в навечерието на изборите заради течове на информация за компрометиращи разговори на местни политици.

В събота про- и антиправителствени конкурентни митинги се проведоха в центъра на Истанбул. Опозиционната Републиканска народна партия, която събра множеството на своята проява, ще се бори за кметския пост в Истанбул, зает в момента от съратника на Ердоган Кадир Топбашъ. Опозиционният кандидат Мустафа Саригюл обиколи града в открит агитационен автобус, като хвърляше червени тениски на поддръжниците си, показа Би Би Си в свой репортаж.

Самият Реджеп Ердоган е бил кмет на Истанбул и сега вотътк е нещо като неофициален референдум за неговата администрация, коментира медията. Премиерът нарече опонентите си „предатели“ на митинг в събота. „Отидете до урните утре и им дайте урок. Нека да им дадем един отомански шамар“, призова той. По-рано той беше принуден от лекарите си да се откаже от редица прояви, за да не повреди гласните си струни за решителната фаза на кампанията.

Ердоган и неговата ислямистки ориентирана партия са на власт от 11 години. Днешните местни и кметски избори са ключов тест за президентските избори през август и за парламентарните догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    5 0 Отговор
    Луд за връзване...
  • 2 Слонобикотръбозъб

    3 0 Отговор
    Типичен популист.
Новини по държави: