3 Май, 2020 10:42 11 665 41

Рекорд на консумация на ракия у нас

  • ракия-
  • алкохол-
  • коронавирус

Във времената на пандемия консумацията на алкохол се увеличава, а с нея - и опасностите за здравето

Рекорд на консумация на ракия у нас - 1
Снимка: БГНЕС

В България продажбите на ракия са нараснали за месец със 193 процента, в Германия се купува 34 процента повече вино. Във времената на пандемия консумацията на алкохол се увеличава, а с нея - и опасностите за здравето.
Принципно тенденцията е средната консумация на алкохол на глава от населението да намалява. Въпреки това с около 11 литра чист алкохол годишно Германия е сред държавите, в които пиенето на спиртни напитки е широко разпространено. (За сравнение - в световен мащаб средната консумация на глава от населението е шест литра годишно) "Ние сме нация, напоена с алкохол. Пиенето на алкохол се смята за нормално. В други европейски държави не е така", казва Кристина Ромел от германското Дружество за борба със зависимостите. Тя настоява за забрана на рекламата на алкохол.
Младите пият, за да се напият
Броят на тези, които пият алкохол, за да се напият, расте. Според Федералната централа за здравна просвета към тях се числи всеки трети на възраст между 16 и 21 години. Това означава, че младежите пият поне веднъж в месеца минимум пет чаши алкохол една след друга. При това тенденцията е на нарастване, особено при младите жени.
Световната здравна организация обвързва консумацията на алкохол с повече от 200 заболявания и смущения, сред тях и някои форми на рак. По данни на организацията, през 2016-а година по света са умрели около три милиони души по причини, свързани с алкохола. Това е повече от общия брой на загиналите от СПИН и автомобилни злополуки.
Всяка глътка алкохол влияе на организма
Алкохолът е отрова за клетките и влияе на организма още от първата глътка. В стомаха той води до производството на стомашни киселини и при дългосрочна консумация предизвиква възпаление на лигавицата. "Алкохолът се абсорбира от червата и достига до черния дроб през така наречената портна вена. Така черният дроб е изложен на риск, защото голяма част от алкохола се излива директно в него", казва Хелмут Зайц, експерт по влиянието на алкохола върху организма. Както посочва той - черният дроб обезврежда почти целия алкохол и детоксикира организма.
Тази част от алкохола, която черният дроб не може да обработи, попада след няколко минути в мозъка. В състояние на опиянение алкохолът парализира електрическите импулси между нервните клетки. Възможността за реакция намалява драстично. Алкохолът, дори и в малки количества, унищожава мозъчни клетки.
Сърцето също е натоварено. Проучване на университета в Мюнхен сред посетители на Октоберфест с 0,8 промила алкохол в кръвта показва, че всеки трети от тях получава аритмия. При всеки четвърти нарушението на сърдечния ритъм е значително. "Ако сърцето не бие правилно, то връща кръвта обратно в черния дроб", казва Зайц. При хронично пиещите черният дроб се омазнява.
Безвредна консумация няма
Федералната централа за здравна просвета препоръчва на жените да консумират не повече от една стандартна чаша алкохол дневно. За мъжете препоръката е за не повече от две чаши на ден. Под стандартна чаша се разбира напитка, която съдържа между 10 и 12 грама чист алкохол, например малка бира или чаша шампанско. Консумацията на алкохол трябва да е сведена до нула в поне два дни от седмицата.
Тези съвети не трябва да се възприемат като водещи до напълно безвредна консумация. Последните проучвания на университетите в Пекин, Оксфорд и Вашингтон сочат: полезно или напълно безвредно пиене на алкохол няма.
Органите могат да се регенерират

Според германското Дружество за борба със зависимостите, едно краткосрочно прекъсване на пиенето е добра възможност за изследване на собствената култура на консумация. "Все пак временният отказ не означава свобода консумацията да бъде "спестена" за по-късно, респективно да се навакса", казва Кристина Румел.
А на тези, които пият редовно и в големи количества, Хелмут Зайц дава следната препоръка: Знаем, че ако човек навременно прекъсне пиенето на алкохол, повечето органи могат да се регенерират. И че винаги е добре да се прекрати пиенето на алкохол, защото така функциите на органите се подобряват.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конфуций

    24 4 Отговор
    Браво
  • 2 Нова

    68 2 Отговор
    Че нали сме протекторат, наш Дончо призова да пием дезинфектанти, е имаме повече акъл от тях та пием ракия, а не белина

    Коментиран от #8, #28

  • 3 Иво

    37 1 Отговор
    Щом има бандерол, значи е вътрешен дезинфектант?
  • 4 Гогов

    37 2 Отговор
    Д-р.Радева е забранила да се пие вода
  • 5 един от стадото

    34 2 Отговор
    Малко се пие в тази държава, още може..Ало Щаба
  • 6 Шопо

    19 5 Отговор
    Така ни посъветва дженерал Фантомас...
  • 7 Гошо

    31 1 Отговор
    Що не направят и едно проучване на органите на тия от непиещите страни да речем СА или която и да е мюсулмаска държава
  • 8 Алфа Чакал

    33 2 Отговор

    До коментар #2 от "Нова":

    Сега гледах по новините ,че са създали и одобрили лекарство за К-19.Един застанал до Дончо и каза цитирам"Одобрихме го със скоростта на светлината.Дано да помогне".Това значи ,че са го пуснали да печелят пари ,а изследванията ще се правят в процес на работа.

    Коментиран от #15

  • 9 JEFF

    20 2 Отговор
    Спирт няма.Той се харчи за ракия.
  • 10 Хората

    17 3 Отговор
    давят мъка и вирус !
  • 11 Могов

    18 2 Отговор
    добре. ай наздраве
  • 12 боцмана

    36 2 Отговор
    Ми , лекува се народа , няма лошо. Пък и по цял ден затворен с благоверната , бая трябва да удариш докато долу-горе заприлича на нещо за секс.
  • 13 Коmapak🆘️

    15 1 Отговор
    Снимката придружаваща статията е уникална😂😂😂😂
  • 14 Р Радеф

    9 12 Отговор
    Това е най-важното в живота. Алкохолизирана нация !
  • 15 Нова

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Чакал":

    Това значи починали от лекарството, а биха могли без него да преборят болестта. Много филми има за лекарства, с толкова странични ефекти, заради алчността на фарм. компании, направо косата да ти настръхне.

    Коментиран от #20, #24

  • 16 предположение

    20 1 Отговор
    шестте литра алкохол годишно на каскет от световното население се обяснява отчести с ниската покупателна способност на огромна част от населението в света - разбирай и липса на средства за собствено производство, а другата част от обяснението е липсата на елементарна представа и познание за ферментационните процеси.
  • 17 нема лабаво

    14 1 Отговор
    200% скок. Браво! Въпреки, че е с "купешка", скока е в правилната посока. Никой не се е родил научен.

    Коментиран от #22

  • 18 Акрабов

    26 2 Отговор
    Когато пукна, аз няма да умра,
    и свежа ще остане мойта кожа,
    защото алкохола, който съм изпил,
    не ще ми позволи да се разложа!

    Коментиран от #40

  • 19 един от Толупите

    22 1 Отговор
    Евро гейците нямат право на глас.Това което се продава по магазините с бандерол е менте и за това домашната РАКИЯ е най добра за истинския българин,тя може да бъде 65градуса а не паток който се продава на 38градуса на цената на златото.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да живее преварката

    22 2 Отговор
    Нека да продават, нали вируса трябва да се унищожава, като няма пари за друго ,ракия поне има, тестовете за корона изчезнаха, но преварката е спасила, тази наша нация, хиляди години.
    Варете народе и пийте, докато и това не са ви отнели, боклуците от Парламента менте с Депутати менте,.
    Сега ,разбрахте ли ,къде е ваксината на Българския народ?
    Вижте онези, дето пият мляко, вместо ракия сутринта ,къде ги закараха?
  • 22 Супер прадажби

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "нема лабаво":

    Това означава, че скока е 800% ,като се вземе предвид и преварката.
  • 23 сектант

    3 0 Отговор
    и тази е легалната!?
  • 24 Алфа Чакал

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Нова":

    Да ама ако е по-ефикасно от белината това ще е революция.

