Last news in Fakti

4 Юни, 2014 17:50 1 284 12

Обама обеща на Порошенко 5 млн. долара военна помощ за Украйна

  • петро порошенко-
  • барак обама-
  • полша-
  • украйна-
  • варшава-
  • военна помощ-
  • росен плевнелиев

Българският президент Росен Плевнелиев ще посети в скоро време Киев, стана ясно след срещата между двамата държавни глави във Варшавакрайна

Обама обеща на Порошенко 5 млн. долара военна помощ за Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

Американският президент Барак Обама и украинският му колега Петро Порошенко проведоха първа двустранна среща. В хода на разговорите са обсъждани кризисната ситуация в Украйна и пътищата за регулирането й, както и плановете за намаляване на енергийната зависимост на Киев от Москва, съобщи АП.

Обама призова световната общественост да подкрепи Порошенко, включително и чрез помощ в подготовката на украинските военни. Самият той обеща, че за силовите структури в страната ще бъдат доставени бронежилетки, апаратура за нощно виждане и комуникационна техника на стойност 5 милиона долара.

Срещата между Барак Обама и Порошенко се състоя във Варшава в рамките на източноевропейския рейд на американския държавен глава. За украинския лидер визитата в Полша е първото задгранично пътуване в качеството му на новоизбран президент.

САЩ и по-рано бяха изразили готовност да окажат на Украйна военно-техническа помощ. В хода на посещението си в Киев през април вицепрезидентът Джо Байдън обяви, че страната му има намерение да предостави на силите за сигурност помощ в размер на близо 20 млн. долара.

Според „Интерфакс“, значителна част от тази помощ ще бъде насочена към Държавната гранична служба. Голяма група американски сенатори освен това подготвя закон, според който, ако бъде приет, САЩ трябва да предоставят на Украйна военна помощ в размер на 100 млн. долара.

В свое по-раншно изявление Барак Обама изключи възможността за американска военна намеса в Украйна. Междувременно, на 28 май, Порошенко изрази желание да бъде сключен договор за военна помощ със САЩ.

"В този момент ни е нужен нов договор за сигурност, ние трябва да си сътрудничим в сферата на военно-техническата и консултативната помощ. Готови сме да се борим за независимостта си и трябва да укрепваме въоръжените сили на Украйна“, заявява Порошенко в интервю за “Вашингтон Пост”.

ххх

Българският президент Росен Плевнелиев ще посети в скоро време Украйна, стана ясно след среща на държавния глава с избрания за президент на Украйна Петро Порошенко, съобщиха от президентската пресслужба. Двамата президенти са разговаряли в рамките на форума на високо равнище във Варшава, посветен на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа.

Петро Порошенко е поел ангажимент пред българския държавен глава, че след встъпването си в длъжност като президент на Украйна „ще се отнесе много сериозно към правата на българите в страната и ще търси решение, базирано на европейските ценности и стандарти". „Петро Порошенко е много тясно свързан с българската общност в Украйна. Самият той е завършил предизборната си кампания в Болград и има много топли чувства към българите“, заяви пред журналисти в полската столица президентът Росен Плевнелиев.

По време на срещата си двамата са обсъдили ситуацията в Украйна. „През 21-ви век трябва да се работи за изграждането на стабилност и доверие и не би следвало да се подклажда напрежение в съседни държави“, коментира държавният глава. Според Росен Плевнелиев кризата в Украйна налага светът и Европа да говорят с един глас. „Опасността от налагане на санкции не е отминала и ако Русия не признае проведените легитимни избори в Украйна и продължи да дестабилизира региони в страната, е възможно да се премине към трета, нова фаза на налагане на санкции, включително и икономически“, заяви президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че ако се стигне до подобна ситуация България трябва да бъде на висотата на своята отговорност, като достоен член на ЕС. „Ние трябва да помогнем на Русия да работи за доверие и да спазва правилата на международния правов ред“, подчерта държавният глава. Президентът Плевнелиев отбеляза също така, че ЕС не може да толерира поведение на „агресивно налагане на нов ред, базиран на правото на силата и на неспазването на международните норми“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    6 0 Отговор
    ето в какво Обама призовава да се подкрепи Порошенко http://www.pravda.ru/news/world/formerussr/ukraine/03-06-2014/1210605-Lugansk-0/
  • 2 бай тошо

    5 0 Отговор
    все сме имали тъпи президенти,ама като тоя още не бях виждал.Пак се изказа неподготвен, и едва ли си дава сметка какво е искал да каже

    Коментиран от #3

  • 3 Десислава Димитрова

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "бай тошо":

    кое му е тъпото в изказването на президента?
    той е единствения ни политик които реагира адекватно в ситуацията опитвайки се да замаже л..ната на бсп ,които ежедневно изсират във външната ни политика!добре че паднаха от власт иначе пак щеше да ни спрат фондовете,а и полическото доверие .
  • 4 бай тошо

    5 0 Отговор
    Тъп е,защото директно подкрепи КРИМИНАЛ като Порошенко.Ако и това не е гаф на един тъпанар тогава явно и ти си от стадото Деси.Или според теб избиването на цивилно население си е в реда на нещата,а.

    Коментиран от #5

  • 5 Десислава Димитрова

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "бай тошо":

    ти как ги определяш кой е криминал и кой стадо?
    президента изразява позиция на нашите съюзници и партньори в нато и евросъюза.подобна е позицията на 99 % от държавите и народите с по-високо ниво на образованост на населението.
    и никакви цивилни не е избивал нито пък е заявявал намерение да избива украинския президент.

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Десиии, нали си знаеш, + от мен...
  • 7 бай тошо

    3 0 Отговор
    Деси,ами Порошенко е официалния спонсор на десния сектор.Ти не го знаеш,простено ти е,ама да ми казваш че 99% от народите са по умни от нас....ти не гледай само себе си,има и други българи,по умни и по интелегентни от тебе,които не се влияят от наложената от америка цензура,а могат сами да разсъждават върху истинското състояние на положението по света
  • 8 Десислава Димитрова

    1 9 Отговор
    благодаря за информацията.сега ще знам че по- умните българи черпите информация дитектно от Светия дух или по точно от руските държавни медии.десния сектор в украйна е много по-малък от този в българия поне по данни на изборите от преди седмица,така че официалния им спонсор явно не се е отпуснал толкова колкото казаха по руските канали.та вие интелигентите пак послъгвате нещо ,то и интелекта ви един ама ...

    Коментиран от #9

  • 9 nakata88bg .

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    десен сектор в България?! това е нещо ново.... явно момичето говори без да знае за какво говори

    Коментиран от #11, #12

  • 10 бай тошо

    2 0 Отговор
    деси,нещо да кажеш за действията на укр десен сектоп,или ти нищо не знаеш,а.За твое сведение не съм русофил или комунист,ама станах анти обамист,мнго лицемерна политиката
  • 11 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор

    До коментар #9 от "nakata88bg .":

    десен сектор в бг са атака,вмро,националния фронт за спасение.все крайно десни формации които при нас вземат далеч по-големи проценти на изборите от десните в украйна.
  • 12 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "nakata88bg .":

    ако турците решат в югоизточна българия да си правят държава щото не харесват правителството ,първите дето ще ги нападнат ще са нашите десни от агитките на футболните отбори както и част от криминалните престъпници поткрепени от националистическите партии.същото се случи в югославия ,а сега и в украйна.само че там десните са много малко и не могат да направят поразиите дето направи да кажем аркан и които русия искренно се надява да направят.
    руската пропаганда ги използва за плашило сред простите и неуки хора живеещи с информацията от комунизма ,където десен е еднозначно на фашист и се прикриват истинските престъпления ,които се извършват срещу украйна.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания