Last news in Fakti

31 Март, 2014 09:19 1 299 0

Ердоган прицели и президентския пост

  • турция-
  • избори-
  • ердоган

Със едва 23% на второ място се нарежда основната опозиционна Народно-републиканска партия, трета е Партията на националното действие - 14%,

Ердоган прицели и президентския пост - 1
Снимка: АП/БТА

Турският премиер Реджеп Ердоган получи подкрепа, за да се кандидатира на насрочените след няколко месеца избори за президент, обобщава АП.

След преброяването на близо 80% от бюлетините, управляващата Партията на справедливостта и развитието печели 45% от вота.

На нарочно свикан митинг пред партийната централа Ердоган заяви, че вотът е „голяма победа“. Целта на премиера беше да спечели поне 39% от гласовете, колкото взе партията на последните парламентарни избори.

Със едва 23% на второ място се нарежда основната опозиционна Народно-републиканска партия, трета е Партията на националното действие - 14%, а прокюрдската Партията на мира и демокрацията получава 7,5%.

Кметът на столицата Мелих Гекчек води с 46% срещу 40% за политика от опозицията Мансур Яваш. В Истанбул кметът Кадир Топбаш запазва своя пост.

Политически анализатори отбелязват, че местните избори в Турция са тест за популярността на Ердоган. След получената подкрепа той има всички шансове да спечели насрочените за след няколко месеца първите в историята на страната преки избори за президент, коментира „Дойче веле“.

Корупционните скандали от последните седмици и месеци се опитоха да нанесат тежък удар върху премиера. Ердоган пък отговори, че кампанията срещу правителството е организирана от бившия му сподвижник Фетхуллах Гюлен.

Според наблюдателите, политическото напрежение след общинските избори няма да спадне. Тъкмо напротив. Фатхи Ачъкел смята, че взаимните нападки ще продължат поне до президентските избори през август.

С оглед на ситуацията някои наблюдатели залагат на съживяване на политическите реформи. Мурат Сомер, политолог от истанбулския университет Коч, подчертава в интервю за Дойче Веле, че Турция е изправена пред "проблем на прехода към една нова ера". "Ердоган може да се задържи на власт, но само ако задуши демокрацията и гражданското общество", казва политологът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: