Last news in Fakti

7 Юни, 2014 12:23 858 0

Порошенко официално встъпи в длъжност като президент на Украйна

  • петро порошенко-
  • президент-
  • клетва-
  • встъпи в длъжност

В обръщението си той призова сепаратистите да сложат оръжие и им обеща коридор към Русия

Порошенко официално встъпи в длъжност като президент на Украйна - 1
Снимка АП/БТА

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко положи клетва и официално встъпи в длъжност като петият държавен глава на церемония във Върховната рада, съобщава ИТАР-ТАСС.

Порошенко положи клетва пред председателя на Конституционния съд Юрий Баулин. Новият държавен глава се закле, положил едната ръка върху конституцията, а другата - върху старо евангелие.

„Аз, Порошенко Петро, по волята на народа избран за президент на Украйна, като заемам този висок пост, тържествено се заклевам с избора си да браня суверенитета и независимостта на Украйна”, закле се Порошенко.

"Заклевам се във всички свои действия да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам конституцията и законите на Украйна, да изпълнявам своите задължения в интерес на всички сънародници, да укрепвам авторитета на Украйна в света", заяви той.

В първото си обръщение към народа той обеща да възстанови статута на руския език и да даде повече правомощия на регионите, но не смята да прави Украйна федерална държава.

Новият украински президент Порошенко призова в словото си при встъпването в длъжност сепаратистите да сложат оръжие и обеща да осигури коридори за наемниците да напуснат Украйна. Той заяви, че Украйна ще продължи да бъде унитарна държава и че въпросът за федерализацията няма почва в страната.

Порошенко се обяви за предсрочни парламентарни избори и за подписване на ново международно споразумение, което да замени Будапещенския меморандум. Той каза, че е готов веднага да подпише икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, на което гледа като на първа стъпка към пълно членство в съюза, цитира "Ройтерс".

"Готов съм да подпиша веднага втората част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Химикалката вече е в ръцете ми", отбеляза Порошенко.

На церемонията в парламента в Киев присъстваха делегации от 56 страни. Сред чуждестранните високопоставени лица, присъстващи на полагането на клетвата, бяха американският вицепрезидент Джо Байдън, президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов, а също редица държавни глави или ръководители на правителства на страни от Източна Европа, включително президентите на Полша и Литва Бронислав Коморовски и Далия Грибаускайте. На церемонията присъстваха също така трима бивши украински президенти - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: