Last news in Fakti

6 Юни, 2014 15:33 1 302 0

Порошенко решава кризата в Украйна за 3 месеца

  • петро порошенко-
  • владимир путин-
  • нормандия-
  • украйна-
  • мирен план

Новоизбраният президент ще представи мирния си план след своята инаугурация на 7 юни

Порошенко решава кризата в Украйна за 3 месеца - 1
Петро Порошенко. Снимка: АП/БТА

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко има план за урегулиране и нормализиране на ситуацията в страната за 3 месеца. Той ще го представи веднага след деня на инаугурацията си – събота – 7 юни, съобщи в. „Комерсант“.

Запознати източници твърдят, че планът се състои от 3 блока: диалог вътре в страната, международен диалог и преговори с Русия. Той предполагал още дълбока реформа в сферата на местното самоуправление и децентрализация, при което ще бъде използван опитът на Полша. В същото време държавата трябва да остане единна и цялостна.

„Планът сега се доработва. Основните параметри в програмата на промените са предложени на Киев от лидерите на голямата седморка Г-7“, отбелязва украинският политолог Владимир Фесенко. Некои от аспектите порошенко е обсъдил при срещата си с Барак Обама във Варшава.

Веднага след представянето на програмата държавният глава Петро Порошенко щял да замине за размирния Донбас.

Според запознати от обкръжението на милиардера, мирният план на Порошенко за Украйна предвиждал и широка амнистия за бунтовниците сепаратисти от източната част на страната. Голямо внимание ще бъде отделено и на диверсификацията на енергийните доставки с помощта на САЩ и ЕС.

Междувременно Петро Порошенко и руският президент Владимир Путин все пак са разговаряли няколко минути след общата снимка преди официалните събития в Нормандия в чест на съюзническия десант там преди 70 години, съобщи „Ройтерс“. Въпреки това двамата лидери били в двата противоположни края на снимката.

Путин по-рано беше обявил, че няма намерение да избягва срещата с украинския си колега и Москва е готова за сътрудничество с новата власт в Киев, както и че напълно признава суверенитета на Украйна. Той обаче официално досега не е признал легитимността на избора на Порошенко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: