Last news in Fakti

30 Юни, 2014 16:02 1 028 0

Примирието в Донбас е удължено по настояване на евролидери

  • украйна-
  • примирие-
  • франсоа оланд-
  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • петро порошенко-
  • донбас

Тази вечер предстоят нови разговори между Меркел, Оланд, Путин и Порошенко

Примирието в Донбас е удължено по настояване на евролидери - 1
Порошенко удължи примирието. Снимка: Синхуа/БТА

Да бъде продължено примирието в Източна Украйна и да бъдат изпратени инспектори на ОССЕ на блокпостовете - такъв план са обсъдили тази нощ по телефона с украинския лидер Петро Порошенко президентът на Русия Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският държавен глава Франсоа Оланд, съобщи радио „Гласът на Русия“.

Тази вечер ще се проведе нов конферентен разговор между четиримата държавници. Според анализатори, рано или късно Киев ще разбера, че с Донецк и Луганск може само да се водят преговори и при всички случай вече няма да има единна Украйна.

Двучасовата конферентна връзка е била по инициатива на германския канцлер Ангела Меркел. Четиримата са говорили за конкретен напредък в стабилизиране на ситуацията и сигурността в размирните райони на Украйна.

Разговорът е в резултат на поети ангажименти от Германия и Франция по време на срещата на върха на Европейския съюз през миналата седмица за силна посредническа роля на ЕС в уреждане на конфликта в Източна Украйна. В рамките на седмица това е вторият разговор на Меркел и Оланд с Путин и Порошенко.

В резултат на разговора украинският президент Петро Порошенко е удължил срока на примирието в Донбас, Източна Украйна - до 22 часа местно време тази вечер, съобщи Би Би Си. Ако и Москва оттегли войските си от границата, ще отпаднат значимите санкции срещу Русия, увериха от Берлин и Париж. Руският лидер Путин пък призова примирието да бъде продължено за по-голям срок.

Новият телефонен разговор между четиримата държавници трябва да се състои малко преди изтичането на удължения срок за примирие. Въпреки че то бе в сила през уикенда, отново имаше престрелки.

Меркел и Оланд подчертаха важността на мирния план на новия украински държавен глава Порошенко. Те ще проследят стъпка по стъпка прилагането му за прекратяване на военните действия в източната част на страната и излизане от кризата по дипломатически път чрез преговори с участието на всички страни в конфликта.
15-точковият мирен план на Порошенко е свързан с децентрализацията на страната и предсрочно провеждане на местни и парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА