28 Октомври, 2020 13:45 6 946 54

Бягството на лекарите: коронавирус-пандемията разкри мащабите на катастрофата в България и Румъния

  • болница-
  • ковид-19-
  • лекари

Две трети от интензивните легла в Румъния са заети, а броят на пациентите, които имат нужда от лечение, продължава да расте

Бягството на лекарите: коронавирус-пандемията разкри мащабите на катастрофата в България и Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Лекарите в България и Румъния от години масово бягат на Запад. Сегашната пандемия от коронавирус разкри ужасяващите последици от това - болниците изпитват остър недостиг на персонал, се казва в репортаж на "Тагесшау".

Болниците в България и в Румъния са в криза от години. Но сега, покрай взрива на заразени с коронавирус, се опасяват от истинска катастрофа. Лекарите са заминали за западните държави-членки на ЕС и най-вече интензивните отделения изпитват остър недостиг на квалифициран персонал.

Д-р Каталин Думитраску е останал. Той работи в отделението за спешна помощ в румънския град Александрия на 80 км югозападно от Букурещ. Болницата е единствената в целия окръг, в която могат да се лекуват и тежко заболели от Ковид-19.

Но и там не достигат специалисти - заети са само пет от 12-те позиции за лекари в спешната помощ. "Тоест имаме седем лекари по-малко от необходимото. Лекари, които не ни достигат. На дежурство един лекар обслужва до 200 пациенти - това е реалността тук", казва Думитраску.

Недостиг също и на медицинска техника

Основният проблем: повечето колеги на д-р Думитраску са напуснали Румъния. Според него това е разбираемо: "Особено в по-малките клиники оборудването не е достатъчно".

Румъния и България - двете най-бедни държави в ЕС - от години страдат от остър недостиг на лекари. Повечето са заминали за Германия или за други страни от ЕС. От 2007 година досега над 53 хиляди лекари са напуснали двете страни.

Медици в пенсионна възраст

В Румъния в момента има само 1 000 интензивни медици - за страна с 19 милиона население. Още при първата вълна на пандемията председателят на румънското Дружество за интензивна медицина професор Дорел Сандек предупреждаваше, че положението е драматично. Актуалният брой интензивни медици обхваща и лекарите в пенсионна възраст, които обаче не могат да работят в рисковия сектор с коронавирус. Ще рече, че в интензивните отделения на клиниките на практика работят дори по-малко от споменатите хиляда специалисти.

Драматично е и положението в България - и там интензивните медици са малко, а някои от тях отпадат от работа в продължение на дни, тъй като се заразяват. Междувременно българското здравно министерство призова студентите последна година медицина да се свържат с отделенията за лечение на Ковид-19 в болниците, за да помагат на персонала като доброволци.

Може ли обезщетение да помогне?

За да спре изтичането на лекари към Европа, Сандек предлага ЕС да въведе задължението за плащане на обезщетение. Разбирай: държавите, за които заминават лекарите, да плащат за всеки приет от тях специалист такса на румънската държава. "Толкова солидарност в рамките на ЕС би трябвало да е възможна", убеден е професорът. Според него, с тези средства биха могли да бъдат увеличени лекарските заплати.

Но също и лекарите би трябвало да бъдат стимулирани да останат, допълва д-р Думитраску. Защото той е наясно, че който веднъж замине, повече не се връща.

Недостатъчно интензивни легла

Две трети от интензивните легла в Румъния са заети, а броят на пациентите, които имат нужда от лечение, продължава да расте. "Вече имахме случай пациент да изчака да се освободи легло, за да бъде приет", казва д-р Думитраску. Той уверява, че малкият екип в спешното отделение на болницата в Александрия няма да издържат дълго на огромния натиск.

Преди две седмици медицинският персонал е провел предупредителна стачка. Работата обаче не е била спирана, за да не се застрашава животът на пациентите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    58 6 Отговор
    тикво, четеш ли?

    Коментиран от #3, #38

  • 2 Хи хи

    15 53 Отговор
    Глупости липсата на лекари е в пряка зависимост от ниската раждаемост в миналото и неизбежното застаряване и пенсиониране на населението включая и лекарите.

    Коментиран от #4

  • 3 Баш Батка

    59 5 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Дреме му на шапката. Нали се сещаш ,че него сега го лекува екип от лекари които обикновения човек няма да види.
  • 4 Баш Батка

    47 11 Отговор

    До коментар #2 от "Хи хи":

    Масово кадърните кадри отиват да работят в чужбина просто...тук остават само най-некадърните.

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Последния Софиянец

    47 8 Отговор
    Искам сестрите дето висяха на прозорците на Партийния дом ,сега да се грижат за Бойко.
  • 6 Хи хи

    39 7 Отговор

    До коментар #4 от "Баш Батка":

    Верно ли и що Германия се напълни с лекари от бившият соц.лагер и пак имат и те недостиг.Виж в китай няма недостиг.Виж и броят на населението.Като нямаш хора нямаш и лекари просто е ама то и инженери няма и заварчици и летци и тн

    Коментиран от #19, #35, #41

  • 7 Абдул от Кабул

    9 2 Отговор
    Казах ви вчера бре, биричедите Абдул Азим и Абдул Фатах завършиха ветеринарна медицина с още 1500 парчета випуск. Каните ги, давате паспорта и край с кризата в здравеопазването.

    Коментиран от #11

  • 8 Българка

    42 5 Отговор
    Къде е петното Сачева ? Сега да се изкаже за "повишаването на доходите" Да повишиха ги - даже с 40% общо, но предимно на послушните си калинки
    Оставки, бе, какво не разбрахте?
  • 9 ЪРП

    37 6 Отговор
    АКО ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ НЕ ПЛАЩАХА РЕКЕТ НА ГОВЕДАРИТЕ ЗА БЕЗПОЛЕЗНИ ФЪРЧИЛА, А ПЛАЩАХА ТЕЗИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ЗА ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ НИ И ЕКИПИРОВКА И ЛЕКАРСТВА, СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ ХИЛЯДИ ЛЕКАРИ - ДЕЗЕРТЬОРИ ОТ ХИПОКРАТОВАТА СИ КЛЕТВА, А ЩЯХА ДА ЛЕКУВАТ И НЯМАШЕ ДА ОСТАНЕ НЕИЗЛЕКУВАН БОЛЕН БЪЛГАРИН!!!!!!!

    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СЕ ГАВРЯТ С БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ И ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА ИМ!!!!!!

    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА ИСТИНСКАТА ЧУМА ПОКОСИЛА БЪЛГАРИТЕ.......,ПРЕД КОЯТО COVID 19 БЛЕДНЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Невярно

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "Баш Батка":

    Що тогава и в чужбина се оплакват от недостиг на лекари?

    Коментиран от #18

  • 11 Последния Софиянец

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Абдул от Кабул":

    Те вече са в нашите болници.Разходи се по поликлиники и болници и ще ги видиш.
  • 12 Деъм

    7 11 Отговор
    Що да няма лекари българия е пълна с цгани обучете ги в МУ.Нали и Чирков е такъв.

    Коментиран от #13

  • 13 Дельо Хайдутин

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Деъм":

    Те лекуват с магии .По доходно е.
  • 14 минчо

    29 4 Отговор
    ПРАВИ СА ДОКТОРИТЕ.БИЯТ ГИ В ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ АААКО ОТКАЖАТ ИМ КАЗВАТ ЧЕ ДАСКРИМИНИРАТ.И ЦЯЛАТА РАБОТА ЗА ЧИСТИ 850 НА МЕСЕЦ.ДА БЯГАТ ДА СИ ТЪРСЯТ ЩАСТИЕТО ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ.
  • 15 Траурна агенция

    24 4 Отговор
    ЕС като цяло е сбъркана концепция.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Просто е

    22 11 Отговор
    Решението е просто.Медицинските специалности да станат платени и то на висока цена от учащият се.Поне и да избяга държавата да си върне парите за обучението не да му плаща и оня да не работи тук.

    Коментиран от #50, #51

  • 18 Верно ли

    21 5 Отговор

    До коментар #10 от "Невярно":

    Естествено, че ще се оплакват от липса на кадри, като сътвориха такава паника, че всеки, на който му потече носа и му излезе положителен теста, хукне към болница да го лекуват там, а не да си седи кротко вкъщи и да си пие аспирина!

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Centurion

    34 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хи хи":

    Да ти кажа и в Германия има недостиг на лекари но е много по малко.Имам няколко близки и познати които работят там,включително и дъщеря ми замина преди 4 г.Тук няма да има лекари,с тези заплати никога.Заплатите в Германия са 10 /15 пъти по високи от тук,уважението и отношението е много по добро,а Живота не много по скъп.Тук няма необходимите условия за развитие и нормална работа.

    Коментиран от #21, #30

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 0 Отговор
    ЗДРАВЕТО Е НАЙ ЦЕННОТО БОГАТСВО
  • 21 Хи хи

    10 10 Отговор

    До коментар #19 от "Centurion":

    То китяйците като сринат икономиката на германия ще бягат после към Боливия сигурно.Такава е участта на безродниците да бягат като плъхоци.

    Коментиран от #26

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    правителството не ем пука нито за ХОРАТА НИТО ЗА ДОКТОРИТЕ
  • 23 мдее

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Верно ли":

    Именно! АСПИРИНА!!!
    Той е последна надежда, щом няма ваксини. Върши повече работа, отколкото си мислите.

    Коментиран от #27

  • 24 Тъй Вярно

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "Верно ли":

    Наистина има такива длучай но като цяло и префи в Гермабия нямаше лекари затова взимат и нашите като топъл хляб.Просто там да се учи медицина е много по-трудно скъпо а и няма желаещи в Немция от 1972-ра приратся е отрицателен нямат деца позакърпиха малко след обединението и със студенти от бившият соц.лягер ама то вече и тук няма хора затова вкарват лекарите от Африка прииждащи с лодките
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Centurion

    17 9 Отговор

    До коментар #21 от "Хи хи":

    Родината не е там където си се родил,а там където получаваш уважение,сигурност и адекватно заплащане на труда си.България е само страната където са имали нещастието да се родят.Те не са безродници,те биха се върнали,водил съм разговори на тази тема с дъщеря си.И ми казва Татко,ако вземам половината от това което получавам в Германия ще се върна.На за 2000/3000 лв на месец имат много поздрави!!!

    Коментиран от #28, #32

  • 27 Верно ли

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "мдее":

    Именно де! И обикновен аналгин + Вит.Ц.
  • 28 Безродник се лекува с куршум

    16 9 Отговор

    До коментар #26 от "Centurion":

    Точно така затова и ще плащат по 5к долара на семестър.Па после прав им път.Не съм длъжен от мойте данъци да взимат за да им плащат обучението държаван поръчка.А иначе прав им път.

    Коментиран от #34

  • 29 Pounn

    9 3 Отговор
    Това са хора болни от обикновен грип но вече всичко се казва че е коронавирус масово гълтане на милиарди пари Да всичко е заради пари ще се изненадате колко много им трябват на човек дори и те да са в излишък затворени някъде в offshore където няма да ги докоснат дори защото ги имат в изобилие Колкото повече толкова повече
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 веселяк

    14 0 Отговор
    Баце нали беше строил едни легла в зала Универсиада? Нещо не го виждам да се е проснал там, напрЕко!
  • 32 вярно е

    14 3 Отговор

    До коментар #26 от "Centurion":

    А като учи в БГ-то за без пари, това беше добре. За това в Германия ще взима, защото германците на са плащали за образованието на щерка ти... Бедна ти е фантазията колко са огромни загубите на бедната държавица само то такива дето искат някой друг да им оправи къщата.
  • 33 верносеиздъни

    12 0 Отговор
    Грипния сезонен вирус пак претовари инфекциозните, интензивните и детските отделения.
    А още есента на 2019 вирусолози предупреждаваха, че се задава агресивен грипен вирусен щам- предизвикващ остри пневмонии с усложнения, а- типични пневмонии, синдром на дихателната недостатъчност и т.н. Още тогава предупреждаваха възрастните хора и тези с хронични заболявания да бъдат внимателни.

    Политици станаха " медици", подчинени на глобалните либерали- олигарси спекуланти и фармации, които държат СЗО, като наливат в нея по 3 млрд. годишно, за да им прокарва интересите.
    Та политиците взеха " медицинско решение" да се " налага пандемия от Ковид" и всички болни от грипен вирус да се пишат и лекуват от друг вирус и заболяване Ковид.

    Затова и се издъни здравната система, защото лекува едно заболяване, вместо друго и т.н.. Усвояват се милиони и милиарди " яко" за фармацевтични продукти- тестове, консумативи, нови клинични пътеки, мерки и т.н., пари пресно, пресно печатани от центарлната евробанка.

    Затова се издъни здравната система, защото и се наложи " хора болни от едни болести, да записва и лекува като болни от други болести".
  • 34 Centurion

    14 3 Отговор

    До коментар #28 от "Безродник се лекува с куршум":

    Недей да мислиш ,че като е държавно всичко е безплатно.Само ще ти кажа ,че образованието на дъщеря ми за 5 г ни струва 70000 лв.Предложиха и работа в Александровска 1050 лв на месец.80%от випуска всяка година напуска България,а това са близо 400деца,замисли се защо е така???
  • 35 фффф

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хи хи":

    Ти живял ли си в Германия за да знаеш къде отиват кадърните немски лекари? Много е просто - САЩ където започват да изкарват в пъти повече пари от Германия. Повтарям - кадърните. Вместо да взема 10 000 евро започва на 50 хиляди долара месечно. Провери колко струва без да си осигурен вадене на зъб в САЩ и в Германия и може и да се усетиш какво става!

    Коментиран от #48, #53

  • 36 Rrrrrrr

    12 1 Отговор
    Четеш заглавието и вече си сигурен и знаеш ,че е дело на българомразците от DW.Кога ще бъдат изгонени от България подобни псевдо медии ,НПО-та и тем подобни ????

    Коментиран от #37

  • 37 Българче

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Rrrrrrr":

    Точно това смятах да напиша ! 👏👏👏 !
  • 38 стоян

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    До 1 ком -Така е другарю -и през кумунизъма бяхме най бедни -а сега е завещана беднотия от кумунизъма=така че тиквата не е виновен а завещанието на твоите любими кумуняги

    Коментиран от #46

  • 39 jorj

    4 8 Отговор
    К-19 е страшен, но по-страшно от червената чума няма! Лошото е, че в един момент ни удариха и двете чуми, като червената стана и катализатор на К-19!!!!! Ще стане още по-страшно, Бог да ни е на помощ!!!!!?

    Коментиран от #49

  • 40 ХХХ

    11 2 Отговор
    Е, важното е, че Германия и Франция има кой да ги лекува. Ние тука.... кучета ни яли. Важното е, че има банани през цялата година да ядем.
  • 41 Бъркаш

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хи хи":

    Количество и качество. На болшинството им стига акъл само да тролят, за сериозна работа не стават
  • 42 мънгъра

    2 1 Отговор
    НЯМА ВИРУС
  • 43 Васил

    5 2 Отговор
    Единственият виновен че лекарите са затънали в това блато е диктатора от Банкя да ходят да му благодарят лично.
  • 44 Тихомир

    8 1 Отговор
    Стига с тези Червени и Комуняги, стига с това ДС и разби умрели генерали!!! 30 години минаха, всичко в НС и МС краде на поразия, лъже, маже, пълни сметки и се надява да попадне отново там. Герберастите се правят на демократи и всъщност са Втория ешелон на БКП, пребоядисали се за една нощ от партийни секретари и скритост и. В Вожда ДСБ видим, на 18 години приет в БКП!!! По-старите знаят, да те приемат на тази възраст трябвало е да излижеш поне 100 за€Ника да дърти комуняги!
  • 45 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    ДЕБРЕ- ЛЕКАРИ В ЧУЖБИНА !!! ГЕОРГИ ДРАГАНОВ ОТИДЕ ЛЕКАР В ШВЕЦИЯ - КЪЩА И ПЛЮС ! ПЛАЩАТ МУ 14 000 ЛВ. ЗАПЛАТА И МУ УДЪРЖАТ 8000 ЛВ. - ОПРАВЯ СЕ С 6000 ЛВ. ,НО АКО ЖЕНА МУ НЕ РАБОТЕШЕ КАТО МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ -ЩЕШЕ ДА ФАЛИРА/С ЕДНО ДЕТЕ / ---ПЛЮС ТРОЙНОТО НАТОВАРВАНЕ В БОЛНИЦАТА -В СРАВНЕНИЕ С БЪЛГАРИЯ !!! ТЕ ЛЕКАРИТЕ ЕМИГРАНТИ СИ ЗНАЯТ !!!!!

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Въх бе

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "ПЕНКО":

    Пенко, ми що се не връща бре?
  • 48 Започват

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "фффф":

    направо на 100 000 месечно. Абе направиги половин милион месечно, така и така си започнал да разтягаш локума яко.
  • 49 Тъй тъй

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "jorj":

    червената чума е виновна.
    Не знам след още 30 години какво ще кажеш, тулуп.
    Пиша тулуп щото не ми го махат, но да знаеш, че за теб е комплимент.
  • 50 Ама нали

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Просто е":

    се сещаш че ако плати 100 000 лева за обучение като завърши няма да започне за по-малко от 5000.
    Ако не вярваш виж в САЩ какво става - завършва с 200 000 долара дълг и после ги избива от пациентите.
    И после пак ще мрънкате, че било мнооого скъпо.
  • 51 Ганьовци

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Просто е":

    като теб имат решение за всичко.
    Обикновено решението е някаква форма на принуда.
    Или да ги извикали в запас и да работят за без пари, или некво разпределение като по Тошово време, или некви амдинистративни мерки.
    Ганьо, разбери, че насила не можеш да ги накараш да те лекуват.
    Ще си платят неустойките ако имат задължителни договори и пак ще избягат.
  • 52 Дедо Пенс

    4 0 Отговор
    Всичко кадърно избяга в чужбина! Тук останахме пенсионери и тия ,които за нищо не ставате !!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Azsam

    0 0 Отговор
    Ако това се приеме, няма да вземат Бг лекари, и без това вземат Индиици.Пакистанци и други от ААзия и Африка,защото са учили по тяхната мед, система и с кротки и покорни.