    Коментиран от #30

  • 25 Е и ?

    3 0 Отговор
    И сега к'во ?
  • 26 До ЕС

    22 0 Отговор
    Аз варя ракия !!!
    В къщи в разрез с всичките ви кретенски правила и и закони.
    И още нещо...
    ПРОДАВАМ Я !!!
  • 27 Наука в лоши ръце.

    10 3 Отговор
    Планета земя площ 510 млн/км2/......70% вода....... 30% суша....... По малко от половината суха земя е обработваема ,останалата е застроена ,негодна или отровена! Население на земята приблизително 8 млр.......2020 г.намаляване на производството на храна увеличаване на консумацията....... 2021,2022 война между човеците за хляб ,сол и лук!!…...Проста математика!!!!Мисли за утрешния ден,пести храната........!!!!

    Коментиран от #36

  • 28 Plovdiv

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нова":

    Ако Донча го бяха докарали в България и го бяха настанили на една здрава българска софра, вече щеше да е подписал споразумение за директен безмитен коридор за ракия към САЩ...

    Коментиран от #34

  • 29 100

    16 0 Отговор
    Е, нормално, като си стоят вкъщи хората. После ще лекуваме алкохолизъм с извънредни мерки.
  • 30 Нова

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа Чакал":

    Крият съставките! Знае ли се може и белина да има, ама тайна е.
  • 31 селянин 1

    12 0 Отговор
    Я спазвам препоръките на тръмп/пиите дезифектанти/но в Б-Я те са токсични,за тва прасковая-55 градусовая..ракийчице,Светая мъченице.
  • 32 прррц

    9 0 Отговор
    ракията е шампоан за главата отвътре
  • 33 Хаха

    9 0 Отговор
    Др.Станчев е забранил на българите да пият вода.Най вече в Перник...
  • 34 Чочо

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Plovdiv":

    Това със споразумението хич не ми харесва защото цената за нас ще стане непоносимо висока.
  • 35 tost

    10 0 Отговор
    С тоя корона вирус докараха българския народ до алкохолизъм, от една страна спасяваме белия дроб а от друга унищожаваме черния дроб.... 🤔......
  • 36 357

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Наука в лоши ръце.":

    Мисля че преди това ще бъде войната за питейна вода. Водата абсорбира отровите и от земята и от човешката дейност.

    Коментиран от #39

  • 37 ракийчице светая мъченичице

    14 0 Отговор
    Ракията мори корона вируса!
    Доказано - нито един алкохолик не познавам да е бил болен от грип - настинка - простуда и тн! Ракията мори дроба, ама мори и вируса...
    Затова пийте яко ракия и яжте люто, чесън и др. доказави морители на вируса! Интубирайте се с туби алкохол над 40 градуса .... НАЗДРАВЕ!
  • 38 Дикме

    9 1 Отговор
    Алкохол се пие често и по много с хубаво мезе. Тази рецепта винаги работи.
  • 39 Наука в лоши ръце.

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "357":

    Технологията за пречистване на морската вода вече се прилага успешно!Учените вече извличат графин от соево масло!Проблема ще е храната според мен.
  • 40 Томи Болин

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Акрабов":

    Не сипвай на гроба ми вода
    на онзи свят не искам да се мия
    но ако възкръсна от пръста
    ще бъде само за да се напия.
  • 41 адаша

    0 0 Отговор
    От утре ставам нов човек. Повече няма да пия ракийка. Нооо... И по- малко няма да пия, защото и на новия човек му се пие.