Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 11:15 3 129 9

Необходими са още данни преди окончателна оценка на ваксината на "АстраЗенека"

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус

От компанията са убедени в ефикасността на ваксината срещу тежки форми на COVID-19 и подчертаха, че въпросното изследване е обхванало едва 2000 млади и здрави участници

Необходими са още данни преди окончателна оценка на ваксината на "АстраЗенека" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прекалено рано е ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID-19 да бъде зачеркната, защото са необходими повече данни, заявиха експерти на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от ДПА и Ройтерс.

Според изследвания на Оксфордския университет и на университета във Витватерсранд, РЮА, ваксината е определено по-малко ефективна срещу по-леки форми на COVID-19 след заразяване с мутацията, открита за първи път в РЮА.

"Това определено е притеснителна новина - каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева вчера. Той обаче подчерта, че изследването е обхванало малък брой предимно млади участници, предаде БТА.

"Не трябва да започваме с изводите, че ваксината изобщо не действа - заяви главният учен на СЗО Сумия Свамитан. Наличните данни показват, че ваксината намалява смъртните случаи, хоспитализирането и тежките форми на болестта, заяви тя и добави, че са необходими още изследвания.

Южноафриканските власти обявиха, че ще прекратят използването на ваксината на "АстраЗенека" тази седмица и вместо нея ще преминат към ваксината на "Джонсън енд Джонсън".

РЮА може също да тества ефикасността на ваксината на "АстраЗенека", като я използва само за 100 000 души и след това отчита хоспитализациите, каза Салим Абдул Карим, старши съветник за COVID-19 към южноафриканското правителство.

"Не искаме да се окажем в положение да сме ваксинирали милион или два милиона души с ваксина, която може да не е ефективна за предотвратяване на хоспитализациите и тежките форми на болестта", добави той на брифинга на СЗО в интернет.

Ваксината на "АстраЗенека" е в основата на плана на СЗО да бъдат имунизирани хората в по-бедните държави. Консултативният комитет на организацията обмисля нови насоки за използване на ваксината. Великобритания ще продължи да я поставя въпреки данните от новото изследване. В страната случаите на южноафриканския вариант още са малко - 147.

От "АстраЗенека" отговориха, че са убедени в ефикасността на ваксината срещу тежки форми на COVID-19 и подчертаха, че въпросното изследване е обхванало едва 2000 млади и здрави участници.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 1 Отговор
    Как така бе ??? Ние най-много от нея сме поръчали!!! Да се достави веднага!!!
  • 2 Подарявам си

    5 0 Отговор
    дозата на тези , които ме принуждават да я използвам.
  • 3 Vov

    6 0 Отговор
    Става дума за много пари и докторите негри в ЮАР са най евтини за манипулация. КОНКУРЕНЦИЯ е това.
  • 4 Грешка

    6 2 Отговор
    Води се война за МИЛИАРДИ и американците не се спират пред нищо. Истината няма да и якажат, а и няма да може и да я разберем.,Факт е, че от Шмайзер отворят за 16 000 000 000 печалби. Тяхната дори не се проверява, а в Израел заразените не са намалели. Колко е ИСТИНСКАТА ЕФЕКТИВНОСТ А...
  • 5 Не знам защо.....

    7 0 Отговор
    но България винаги тегли губеща карта , дали заради вмирисаните тикви по върха на плета.
  • 6 Казаха

    3 1 Отговор
    ви , че не действа !
  • 7 222223

    4 0 Отговор
    Предпочитам китайска отколкото това менте. Ама няма тогава кой да пълни чекмеджето.
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Не са, ние знаем вече, че е вредна. Уврежда, убива, унищожава.
  • 9 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    Няма значение.Всичко е платено авансово а Ева Майдел ликува.