Last news in Fakti

23 Юли, 2020 06:30 5 959 35

Чия заслуга са милиардите от Брюксел?

  • бойко борисов-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ес-
  • ковид-19

С какво, как и по кой начин точно г-н Борисов успя да впечатли лидерите на ЕС и ги накара да развържат повече кесиите си?

Чия заслуга са милиардите от Брюксел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С какво, как и по кой начин точно г-н Борисов успя да впечатли лидерите на ЕС и ги накара да развържат повече кесиите си? Обосновано ли е самохвалството на премиера, според когото милиардите са негова лична заслуга?

 

Премиерът Борисов изглежда убеден, че 29-те милиарда евро, които България ще получи от Брюксел по споразумението за новата финансова рамка на ЕС, са вид политическа индулгенция. Слизайки от самолета, въоръжен с миража на пълните с евро денкове, министър-председателят сметна, че е повече от готов да засрами всички, които нахално настояват за оставката му.

Евромилиардите, които трябва дойдат в България за периода до 2027-а, разбира се, няма да са ни излишни. Но едва ли ще сгрешим, ако се отнесем с доза скептицизъм към самохвалството на премиера, според когото тези средства са негова лична заслуга.

С какво, как, по кой начин точно г-н Борисов успя да впечатли лидери като Себастиан Курц, Марк Рюте и Ангела Меркел и ги накара да развържат повече кесиите си, за да ни дадат 200 милиона отгоре? Може би с умението да говори чужди езици, да похапва торта "Сахер", или с розовото масло, с което, в най-добрите традиции на бай Ганьо, се опита да умилостиви канцлерката на Германия?

Дали пък нашият премиер не изпъкна с умението си да поставя предпазната си маска? Снимката, запечатала как г-жа Меркел прави забележка на г-н Борисов заради неправилно сложеното предпазно средство, което не покрива носа му, обиколи света. Опасявам се, че тъкмо с тези противоепидемиологични "грижи" българският лидер изгря и в престижни издания като The Wall Street Journal.

Трудно е човек да не види иронията: брюкселските милиарди са предназначени и за преодоляването на последиците от Ковид-19, а мерките на българското правителство срещу вируса изглеждат все по-несъстоятелни. Да не говорим, че премиерът една маска не можа да се научи да си слага както трябва.

А дали пък г-н Борисов не е успял да очарова колегите си с гръмките новини за българските политически скандали? В тях ГЕРБ наистина има активна роля. Медиите в цяла Европа близо десет дни коментират, пишат, говорят: за империята на г-н Доган и присвоената брегова ивица, за злоупотребата с НСО, за противоправните методи на прокуратурата, за разследването на къщата в Барселона и схемата за пране на пари. И т.н. и т.н.

Или може би г-н Рюте се е засрамил - след като г-н Борисов го обвини, че се опитва да се прави на полицай - за това, че инатливо и причудливо държи разпределянето на евросредствата да бъде обвързано с принципа за върховенството на правото.

Новината за милиардите, с които се завръща триумфално г-н Борисов, бе подхваната и от вицепремиера Дончев - той на свой ред обеща, че парите вече щели да се разпределят по радикално различна схема (т.е. честно?!) и щели да достигнат до всички желаещи - така, видите ли, нямало да има корупция. Като пускат в стаята съблазнителния фантом на евромилиардите, ГЕРБ искат да накарат избирателите да забравят за скандалите, да проспят все по-очевидната си безпомощност и зависимост от ДПС.

Истината обаче е по-различна: сделката от Брюксел трябва тепърва да бъде одобрена от Европейския парламент, а посочената сума е максимумът, който би получила нашата страна (не е ясно точно каква част всъщност ще стигне до нас). Споразумението трябва да премине и през цедката на националните парламенти, като всяка страна трябва да изработи национален план как ще се харчат средствата за справяне с коронакризата, по който ЕК и останалите държави могат да отправят критики и бележки.

Ако вярваме, че провидението понякога ни дава знаци, може би трябва да погледнем към тщеславната логорея на управляващите през призмата на една вътрешнополитическа новина: бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който бе обвинен, че е използвал името на негово светейшество г-н Борисов, за да получи четири тона суджук, 30 килограма филе "Елена" и 30 килограма пастърма, бе осъден на 2 години условно. Какво точно ни обещават от ГЕРБ сега: къщи за гости и суджук на корем за всички?

А иначе и г-н Борисов, и г-н Дончев запушват с пръсти ушите си, когато стане дума за оставката на правителството - имали много да вършат хората. Заслужава си да попитаме в този контекст дали същинският лозунг на управляващите е "Работа, работа, работа" или "Шкафчето, шкафчето, шкафчето"? Както се казва: нови милиарди, нови шкафчета.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Освен ПОДИГРАВКИ

    75 13 Отговор
    Друго не е заслужил.... клоун!!!

    Коментиран от #35

  • 3 макдоналдс тръмп

    53 12 Отговор
    манталитета на европейците и на ъъъ.....този е корено различно ,класически бай ганьо ,същото ние виждаме в българия всеки ден - махал бел студения резерв от тец варна....само,че договорът изтича утре.....
  • 4 каква истина

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    просто са много алчни и като резултат -тъпи

    Коментиран от #6

  • 5 Жанбо

    38 9 Отговор
    Прост народ слаба държава, а прост Премиер??? 97
  • 6 Или по-скоро е обратното

    42 9 Отговор

    До коментар #4 от "каква истина":

    Трябва да си много тъп, за да си алчен, безпардонен, нагъл, безочлив, лаком, циничен, неуважителен итн итн .... само да попитам, кой от Вас ще продължи работа при работодател, които го е нарекъл зад гърба му .... Тъпа п..ка? Наглост, простотия, ужас, ужас .... и тия хора се титулуват за БЪЛГАРИ! Срам ме е, че и аз съм такъв!
  • 7 Kris51

    45 11 Отговор
    Този премиер не донесе на България нищо повече от срам, омерзение и позор. Тази негова пиарка почва да ми става симпатична, защото ми звучи като саботаж да одобри подобен подарък за Меркел. Асоциацията с Бай Ганьо е мигновена. Изобщо цялото му публично поведение може да бъде оправдано само в нечие безпросветно съзнание. Дайте си най-сетне оставката. Сам той казваше преди години: "Не може да има власт на всяка цена". Грам достойнство нямат тези хора. Какво като президентът сформира служебно правителство? Да не е за пръв път? Очевидно се боят да не излязат на бял свят всичките им "уйдурми".
  • 8 електорална 1

    49 9 Отговор
    Ох, моля ви, престанете да качвате снимки на козируващия! Вече всички ни е срам. Дори и неговите тролове. Но при тях е друга бирата.
  • 9 Грейс

    38 9 Отговор
    Убийствена ирония, която заслужава Барба Ганьос.
  • 10 Next

    43 11 Отговор
    Крадлив палячо, шкафчета с пари, пистолети, суджуци, къщи в Барселона, записи, видеа от дронове, кърджалийски фу.тки, 8 джуджета и още много, много герберски тъпотии. Цялата сбирщина корумпирани политически лумпени ВЪН! Затвор и изземване на всичко придобито по съмнителен начин.
  • 11 Мордекай

    14 38 Отговор
    Червените кхмери , радеф импексова и бандюгите бегълци кръв пикаят от злоба и завист.Естествено че тия пари са заслуга на правителството което е спечелило и заслужило доверието на Европа , другото е пунта мара и троляк.На кого да е заслуга , на тия дето кряскат по улиците по цял ден , или на черепите , на яловата компартията или на фигуранта. Стига глупости , хората избират ГЕРБ , който вече е две дължини пред вторите , каквото и да се опитват да втълпят платените мисирки , всичко води към четвърти мандат на Борисов. Приемете го .

