Last news in Fakti

14 Декември, 2020 12:33 4 980 41

Коронавирус: къде са най-големите конспиратори?

  • коронавирус-
  • конспирация-
  • ваксина

Анализът на данните показва,че RT се е превърнала в един от най-предпочитаните източници на информация сред дясно ориентираните ползватели на социалните медии

Коронавирус: къде са най-големите конспиратори? - 1
Снимка: Shutterstock

Втора вълна на пандемията няма, а то и вирус всъщност няма - това е лайтмотивът на руската държавна телевизия Russia Today.

А може би няма втора вълна? Този въпрос зададе на уебсайта си в началото на декември руската държавна телевизия RT /Russia today/ на немски език, позовавайки се на бившия сътрудник на концерна Pfizer д-р Майк Ийдън, представен като "един от най-известните експерти, които няма как да бъдат заподозряни в разпространяването на съмнителни конспиративни теории".

Ийдън още края на ноември бил обявил, че пандемията е приключила, информира RT. Освен това се позова на статия на Ийдън, появила още в средата на октомври на сайта Lockdown Sceptics (Скептични към локтауна), в която бившият сътрудник на Pfizer излага тезата, че няма никаква втора вълна от коронавирус, че населението отдавна си е изградило имунитет, поради което няма нужда и от никакви ваксинации.

Твърде странна теория, която бе опровергана от стремителното разпространение на вируса през есента и от броя на новите смъртни случаи. Затова във Фейсбук маркираха съответните публикации на Ийдън с предупреждение и допълнителното обяснение, че въпросните тези са съмнителни. Въпреки това RT продължи да разпространява обърканите и вече отхвърлени твърдения, както и редица други съмнителни информации, свързани с пандемията.

Комитетът, който знае най-добре

RT посвети и цяла серия с материали и подкаст на т.нар. "Комитет за коронавируса", създаден по инициатива на адвокати. Там в продължение на часове се водят дискусии в YouTube, на които се канят гости като Волфганг Водарг, прочул се като разпространител на конспиративни теории. На сайта на въпросния комитет се твърди например, че "развитието на пандемията в Германия е утихнало почти изцяло".

Твърдят се и други неверни неща. Чрез множество студии било "доказано, че смъртността от коронавирус е сходна с тази от обичайния сезонен грип" или, че "няма доказателства за наличието на дълготрайни здравни последици за прекаралите COVID". Освен това "над 80 процента от хората вероятно са си изградили имунитет срещу коронавируса поради това, че вече са карали други вирусни заболявания, причинени от сходни вируси". На сайта на т.нар.комитет се твърди и, че здравите хора без предварителни заболявания няма от какво да се страхуват. Научни доказателства в подкрепа на тези теории не съществуват, въпреки това RT подчертава, че "Комитетът" върши направо "сензационна работа".

Германия и Русия - две различни гледни точки

RT охотно показва в дълги предавания на живо и протестни демонстрации на противниците на ограничителните мерки и ваксините из германските градове, често придружени от речи, преливащи от конспиративни теории. Но докато различните съмнителни и вече оборени теории за коронавируса, разпространявани из Германия, се рeкламират обстойно, опасностите от вируса в самата Русия явно се оценяват по съвсем различен начин.

RT излъчи например анкети с жители на Москва и Калининград, които вече са се имунизирали срещу коронавирус. Всички те единодушно заявяват, че не се страхуват от ваксината, защото е създадена от местната медицина, и че не се страхуват от нова инфекция. Няма обаче нито дума на съмнение относно опасността от пандемията или пък критики към мерките на руската държава по справяне с болестта.

Опора за популисти, антиваксъри и конспиратори

Анализът на данните показва,че RT се е превърнала в един от най-предпочитаните източници на информация сред дясно ориентираните ползватели на социалните медии. А платформи като Crowdtangle позволяват и да се проучи кои хора ползват и разпространяват определени съдържания.

Така например редица сайтове, близки до дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", са споделили информацията, според която уж нямало втора вълна на пандемията. Същото се отнася и до известни отрицатели на вируса и на ваксините. Руската държавна телевизия достига с немската си програма до ограничени кръгове от населението в Германия, но е повече от очевидно, че полага големи усилия да сее сред тях съмнения и конспиративни теории.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    67 8 Отговор
    Втората вълна съвпадна с Грип А, също както първата с Грип Б.

    Коментиран от #28, #34

  • 2 честен ционист

    20 29 Отговор
    RT е еврейска медия, на която е препоръчително да се вярва.

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вова император

    50 8 Отговор
    Туитър цензурира RT, РИА Новости, Спутник, защо ли?

    Коментиран от #32

  • 5 блажени вярващи

    49 9 Отговор

    До коментар #3 от "стефчо":

    Ти си вервай у Баце, вече ти е купил черен чувал.
  • 6 мислещ

    54 6 Отговор
    "конспиратор" - Нормален човек, който (Иска да) си живее както обикновено. "Нормален" - параноична откачалка, която на всяка крачка я дебнат вируси да я гътнат.

    Коментиран от #8

  • 7 Кака Наска

    11 17 Отговор

    До коментар #3 от "стефчо":

    Всеки 8 от 10 американеца вярват, че Земята е Плоска, което си е универсален факт. Събираме критична маса, за която ваксината няма да може да спре пробуждането на масите.
  • 8 зъл конспиратор

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "мислещ":

    Аз съм конспиратор, и искам безкрайни зелеви полета с прахта на "нормалните".
  • 9 8sdscxc

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Оо, то пък Дойчевеле нали не е еврейска?!?!

    Коментиран от #11

  • 10 колето бацила

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "стефчо":

    Да добави и как самолетите по цял летят над нас и пръскат с кем трейлс,та да станем по-прости....(хахах че то може ли ние да снтанем по-тъпи отколкото сме?)
  • 11 честен ционист

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "8sdscxc":

    Ти май не правиш разлика между троцкисти неокомунисти и евреи ционисти?

    Коментиран от #17

  • 12 Iviviv

    31 1 Отговор
    Папаята и козата също са с корона нали.
  • 13 Iviviv

    12 1 Отговор
    Папаята и козата също са с корона нали.
  • 14 9сд0ьс0с

    65 3 Отговор
    Натискът с тая ваксинация продължава да се усилва. Хората вече масово поддават.
    Ще намерят цаката да ни ваксинират нсилствено.
    Когато нещо се налага насила, обикновенно буди оправдани подозрения. Още повече, че не само натискат за тая ваксина, ами и страшно много бързат да я направят. Какво гонят? Едва ли е моето и вашето добро.
  • 15 Вирус

    36 3 Отговор
    Дойче зеле пак прекалява с шнапса! Важното е да се плювне по RT! Не ми пука за тях и CNN, например, но самият коментар "от първия ред" е чиста пропаганда!
  • 16 Политолог

    7 45 Отговор
    Все едно слушам на Мангъров глупостите и зомбитата пригласят в хор...
  • 17 3ел3л3м3

    33 3 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    Не не правя. Евреинът си е евреин. За него аз съм гой, демек добитък и той ме третира като такъв. Кофтито е, че аз не го третирам като жид, защото с нищо не е доказал, че от него има файда.
    Съжалявам ,че се изказвам толкова критично, но съм поживял доста с евреи и им знам чалъмите. Знам, че между тах има и свестни хора, ама са много малко, точно като при лилавите.

    Коментиран от #18

  • 18 Ходи

    2 21 Отговор

    До коментар #17 от "3ел3л3м3":

    на доктор бе, откачалка!

    Коментиран от #20

  • 19 БАЙ Х@Й

    39 0 Отговор
    ⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️ За ЕДНА година някой знае ли ЕДИН влиятелен политик или ЕДИН влиятелен бизнесмен да е починал от ОПАСНИЯ вирОс ⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️⁉️
  • 20 8сд7с7вяа

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ходи":

    Ходих. Каза ми, че хора които обиждат са с къси пищови. Дължало се на това, че не могат да дадат разумен аргумент по дадена тема. Нещо било свързано с комплекси за малоценност и там някакви други работи.
  • 21 ха ха ха

    36 2 Отговор
    Има вирус - нарича се ГРИП и добре, че има вируси и бацили, иначе и нас нямаше да ни има, ама кога ще изчезнат пропагандаторите от Бля бля велето питам аз?

    Че са вредни за нашето здраве! ... добре, че сме ваксинирани против пропагандата ние българите!

    Коментиран от #22

  • 22 Мангъров съм

    4 13 Отговор

    До коментар #21 от "ха ха ха":

    Благодаря за подкрепата! Едно чайче да почерпя? Имам лайка и Алпинист.

    Коментиран от #23

  • 23 ГРИП кат грип

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мангъров съм":

    Аз пък преборих Короната за 5 дена с чай и витамин ц.

    Коментиран от #31

  • 24 no name no face no number

    25 1 Отговор
    Не съм ви чел глупостите до края, но за мен най важно е моето ммение изградено на база на няколло източника и да аз предпочитам РТ пред DW по разбираеми причини лъжат по малко от вас
  • 25 Антисоциалист

    28 0 Отговор
    Господа, засега:

    - не е изолиран вирус, т.е. не е определен вирус, причиняващ "пандемията";

    - не е определена болестта, но е определена "пандемия" от нея;

    - няма ваксина срещу неопределен вирус и не може да има.

    Ха сега, ми пейте за неверни конспиративни теории и ми пишете минуси!
  • 26 Конспирация има...

    0 15 Отговор
    RT, са прави, и интересни дискусии в You Tube има, там са канени не само въпросният Волфганг Водарг, но и всякакви други ненормалници..уффф..пардон..специалисти вирусолози, канени на дискусиите са и българи, Мангъра, Божинката, Ванката от шоуто на Слави и Татяна Дончева. На последната дискусия беше поканен и Митьо каракудата от нашето село, да разкаже как конспиративно е бил заразен лятото на морето, там продавал сладолед, съвсем конспиративно бил заразен от някаква госпожица. Върнал се той на село есента..и заразил съседката Тотка, тя на свой ред заразила цялото село. Оказало се че това е конспирация на кмета на съседното село. За едни ливади..не можели да ги поделят, кой да пасе там кравите. Е, как да не вярваш че няма конспирация...има.
  • 27 Минувач

    0 16 Отговор
    Които не вярва във вируса-да заповяда в "Пирогов"

    Коментиран от #29

  • 28 DW промотира

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    РТ-)) Няма лошо - колегиалност! Има я онлайн.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Минувач

    0 7 Отговор

    До коментар #29 от "Спиридон":

    Тогава отиваи при Мангъров -там са умниците като тебе!
  • 31 Манъров съм

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "ГРИП кат грип":

    Ти го пребори, 6000 не можаха. Ама ми повярваха де.
  • 32 Rado

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Вова император":

    Ето нещо без цензура:
    Руcки лeкaри cъoбщaвaт, чe влacтитe изпoлзвaт рaзлични cрeдcтвa, зa дa ги принудят дa cи пocтaвят руcкaтa вaкcинa cрeщу СОVID-19 - Cпутник V. Мacoвитe тecтвaния нa вaкcинaтa вce oщe нe ca зaвършили.
  • 33 Владимир

    10 0 Отговор
    Ааааа щом ДВ го казва, значи е най вярнто нещо на света....ха ха ха
  • 34 Coronaviridae

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Съвпадна - само дето кросрийчинга за грип нещо не се оцветява при пробите от пациентите с COVID 19
  • 35 Coronaviridae

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "стефчо":

    Вярно е. Простите хора търсят прости обяснения за нещата без да мислят. Те не си задават въпроси защо му е на някой мултимилиардер да се занимава с жалкото им съществувание и да ги мами за нещо или за какво му е на някого да твърди, че земята е кръгла ако не е? Те отричат основни физични, химични и биологични принципи просто защото не ги знаят. Ако попиташ някой от ромите за COVID 19 ще ти кажат, че няма такова нещо, защо ли? Сигурно те са цвета на нацията и са се досетили за заговора...понеже са много начетени и образовани.

    Коментиран от #37

  • 36 Нещо много

    8 1 Отговор
    Изхитряхте бе, Редколегията.Триете неудобните постове с неудобни анализи,само до час максимум.Но и другата,противоположна теза.За да не възниква въпроса: Абе този, неграмотния на кого опонира,като текст с мнение от другата страна липсва! Гяволеене по нашенски.
  • 37 Забавляващ се

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Coronaviridae":

    Извинявай,но защо се хабиш да обасняваш така разпалено тук тези неща,то ти си ги определил какви са така че няма шанс да те разберат,а другите просто си чешат езиците или вземат пари да оплюват нещо по поръчка.
  • 38 Борисов

    7 1 Отговор
    Защо няма смъртност от коронавируса в Беларус и Швеция, където няма никакви мерки като тоталитарните държави от ЕС?

    Защото ако имаше ЕС щеше да нададе вой до небесата, как "тиранинът" Лукашенко оставя народа да измира масово!

    Коментиран от #40

  • 39 Аз40

    5 0 Отговор
    Тъпите им стъкмистики на дойчевеле са за лольовци!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Те Така Те

    0 2 Отговор
    ДА бе, няма вирус и втора вълна. То за тва отделенията по болниците са пълни до горе. Мой приятел с доказа пневмония и положителен тест , стоя 5 часа пред спешното в Плевен , докато го прегледат и в крайна сметка го пратиха вкъщи да си пие антибиотици - казаха няма никакви места. Влоши се сериозно , не можеше да диша и чак тогава го приеха. На косъм прескочи трапа, беше на кислород.