Last news in Fakti

1 Юни, 2014 17:54 2 344 0

В Марсилия задържаха стрелеца от Еврейския музей

  • еврейски музей-
  • мехди немуш

Френската полиция подозира, че Мехди Немуш през 2013 г. е пътувал до Сирия, за да се бие на страната на джихадистите. По тази причина той бил следен от френското контраразузнаване

Френската полиция е задържала на гарата в Марсилия 29-годишния Мехди Немуш. Силите на реда го подозират, че той е стрелецът от преди осем дни в Еврейския музей в Брюксел.

Това съобщи арабската редакция на Би Би Си.

При нападението в Еврейския музей на място бяха убити двама израелски туристи от Тел Авив и французойка, работеща на доброволни начала. Портиерът на музея беше тежко ранен, но почина на следващия ден в болница.

В колата на 29-годишния французин Мехди Немуш били намерени автомат „Калашников” и пистолет, които били използвани в Брюксел. Сред дрехите му е намерен и каскет, приличащ на носения от убиеца в Еврейския музей според кадрите, заснети от видеокамерите и разпространени от белгийската полиция.

Френската полиция подозира, че Мехди Немуш през 2013 г. е пътувал до Сирия, за да се бие на страната на джихадистите. По тази причина той бил следен от френското контраразузнаване.

От белгийската прокуратура заявиха, че жертвите са били убити от куршуми в лицето и гърлото. Кметът на Брюксел Иван Майер определи нападението като „терористичен акт“.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс, който беше един от първите хора пристигнали на мястото на инцидента, заяви, че разследването трябва да разкрие причините за нападението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и френският президент Франсоа Оланд също осъдиха убийствата.

Еврейското население в Белгия е около 42 000, като половината от тях живеят в столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: