22 Януари, 2021 20:30 5 030 38

Да затворим границите заради коронавируса? Това не е решение

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Сега истинската европейска задача е приемането и налагането на имунизационния паспорт, а не заиграването с европейските граници

Да затворим границите заради коронавируса? Това не е решение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз обмисля още повече ограничения за пътуванията заради коронавируса. Още повече? Това е израз на безпомощност, смята Бернд Ригерт и припомня, че заболяването се казва COVID-19, а не Шенген

Извънредната среща на върха на ЕС издава определена безпомощност. Заболеваемостта остава висока във всички страни членки, вирусът мутира, а имунизационната кампания буксува. Европейските граждани са уморени от пандемията, локдаунът омръзва. В тази потискаща обстановка се задейства старият рефлекс за затваряне на границите или за ограничаване на пътуванията. Дори германската канцлерка вече не изключва това, макар преди половин година да твърдеше, че няма да има повторно затваряне на границите както по време на първата вълна.

Да се въздържаме от "ненужни пътувания", казват сега. Но не става много ясно кои по-точно са тези пътувания. Заради множеството изисквания за тестване и карантина туризмът в ЕС почти е замрял. Делът на работещите в други страни членки е спаднал до четири процента, като никой не знае дали именно пътуващите работници са причината за високия брой случаи. Защо работникът, който се придвижва с кола до фабриката в някоя съседна държава, да е по-заразен от този, който ходи също с кола на работа в съседния град, без да пресича граници?

Проблемът не е в границите

А може би проблемът е в десетките хиляди шофьори на тирове, които ежедневно правят доставки, например от Испания в Дания или от Белгия в Австрия? Ако те трябва да се тестват за коронавирус на всяка граница, която пресичат, това ще затрудни сериозно снабдяването със стоки и ще прекъсне веригите на доставките, предупреждават от бранша.

Не пътуванията са опасни, а поведението на хората - независимо дали са си у дома или на почивка. Който спазва хигиенните правила, когато е отишъл в друг град, за да се види с близките си, не може да е по-заразен, отколкото когато си е вкъщи.

Ако целта е генерално да се намалят движението и мобилността, това не трябва да се отнася за вътрешните граници на Общността. Това означава в целия ЕС да бъде наложен локдаун с постоянен вечерен час. В такъв случай би трябвало да бъде забранено на хората от Бремен да влизат в Долна Саксония или обратното, защото заболеваемостта в Бремен е по-ниска от тази в Долна Саксония. Или центърът на Берлин да бъде отцепен - поради същите причини. Заплахата на Меркел, че може да затвори границите, ако съседните страни не подхождат достатъчно сериозно към мерките, не е основателна - Франция и Белгия например отдавна са въвели вечерен час и задължителни тестове, каквито в Германия все още няма.

Илюзия е и това, че в Европа може да има единни и централно координирани мерки. Всяка страна решава сама за себе си как да действа. И точно в това е проблемът, а не в границите. ЕК трябва да се нагърби с неблагодарната задача да пресече "ненужните" пътувания. Досега обаче тя не е успяла дори да приеме единен формуляр за задграничните пътувания (Passanger locator form), макар че работи върху това от октомври.

Имунизационният паспорт е необходим

На този фон обсъждането на общ европейски имунизационен паспорт изглежда направо революционна стъпка. Той е необходим, за да могат всички, които са се имунизирали, да си възвърнат правата. При това не става въпрос за привилегии, а за правото на всеки гражданин да може да пътува докъдето пожелае. След като бъде доказано недвусмислено, че имунизираният човек не заразява други хора, този имунизационен паспорт трябва да бъде неговият входен билет за ресторанта, киното или хотела.

Още по-добре би било ваксинациите да станат задължителни. В Германия например имунизацията срещу морбили е задължителна. Не е проблем и това, че трябва да се ваксинираме срещу жълта треска, ако решим да пътуваме до определени държави в света. Сега истинската европейска задача е приемането и налагането на имунизационния паспорт, а не заиграването с европейските граници.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек

    57 4 Отговор
    Ветеринарите в Еврообора въртят—сучат,все някой им е крив и натискат ли натискат за имунизация докато на хората им писне и не кандисат да се боцнат.

    Коментиран от #5, #13, #38

  • 2 Врачка

    56 3 Отговор
    Почнах да съжалявам Немците,като си помисля на какъв медиен пропаганден тормоз ги натисна от Соросоидна правда—DW.Напълно в Гьобелсовите традиции тази пропаганда се разпространява и в колониите на 4тия Райх.Хайл DW!
  • 3 ърп

    63 3 Отговор
    Европа е преживяла много по смъртоносни епидемии като бубонна чума,испански грип и куп други болести.В случая,обаче не става въпрос за предпазване а за трупане на пари,което е един отвратителен завършек на ерата на глобализма.

    Коментиран от #28

  • 4 А аз съм затворил

    31 2 Отговор
    границата на двора ми . Сложил съм вишки , картечници и съм минирал подстъпите с противотанкови мини. Хайде да видим този коронавирус откъде ще мине 😃😄😃😄😈😈
  • 5 Criminal

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шпек":

    Е, то това беше идеята............

    Коментиран от #17

  • 6 Фен

    45 2 Отговор
    Байдън така ли ви каза да пишете, а Дойче веле?
  • 7 Нов

    72 1 Отговор
    Да ви кажа честно, май ще има революция!
    Тази лъжа и паника,затварянето и фалират ето на цели държави няма да доведе до нищо добро
    Накрая ще се появи някой нов Ленин и ще разкаже играта на всичките глупаци из Еврорейските институции! .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Брат ми

    23 2 Отговор
    Трийте, дано да ви приседне.

    Коментиран от #23

  • 10 среднощен

    50 2 Отговор
    "...Още по-добре би било ваксинациите да станат задължителни..."; Най-накрая DW "изплюха камъчето"..? В същото време все още ги е страх от "недостатъчния страх" на хората...?

    Коментиран от #18

  • 11 Д-р Менгеме

    41 1 Отговор
    Като чета ДВ, ми идва да по върна от тая помия.... Друго, обаче е учудващо - "Мълчанието на агнетата"... Между другото-великолепен филм!!!! Щом мълчим-ще ни колят... Това е.....
  • 12 2665

    40 1 Отговор
    То и затварянето на хора и бизнеси не е решение, ама го правите. Да видим до кога ще издържи народа. Всичко е до време.
  • 13 1948г ООН

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шпек":

    Всеобща декларация за правата на човека
    Член 13
    1. Всеки човек има право свободно да се придвижва и да избира своето местожителство в пределите на всяка държава.
    2. Всеки човек има право да напусне всяка страна, включително и своята, и да се връща в страната си.
  • 14 324

    27 1 Отговор
    Въх, защо буксуеа имунизация та бре? Нали е безопасна без странични ефекти.?
  • 15 афера билгейтс

    27 1 Отговор
    нещата се развиват както ги искам!
  • 16 spartak

    34 0 Отговор
    НА БУНТ! ЗА СВОБОДАТА НА БОЖЕСТВЕНАТА НИ СЪЩТНОСТ! С НАМИ И БОГ!
  • 17 MenAtWork

    33 0 Отговор

    До коментар #5 от "Criminal":

    Докато не ни нахлузят на всички тая ваксина, няма да мирясат.
  • 18 324

    32 0 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Та какво казвате за кльоновете по границите и трудното излизане по времето на соца на запад? Това тогава, сега ще ни се види като песен.
  • 19 плевен

    7 25 Отговор
    Понеже ЕС е безсилен да наложи ограничения, почват да ни обясняват, че те били ненужни. Само че в Китай болестта присъства символично, а тук погребвахме по сто човека на ден. В моя вход се зарази възрастно семейство- жената е в болница, а мъжът в гробищата. В съседният вход е обратното- мъжът е в болница, а жената умря. И то само защото някой имал право да не пази другите.

    Коментиран от #24

  • 20 Gogo

    35 0 Отговор
    DW заради вас намразих всичко германско....изроди сте
  • 21 киро

    26 0 Отговор
    Според мен ще е най-добре да затвориме правителството и парламента в Централния затвор,и таке ще се оправят нещата.
  • 22 Замуняк

    29 0 Отговор
    И решението е да си слагаме ваксини. ПО 30 пъти годишно.. Така ли?
    Ами няма да стане тука, както не стана и с оная конвенция.
    Избързахте и се предоверихте на "социологическите" си агенции.
    Поутрепахте ни децата, ама не до там, че да не видят плановете ви.
    Горете в Ада!
  • 23 Шофьорът

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Брат ми":

    Трият боклуците мръсни,ама ще спрете .
  • 24 Шпек

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "плевен":

    Съжалявам за тези хора но ....почти всички от вирусоносителите не си правят тест при първите симптоми и продължават да ходят на работа и къде ли не.Те не го искат но са принудени заради финансови проблеми.Държавата е виновна на 100% за това,че не поема разходите за тестовете и 10 дневната карантина не се заплаща.И още куп дреболии
  • 25 Знака на Звяра

    15 1 Отговор
    " На втория звяр беше дадена сила да даде дъх на образа на първия звяр, така че изображението да може да говори и да накара всички, които отказаха да се поклонят на изображението, да бъдат убити. Той също така принуди всички хора, големи и малки, богати и бедни, свободни и роби, да получат марка на дясната си ръка или на челата си, така че да не могат да купуват или продават, освен ако нямат марката, която е името на звярът или числото на името му. "
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стоянка

    12 1 Отговор
    Защо триете?
    Защото и вие сте от тази пасмина.
    Като триете ,показвате кого подкрепяте.
  • 28 Хаджи Генчо

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "ърп":

    Не трупат пари! Нямат нужда от това, печатат ги или ги кликат с мишката. Директно налагат власт.
  • 29 гостъ

    7 8 Отговор
    Затварянето на границите е може би най - работещата мярка в такива случаи,след масово тестване и изолиране на абсолютно всички заразоносители. Естествено че е ,,неприемлива,, главно от икономическа гледна точка и здравните власти просто не могат да надделеят над политиците и многото пари. Примера с Китай е показателен как трябва да се действа, но ЕС се оказа просто един балон който продължава да се надува и е въпрос само на време кога ще се спука.
  • 30 мислещ

    8 0 Отговор
    С 2 думи, ограничаването на свободата не е решение, но ограничаването на свободата е решение. Ясно. Точно както "теориите на конспирацията" твърдят от самото начало.
  • 31 ще бъде късно

    1 4 Отговор
    след 5 или 6 години останалите живи ще си казват "да бяха направили 14 дневено твърдо световно затваряне".
  • 32 Фаро

    5 1 Отговор
    Напротив затворете границите и драснете клечката белким тоя народ се събуди и ви измете
  • 33 За мерките

    7 0 Отговор
    А бе вие луди ли сте. Що направо не чипирате хората. Имунизационен паспорт! Кой ви каза, че имунизациите предпазват от всички щамове? Кой ви каза , че те са добре изследвани върху хора с алергии , автоимунни заболявания, възрастни хора! Ваксините не са панацея! Защо медицината загърби Холистиката и лекува " болестта", а не човека? Защото развитието на Холистиката не е икономически оправдано! Защото за Холистика и холистичен подход се говори навсякъде в индустрията само не и в медицината! Е как да стане? Ползват се ваксини неизпитани, без да се знае трайният им ефект върху хората!
  • 34 no name no face no number

    7 0 Отговор
    DW =истината такаеа каквато им поръчат
  • 35 no name no face no number

    6 0 Отговор
    Ако на 27 има протест пред министерският съвет против мерките за корона аз ще участвам
  • 36 случаен

    6 0 Отговор
    досега всички специалисти казват,че ваксаният може да пренася вируса,което прави документа дискриминационен
  • 37 Матей

    2 0 Отговор
    Ето,започнаха открито да кандърдисват за здравните паспорти,това е върховна наглост.С едни недоказани и изсмукани от пръстите псевдо-санитарни аргументи да се създава медицински концлагер,с измислената им и раздута до небесата ковид-шашарма.Трябва да им го е нашепвал самия дявол,такава сатанинска идея,извратена и водеща до непредвидими последици.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.