Last news in Fakti

29 Май, 2014 12:10 1 070 1

Порошенко: След инагурацията подписваме с ЕС

  • порошенко-
  • украйна

Първото пътуване в чужбина на новия президент на Украйна ще бъде в Полша

Новоизбраният президент на Украйна ще подпише икономическата част от Споразумението за асоциация с Европейския съюз след процедурата по инагурация, съобщава „РБК Украйна“.

Междувременно влиятелният в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Порошенко е помолил за време, за да обмисли и запознае по-подробно с икономическата част за асоциацията с ЕС. Това са заявили пред изданието влиятелни чиновници от Брюксел, пожелали да останат анонимни. Самият Порошенко по време на срещата си от 26 май с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президента на ЕС Херман ван Ромпой е поискал време, за да се запознае с документа.

В интервю за в. „Билд“ Петро Порошенко посочи, че е готов да разговаря с руския си колега Владимир Путин, „за да успокоим кризата и да работим за мира“.

Срещата се очаква да се състои на подготвяните през юни тържества във Франция по случай десанта в Нормандия.

Междувременно Порошенко разкри, че първото му пътуване в чужбина ще бъде в Полша.

От своя страна „Комерсант“ прогнозира, че Обама ще се види на 3 юни във Варшава с украинския президент. По този начин той ще разговаря първо с Порошенко преди да се види с руския президент Владимир Путин на тържествата във Франция по случай 70 години от десанта в Нормандия.

Договорът за асоциацията на Украйна с ЕС трябваше да бъде подписан през ноември 2013 г. на срещата на върха на Източно партньорство. Дни преди форума тогавашният президент Виктор Янукович отказа да го подпише. Това провокира масови протести в Киев, които доведоха до падането на Янукович от власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    Инагурация или иногурация /а има вариант-инаугорация/, в препратка към правилното ИНАВГУРАЦИЯ, нещо по-"изкилифенчено" не можахте ли да измислите за заглавие...
Новини по държави: