Last news in Fakti

11 Април, 2014 18:24 1 982 3

ЕС към Русия: Ние сме добър клиент, не спирайте газа

  • русия-
  • ес-
  • украйна-
  • газ-
  • доставки на газ

В отговор на писмото на Владимир Путин Брюксел призова Москва да не политизира газовите доставки

Европейският съюз отхвърля политизирането на енергията и очаква от своите доставчици да спазват ангажиментите си. Това заяви в петък Европейската комисия в отговор на вчерашното предупреждение на руския президент Владимир Путин, че може да има криза в доставкитее на руски газ за ЕС.

„Европейският съюз е добър клиент. Той купува 70% от руския енергиен износ, който допринася за около 50% от постъпленията в руския федерален бюджет", припомни говорителката на комисията Пиа Хансен.

„Очакваме от нашите доставчици да изпълняват ангажиментите си и е в интерес на всички да не се използва енергията като политически инструмент", изтъкна тя, позовавайки се на позицията, изразена миналата седмица на срещата на американския държавен секретар Джон Кери и ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън.

Доставките на газ от Русия покриват 25% на нуждите на страните от ЕС при обща стойност 35 млрд. евро през 2013 г. или 3 млрд. евро месечно, уточнява Брюксел.

В четвъртък Путин изпрати писмо до 18 държави членки на ЕС, в което заявяваше, че държавната газова компания „Газпром” може да бъде принудена да премине към „авансово плащане за газовите доставки” и „напълно или частично да ги прекрати”, ако Украйна не изплати дълга си от 2,2 милиарда долара (1,6 милиарда евро).

Тринайсетте страни от ЕС, засегнати от руските заплахи, са Германия, Австрия, България, Хърватия, Италия, Франция, Унгария, Гърция, Полша, Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Други пет европейски държави извън Общността също са засегнати. Това са Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Сърбия и Турция.

Руският президент препоръчва да се направят незабавно консултации на равнище министри на икономиката, финансите и енергетиката, за да се изготвят съвместни мерки за стабилизиране на икономиката на Украйна и да се осигурят доставките и транзита на руски газ при стриктно спазване на договорните условия.

Искането ще бъде обсъдено в понеделник в Люксембург от министрите на външните работи на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rosica kaleva

    10 0 Отговор
    Е няма страшно, сега бати АМЕРИКАН ще праща газ на ЕВРОПА с ПАРАХОДА.
  • 2 васил димчев

    10 0 Отговор
    Насанкционираха ли се.

    Коментиран от #3

  • 3 Хрисофор Карамфилов

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "васил димчев":

    По вярно е да се каже НА.РАНкционираха.