20 Юни, 2014 13:21 2 062 0

Джулиан Асанж бил измъчван в британски затвор

  • джулиан асанж-
  • уикилийкс-
  • лондон-
  • еквадор-
  • посолство-
  • пресконференция-
  • затвор

Основателят на УикиЛийкс се страхува за безопасността на семейството си

Основателят на УикиЛийкс Джулиан Асанж заяви по време на пресконференция, която даде в сградата на посолството на Еквадор в Лондон, където се укрива, че се опасява за безопасността на семейството си, съобщи Би Би Си. По думите му, към неговата майка и децата му са постъпвали анонимни заплахи, след като той поискал убежище на територията на дипломатическата мисия преди точно 2 години.

Според създателя на разобличаващия сайт, някои от неговите роднини и близки били принудени да сменят имената и местожителството си. Както е известно, Асанж има 4 деца – най-голямото е на 23 години, а най-малкото - на 3, припомня „Дейли Мейл“.

Асанж разкри още, че е бил подлаган на мъчения в британски затвор. При едно от пътуванията си в Обединеното кралство австралийският програмист бил задържан от местната полиция. Той прекарал 5 денонощия зад решетките без да му бъде повдигнато каквото и да било обвинение. През цялото това време той бил измъчван с ток.

Австралиецът отново изтъкна, че няма намерение да напуска еквадорското посолство , тъй като ако го направи, може да бъде предаден на американските власти. В продължение на 2 години на входа на сградата денонощно дежурят английски полицаи, готови да арестуват основателя на УикиЛийкс и да го предадат на Швеция, където той е заподозрян в изнасилване.

Самият Асанж отрича вината си, като твърди, че обвинението е по политически причини, и смята, че шведските власти ще го екстрадират в САЩ. А там го грози дългосрочна присъда зад решетките или дори смъртно наказание заради публикуването на секретна кореспонденция на служители от Държавния департамент за военни престъпления на САЩ в Афганистан и Ирак. В САЩ срещу него тече криминално разследване от страна на Министерството на правосъдието. „Никой няма доброволно да се подложи на такъв риск“, коментира Асанж.

По думите на създателя на УикиЛийкс, следващата седмица неговите адвокати в Швеция ще подадат нова информация на следствените органи в страната и официална молба за прекратяване на следствието спрямо него. Той е изпратил и до главния прокурор на САЩ Ерик Холдър писмо, в което иска делото по отношение на сайта УикиЛийкс да бъде закрито.

В пресконференцията чрез видео мост се включи и външният министър на Еквадор Рикардо Патиньо, който потвърди, че Джулиан Асанж може да остане в посолството за неограничено време.

В края на пресконференцията Асанж се оплака от отслабващия медиен интерес към него за сметка на Едуард Сноудън, в резултат на което британското правителство престанало да се занимава с дипломатическото урегулиране на ситуацията с неговото пребиваване в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: