28 Октомври, 2024 05:25 620 1

Хизбула изстреля 90 ракети по Израел, 46 палестинци бяха убити в неделя

  • израел-
  • хизбула-
  • ракети-
  • алжир-
  • газа-
  • западен бряг-
  • палестина

Иран получил сигнали преди атаката на Тел Авив, Алжир поиска създаване на държава Палестина със столица Йерусалим

Хизбула изстреля 90 ракети по Израел, 46 палестинци бяха убити в неделя - 1
Снимка: YouTube

Израелските военни регистрираха в неделя изстрелването на около 90 ракети от бойци на шиитското движение Хизбула от Ливан към Израел, съобщи пресслужбата на армията.

"Армията ще продължи да защитава Израел и неговия народ от заплахите, идващи от терористичната организация Хизбула", се казва още в изявлението.

Израелската армия извърши нови нападения, щурмувайки няколко града на Западния бряг. Това съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира.

Според медията войниците са използвали сълзотворен газ по време на нападение срещу бежанския лагер Ал-Аруб, разположен северно от Хеброн, което е довело до няколко ранени. В Дженин военните нахлули в магазини и задържали няколко младежи. Войските са щурмували градовете Йерихон, Джифна и Салфит, нахлувайки в къщите на местните жители.

Израелските отбранителни сили атакуват бежански лагери в северната и централната част на ивицата Газа.

Те са атакували с помощта на авиация и артилерия палестинския бежански лагер Бейт Лахия, разположен в северната част на анклава. Атаки се извършват и срещу лагера Нусейрат в централната част на ивицата Газа и района Шуджая, разположен в източната част на град Газа.

Al Jazeera съобщи, че през последните 24 часа най-малко 46 души са били убити в резултат на удари на израелската армия по населени места, разположени в северната част на региона.

Основното решение на близкоизточния конфликт остава създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Йерусалим. Алжирският президент Абделмаджид Теббун обяви това в неделя в Кайро по време на пресконференция с египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси.

„Алжир не пести усилия в рамките на Съвета за сигурност на ООН, за да сложи край на геноцида, извършен от Израел срещу палестинците“, цитира държавния глава информационният портал Ennahar Online.

„Нашата позиция никога не се е променила и никога няма да се промени, защото основното решение на конфликта остава създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. със столица в Йерусалим“, продължи Теббун.

Той отбеляза "устойчивостта на жителите на ивицата Газа пред лицето на истинския геноцид, извършен от израелските окупатори". Алжирският лидер приветства и инициативата на ас Сиси, който предложи двудневно прекратяване на огъня в палестинския анклав и освобождаването на няколко заложници.

Алжир заема непостоянно място в Съвета за сигурност на ООН и обръща повишено внимание на ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт и в Ливан.

Междувременно стана ясно, че Иран е получил информация за възможно израелско нападение срещу страната вечерта преди атаките. Това съобщи външният министър на Ислямската република Абас Арагчи.

„От вечерта преди нападението получавахме сигнали за възможност за нападение, което ни убеди, че такова ще има. Имаше размяна на съобщения с различни страни и преди атаката предприехме мерки, които трябваше да бъдат взети в тази връзка“, цитира агенцията думите му агенция Mehr.

Арагчи също подчерта, че Иран ще отговори на Израел своевременно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жител на Евротериторията “България”

    7 0 Отговор
    И 100 милиона души да избият, евреите са недосегаеми... Те са над закона!!!