Last news in Fakti

9 Септември, 2020 14:26 3 834 19

Наистина ли е толкова полезна хималайската сол? (ВИДЕО)

  • хималайска сол-
  • полезна-
  • здраве

Образувала се е преди повече от 250 милиона години

Наистина ли е толкова полезна хималайската сол? (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Хималайската сол е наричана "бяло злато", въпреки че по-често се среща в розов или червеникав цвят. Тя дори се разглежда като природен феномен.

Образувала се е в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години от кристализирали легла морска сол, които са били покрити с лава. Съхранена по този начин, защитена от снега и леда, тази сол е останала изцяло изолирана от съвременното замърсяване.

Мнозината изследователи, които са проучвали качествата и състава ѝ смятат, че е най-чистата сол, която би могла да се намери на планетата.

Хималайската розова сол има високо съдържание на някои минерали, но то не е чак толкова високо, че консумацията ѝ да доведе до някаква промяна в тялото ни. Има обаче някои митове, които следва да бъдат развенчани, когато говорим за хималайската сол.

Има доста твърдения, свързани с ползите за здравето, идващи от консумацията на розовата сол, които не са подплатени с проучвания. Въпреки това обаче е ясно, че тя съдържа доста по-малко натрий, пише Verywellfit. Ако в 1/4 лъжичка трапезна сол има 581 мгр. натрий, то в хималайската съдържанието му е 388 мгр.

Освен това хималайската сол съдържа минерали и елементи, които обикновената сол не съдържа. Става въпрос за магнезий, калций, калий. Въпреки това, трябва да консумирате наистина много хималайска сол, за да си набавите дневната нужда от тези минерали. Става въпрос за едва 1% от дневните ви нужди. За да си набавите 6% от тези минерали, трябва да поемете близо 5 лъжици хималайска сол.

Факт е, че многото сол може да ви създаде проблем - най-вече с кръвното налягане. Но, ако имате проблеми с щитовидната жлеза, обезателно се консултирайте с вашия ендокринолог за това каква сол е най-добре да консумирате.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А колко

    23 1 Отговор
    фалшива има на пазара - не ми се мисли !
  • 2 Мой

    6 1 Отговор
    Моя ендокринолог? Аз разполагам с 4-ма. Руснак, нигериец, българин и монголец. Кой от тях да питам?

    Коментиран от #3

  • 3 Хасан

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мой":

    Аз бих избрал нигериеца.
  • 4 химик

    8 2 Отговор
    Ако в 1/4 лъжичка трапезна сол има 581 мгр. натрий, то в хималайската съдържанието му е 388 мгр. ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! Как в едната сол ще има по-малко натрий? Нали солта е NaCl и еднакво количество сол от двата вида съдържа еднакво количество Na-катийони и Cl-анийони? Иначе как ще построите кристалчетата сол,кристалната решетка на солта? С какво? С въздух ли?

    Коментиран от #6, #10, #11, #12, #13

  • 5 Радо

    6 1 Отговор
    За киселото зеле става ли?...да сложа от нея тая година.
  • 6 алхимик

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "химик":

    С пясък и небет-шекер.
  • 7 въпросче

    5 0 Отговор
    Какво е това една четвърт чаена лъжичка? Или пишете 1 лъжичка,или пишете грамаж. Колко грама е?

    Коментиран от #14

  • 8 В друга реклама

    1 0 Отговор
    Бяха написали, че съдържа и стронций. Затова натрия е по-малко
  • 9 На един етикет четох

    14 0 Отговор
    Хималайска сол на 250 000 000 години. Трайност 24 месеца...
  • 10 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "химик":

    Ти мислиш ли, че неграмотните драскачи на такива статии, като им гледаш по принцип правописа, имат каквито и да е познания по химия????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дидо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "химик":

    Смени си ника. Никакъв химик не си. Знаеш ли какво е калиева сол. Колко натрий има в нея? А да си чувал за смес от калиева и натриева сол в съотношение 1/2?
  • 13 Нормално

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "химик":

    Нормално в готварската сол се съдържат различни соли като най-много е натриевият хлорид. За хората с високо кръвно се препоръчва сол с по-ниско съдържание на натриев хлорид и по-високо на калиев хлорид. Лошото е че тогава нагарча. Хималайската не горчи. Има по-малко натриев и не толкова много калиев хлорид. Съдържа и други чудеса.
  • 14 Счита се

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "въпросче":

    1 чаена лъжица има 8 гр. Сол.
  • 15 химик

    2 0 Отговор
    Абе,момче,калиевият нитрат не е тая сол за която иде реч. Вярно е,че е леко солен на вкус,но не бива да се ползва масово. Има приложение и в медицината,но при определени случаи-при липса на калий в организма.Понякога се използва като заместител на готварската сол в диетологията.
  • 16 чеп

    9 0 Отговор
    как не свърши по цял свят го продават
  • 17 Лора

    1 0 Отговор
    Твърдо не, особено за болни хора....!
  • 18 Чук Ундуров

    1 0 Отговор
    Хималайска сол!? Най- обикновена сол с примеси на ръжда. Купувай народееее
  • 19 Роза

    2 1 Отговор
    В цялата статия най-умното твърдение е краят и-че солта трябва да се консумира в ограничени количества.Всичко друго в статията е баласт.