22 Май, 2014 14:54 1 237 0

Военните поеха властта в Тайланд

  • тайланд-
  • правителство

В страната бе обявено военно положение преди 2 дни

Военните поеха властта в Тайланд - 1
Снимка: БТА/AP

Върховният главнокомандващ  в Тайланд генерал Прают Чан-Оча обяви, че военните са поели властта над страната, съобщи Би Би Си.

В телевизионно съобщение генерал Прают Чан-Оча заяви, че военните ще възстановят мира и ще форсират въвеждането на важни политически реформи. Това означава, че в страната е извършен държавен преврат, след като местното правителство остава без реална власт. Военните твърдят, че промените няма да се отразят на международните отношения на страната.

Вълненията в Тайланд започнаха в края на миналата година, когато премиерът Инглук Шинаватра разпусна долната камара на местния парламент, след поредица от масови протести. На 7-ми май Шинаватра бе освободена от поста си от Конституционния съд, който я обвини в злоупотреба с власт, а нейният пост бе зает от министъра на търговията Ниватумронг Бунсонгпайсан.

Тези действия не успокоиха напрежението, като вълненията в Тайланд не спряха, взимайки 28 жертви през последните месеци. Така и преди два дни в страната бе обявено военно положение, под предлог за спирането на насилието сред населението  . Тайландската армия е извършила 11 преврата от падането на абсолютната монархия през 1932 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА