Last news in Fakti

1 Ноември, 2020 13:51 6 235 15

Кой и как издава болничен при COVID-19

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • болничен лист

Отговор от Ваня Григорова от "Подкрепа"

Кой и как издава болничен при COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Ако служителят е карантиниран с предписание от РЗИ, следва да му бъде издаден болнични. И съответно да получи обезщетение за временна нетрудоспособност от НОИ.

Това посочи пред ФАКТИ Ваня Григорова от "Подкрепа". Тя коментира как стои въпросът с болничния при служител под карантина.

Припомняме, че 19 753 болнични са били издадени за карантина от Ковид-19 от 13 март насам, съобщиха от Националния осигурителен институт. Под карантина по други причини са били над 45 хил. души.

От началото на 2020 г. в България са издадени 802 569 болнични листа, показва анализ на НОИ. През първите три месеца на годината болните са взели 503 хил. листа. А през извънредното положение през април, май и юни са се стопили до 301 хил. Година по-рано през второто тримесечие те са били 510 хил.

В София са издадени 316 хил. болнични за над 109 млн. лв., като средно изплатената сума на столичанин е 345,71 лв. Тройно по-малко са издадените листове в Пловдив - 106 хил., като парите за тях са 27 млн. лв. Обезщетението е с над 100 лв. по-ниско от софийското. В топ 3 за издадени болнични листове влиза Варна с 56 хил. болнични, пише Dnes.bg.
Най-много са боледували хората на 59 г., но най-високо обезщетение вземат 39-годишните - 39,07 лв.

Масовият болничен лист е от 4 до 7 дни, него са ползвали - 298 697 души. Болничните между 8 и 14 дни пък са били 241 827. Следват тези между 15 и 30 дни, които са 77 202.

Най-много болнични са издадени за остра инфекция на горните дихателни пътища - 114 502. Над 97 хил. пък са вирусните инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    20 0 Отговор
    Чудесно е описано, но действителността е друга. Доболничната помощ при симптоми на настинка, грип или ковид са близки и личните лекари лекуват по телефон. Какви РЗИ? Колко пари трябва за 4 членно семейство за ПСР?

    Коментиран от #8

  • 2 Ей тая Ваня ако я грабна..........

    11 5 Отговор
    Ши и излезе късмета

    Коментиран от #7

  • 3 Рико

    23 2 Отговор
    Буквално вчера съпругата ми отиви до Трета градска(кардио),там я питат искаш ли тест за Ковид. Ако искаш,плащаш сто(100)лева,ако не искаш ,няма проблем-минаваш си по всякаквите кабинети,с всякаквите изследвания. Такова поведение на медиците нещо не ми се връзва с борбата им срещу вируса.
  • 4 Бай Иван

    27 0 Отговор
    Какъв е проблема!!!!!!!!!! След като си ЗДРАВНО ОСИГУРЕН !!!! Нали за това си плащаме осигуровките!!!!!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Иван":

    Правилно!! Карантинират ме защото съм болен или контактно лице няма значение като си здравно осигурен!!! До тази пандемия знаеме българите колко ходиме на доктор или взимаме болничен макс 1-2 пъти за година по 5 дена!
  • 6 Дельо Хайдутин

    11 1 Отговор
    Тая Ваня от лилавата квота ли е?

    Коментиран от #14

  • 7 Сиганина

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ей тая Ваня ако я грабна..........":

    Късмета вече и е излезнал.....В МАААААЛАТА.:-)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 шуримури

    4 2 Отговор
    Най-добре болнични издава МИС"Гащи". Ще ви сеХ скъса сърцето,докато тя напише болничния лист.
  • 10 34567

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЛЪЖАТА КОВИД":

    Годината още не е свършила (2020), така че и да има такава статистика, не е вярна!
    За два месеца могат да се случат много неща.
  • 11 Ох-х Ваня.....

    2 0 Отговор
    Как съм го наточил.
  • 12 Истината

    6 0 Отговор
    Каква е истината с процентите и заразените.От 30 човека които работим в ресторант в центара на София и обслужваме и се срещаме със стотици хора всеки ден и имахме дваматрима болни с неостановена вирусна инфекция и последващи ПСР тестове та всички резултата е от 30 проби 30 здрави.100 Процента и то на хора с много ежедневни контакти.Какъв еизвода...
  • 13 Един

    4 1 Отговор
    Като контактен бях под карантина 11 дни, през които си преболедувах короната най-правилно в къщи! В първия ден след карантината личната лекарка ме прати по лабораториите да си правя PCR тест! Да ама не ! След час и половина скитане из града намирам работеща лаборатория в която ми обясняват, че личната лекарка трябва да ми издаде направление , което аз да отнеса в РЗИ и те та ми издадат документа за PCR! В 12 без нещо успявам за РЗИ с направлението.Там портиера!!! изпълнява ролята на разсилен и след като раздаде едно тесте с документи вече пита "за какво сте?" Давам направлението , той вика " в понеделник след 10 и 30"! Днес е петък по дяволите - какво да правя ? Да ходя на работа или да продължавам карантината ? ТЪПОТИИ! А като излезе теста - тогава какво?
  • 14 Пламен

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дельо Хайдутин":

    И какво от това. На приказки е много по добра от тия в парламента. Говори логично. На практка каква ще е във власта не се знае
  • 15 Квото тва

    0 0 Отговор
    Тази госпожа изглежда компетентна и борбена. Сега... отделен въпрос е какво представлява "Подкрепа" в цялост.
    Мисълта и е лесна за проследяване и логична. Определно е приятно да се види, че са останали разумни и мислещи хора. Все пак имбецилите са в Парламента, за сега.