    Коментиран от #24

  • 12 Наблюдател

    31 12 Отговор
    Този толуп ни излага пред цяла Европа
  • 13 Торта сахер

    27 9 Отговор
    Аз торта имам,сахар ,ъъъъъъ сахер....хахахаха,со кога народе ще търпим този Бай Ганьо да ни излага и краде пред целия свят?Толкова ли сме тъпи ,кьорави глухи?
  • 14 Гост 2

    26 11 Отговор
    Чиракът рапортува на Господарите... Жалка , гнусна картинка .
  • 15 В.В.П.

    10 0 Отговор
    НА ТОЯ ЖАЛЪК СВЯТ.,,НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ ,ПРИЯТЕЛИ.....БЕЗПЛАТЕН ОБЯД ,НЯМА!!.НЯМА И ДА ИМА.....ВИНАГИ ИМА ЗАЛОГ...,,,.РЕМЕМБЪ...Е КАЗА ХЕРЦОГА НА БЪКИНГАМ.,,,..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 интересно

    14 8 Отговор
    Що не казвате за тия къде ги оправя л с 200 дали въобще едно „Доброютро!” са му казали.
  • 18 Излъган

    17 8 Отговор
    ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!!!!!!!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ченеджийницата дойче веле

    6 15 Отговор
    Пак изтрещя ,чия е заслугата за милиардите?Естествено че не е ваш и на себеподобните ви.Заслугата е на този който може,този който си обича Родината,този който е истински българин,този който е истински държавник,този който ви побърква с това което може,а вие не и поради това от злоба изтрещяхте,озверяхте и сте жалки

    Коментиран от #25, #27

  • 21 Психолог

    13 3 Отговор
    Вземайки пример от шефа си Бойко, всички гербаджии станаха като него патологични лъжци и лицемери.
  • 22 Блатен Асечки

    10 2 Отговор
    Тъжно....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 И кой е този велик и достоен

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ченеджийницата дойче веле":

    Българин, че не се сещам?! 😀
  • 26 нмн

    13 2 Отговор
    Милиардите от ЕС не за "заслуга", а са ПРОВАЛ.
  • 27 нмн

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ченеджийницата дойче веле":

    Какво може, бе? Да пълни чекмеджета. И да ходи да козирува в Брюксел. Това ли е вашата ценностна система?
  • 28 Blabla

    12 1 Отговор
    Истината е ,че по-голямата част от тези пари са ЗАЕМИ!!!!
    И ще трябва да се връщат!!!!
  • 29 Брадвата

    2 0 Отговор
    Така си козируват в разузнаването, но нашият е толкова бос, че от самолет му личи, че е чужд агент. Къде е нашето контраразузнаване обаче?
  • 30 chi

    1 0 Отговор
    Заслугите са в шкафчето а признателността на улиците!
  • 31 Манги

    4 0 Отговор
    Чета коментарите и си правя представителна извадка. Съотношението за и против Борисов в бройката коментари е 80% в полза на против.
    Това ако го пренесем в гласове излиза, че изборите са манипулирани. Коментарите в Интернет са представителни и трудни за манипулиране.
  • 32 КРАДЦИТЕ В ЗАТВОРА

    4 2 Отговор
    Ocтaвкa нa цялoтo прaвитeлcтвo и нa глaвния прoкурoр;
    ✔️ Прeдcрoчни избoри;
    ✔️ Oтгoвoрнo и пoчтeнo упрaвлeниe;
    ✔️ Cъд и възмeздиe зa крaжбитe и злoупoтрeбитe.

    Коментиран от #34

  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Това "Дойче веле" много е съмнително? Да не се окаже нещо като българското "Галъп-интернешънъл" ???
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 бивш разкаял се ком

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Освен ПОДИГРАВКИ":

    Представи си невъзможното-крадлата Кури е премиер.От Европа
    ще получи толкова колкото Стнишев и Орешарски.Ако БСП
    управлява първо ще згине електората им защото са мързеливи
    и тъпи.Ние оцеляваме защото вместо протести работим.
    Вижте къде е разорена след войната Германия,а победилите
    руснаци сега са арбайтери и проститутки при тях.