Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 12:40 1 675 20

Гломб: Трябва да сме подготвени и за бактериални пандемии

  • коронавирус-
  • глоб-
  • мерки

Причината е безконтролното прилагане на антибиотици, смята ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ

Гломб: Трябва да сме подготвени и за бактериални пандемии - 1
Снимка: Архив

„Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но да не забравяме, че могат да бъдат и бактериални. Трябва да се подготвим и за подобен вариант. Бактериите могат да се усъвършенстват и да победят антибиотика. Причината е безконтролното му прилагане. Постоянно чувам от близки „бях на лекар и той дори един антибиотик не ми предписа”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия доц. Любомира Николаева–Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

По думите ѝ пандемията от COVID-19 нито е най-голямата, нито е най-унищожителната в историята на човечеството. „Пандемии и епидемии винаги е имало и ще има. Само преди век грипната пандемия е отнела между 20 и 50 милиона живота. Тоест, повече от жертвите на Първата световна война”, поясни Гломб.

И допълни, че СЗО има списък от десетина болести, които са предполагаемите причинители на бъдещи пандемии. „В него са например Кримска хеморагична треска, вирусът Зика, Ебола и тн.”, уточни вирусологът.

Доц. Любомира Николаева–Гломб коментира и новината, че вече мутиралият британски вариант на COVID-19 отново е мутирал.

„Британците заложиха на специален институт, който се занимава само с коронавируса. Оказа се, че върху британския вариант, който циркулира в Англия, се е появила известната мутация 484К, при която една аминокиселина е заменена с друга. Тя е характерна за южноафриканския щам. Предполагам, че това няма да бъде голям проблем. Преболедувалите и ваксинираните просто ще имат леко по-слаб имунитет, а не липсващ. В Националния център по заразни и паразитни болести имаме машини и специалисти, които извършват изследвания на щамовете. До момента при 33 проби е установен британския вариант. Търсим и южноафриканския и бразилския”, уточни Гломб.

По думите ѝ е нормално броя на заразените леко да се повиши, защото мерките у нас се разхлабват. „Най-важно е да няма паника. Децата над 12-годишна възраст предават вируса по-лесно, както възрастните. Тези в детската градина и началните училища имат по-малко рецептори и вирусът се прикрепя по-трудно”, коментира още вирусологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    8 0 Отговор
    Какво е гломб?

    Коментиран от #2, #18

  • 2 Емил

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Вероятно имате предвид доц. Гломб?
  • 3 Стига

    12 0 Отговор
    вече коментари на лекари, които не лекуват болни в болниците, а са чиновници в хиляди институции.
  • 4 Ам за

    10 0 Отговор
    гъбични? Кво чесане ще падне само !!
  • 5 Българка

    11 0 Отговор
    Тази г-жа от държавата Израел ли е???Много патетична ,надъхващо говориии.....вируси,бактерий ,грип... има ги постоянно г-жо!!!
  • 6 Пълен идиот!!

    10 0 Отговор
    И внуците ми ли ще бъдат управлявани от извратеняци,гейове и третополови пандемисти,това е Концлагер бе!!СТИГА!!
  • 7 питам

    8 0 Отговор
    Какво стана бе, да не би да навлязохме във векът на пандемиите?
  • 8 123

    8 1 Отговор
    Ще ни пръскат и с ебола тея психопати. СЗО прогнозирало бъдещите пандемии. Закривайте тая организация за геноцид срещу човечеството.
  • 9 адаша

    4 0 Отговор
    Тази жена ми прилича на голямата актриса Надя Тодорова във филма "Двойника". Там Надето казва -"Ами пуснаха чушки!" , а тая - "Ами пуснаха бацили!"...
  • 10 Герб мразят народните хора

    4 0 Отговор
    Глупости, в Испания ресторанти и молове не са затваряни тая зима, отново тулупа лъже!
  • 11 Писна ми

    6 0 Отговор
    Стига сте правили тестове всичките са положителни.Лъжа след лъжа хората си изкат работата.Направете тестове в банките,аптеките и супер маркетите .Не са затворили там ,там не варлува тоя ковит.Ходи там където го измислите.Прекалихте вече.
  • 12 Азззззззззз

    2 0 Отговор
    Ресторантите и учениците служат за оправдание на Герб за отваряне и затваряне.
  • 13 Матей

    1 0 Отговор
    Не,причината е разкото ограничаване на свободна продажба на антибиотици,точно това е и то умишлено предизвикано от висши управленски престъпни фактори.Ето какъв е механизма и той функционира много просто:забраниха продажбата на антибиотици без рецепта,при все че не са лекарства под особен режим на продажба и употреба.Целта е хората ,които нямат здр.осигуровки и пари за прегледи и изследвания,да не могат да се самолекуват,при все че знаят как,защото имат дадено хронично заболяване или отслабен имунитет.В резултат--повишена смъртност,ОТ ГОЛЯМА ЗАГРИЖЕНОСТ И СЕ КАНЯТ ДА ОБЯВЯТ И БАКТЕРИАЛНИ ЕПИДЕМИИ,ПОХВАЛНО!!!
  • 14 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Защо при гадния социализъм за 45 години нямаше нито една сериозна вирусна или бактериална пандемия? Трябва ли да се вслушва в мненията на псевдонаучни личности. В София вече всички са политици,генерали,професори и доценти. Нормални хора там вече не останаха.
  • 15 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    От невежеството не може да ги спаси хората дори и смъртта. Пандемията е психическо заболяване. Тези са просто паразитиращите по медиите.
  • 16 Светослав

    0 2 Отговор
    То и за Чернобил не се знаеше!
  • 17 asdf

    1 0 Отговор
    Верно ли е казала такива неща!? В СЗО трябва да си сменят чипа, пък и тези, които ги слушат!
  • 18 вероятно

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Глобус
  • 19 ТОДОР СТОЯНОВ

    1 0 Отговор
    ЗАЩО ИМ ПОЗВОЛЯВАТ НА ХОРА С ПСИХИЧНИ ДЕРТОВЕ ДА СЕ ИЗЯВЯВАТ В "ТИЛИВИЗУРА"???
    ТАЯ ИМА ТОЛКОВА ГЪБИ В ОНАЯ СИ РАБОТА...ТРЪГНАЛА ДА МИ ОБЯСНЯВА ЗА "ПАНДЕМИИ"...
  • 20 Niki

    1 0 Отговор
    Мутирал мозък !!!