11 Февруари, 2021 13:46 2 635 8

Белгия не послуша СЗО, няма да ваксинира възрастни с "АстраЗенека"

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

По последни данни в страната ваксина вече са получили над 340 хиляди души - около 3,7 на сто от пълнолетното население

Белгия не послуша СЗО, няма да ваксинира възрастни с "АстраЗенека" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белгия няма да последва препоръката на Световната здравна организация и няма да прилага ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID при хора над 65 години, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Здравните власти обявиха по-рано този месец, че са решили поне до април да спрат поставянето на тази ваксина на хора над 55 години.

Отбелязва се, че получените количества от ваксината ще послужат за имунизирането на по-младите хора и че доказателствата за ефикасността на този препарат все още остават под въпрос.

По последни данни в страната ваксина вече са получили над 340 хиляди души - около 3,7 на сто от пълнолетното население. Отчита се, че в последните две седмици делът на заразените е около 5,2 на сто от изследваните. В Белгия досега новата болест взе близо 22 хиляди жертви и бяха установени над 730 хиляди заразени.

Медии съобщават, че много граждани не са разбрали за въведено миналата седмица мимоходом удължаване на ограничителните мерки, сред които и забраната за пътуване през граница по несъществени поводи. Уточнява се, че на пресконференция миналия петък вечерта премиерът Александер де Кро е завършил дългата си реч с изречението "Накрая, щабът (за борба с епидемията) реши да удължи действието на указа от 28 октомври 2020 г. до 1 април 2021 г.", което по същество означава продължаване на забраните.

Белгийската адвокатска колегия остро порицава правителството за липсата на яснота и обяснение на приеманите решения, свързани с основните свободи. Колегията отбелязва, че тези решения дори не почиват на законова основа. Адвокатите поясняват, че всяка мярка трябва да бъде съгласувана с изборна власт, както предполага върховенството на закона.

Те допълват, че е редно мерките да не бъдат въвеждани с правителствени постановления, а да бъдат обсъждани и гласувани в парламента. Според адвокатите, съдии вземат различни решения за гражданите, които не спазват ограниченията - някои от обвиняемите биват освобождавани от отговорност, други получават присъди дори с лишаване от свобода.

В правовата държава никой не може да бъде наказван за постъпка, която не е определена по закон като престъпление, за което се полага наказание. Мерките постоянно се променят и често са неясни и дори несвързани, заявяват адвокатите. Те настояват всички действия на властите да бъдат съобразени с белгийската конституция и законодателството на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойка

    23 3 Отговор
    Да се боцкат на острова с маймунската им ваксина, аз си чакам "Спутник V" :)
  • 2 Юсуффф

    22 2 Отговор
    Много правителствата губят своята легитимност,тъй като участват в тайни споразумения с корумпирани приятели от световния елит и международни престъпни синдикати. Те трябва все повече да разчитат на полицейските тактики в държавата, за да наложат тоталитарен ред чрез който да лишават народите си от законните им граждански права.
  • 3 CoV TV

    16 3 Отговор
    Моята ваксина е 100 грама и си я взимам всяка вечер заедно със салатата

    Коментиран от #6

  • 4 сПас

    19 1 Отговор
    Скоро следва и закон с който отричането на Covid-19 ще се счита за престъпление,по подобие на закона за отричането на Холокоста.
  • 5 Лелее

    21 0 Отговор
    По рано имаше заглавие:” Британският “щам “ може да помете света “ !Сега трябва да се добави : а останалите живи , ще ги помете Британската “ваксина “ .....
    Навремето избиха индианците , сега са на път да избият целият свят !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 До Пловдивчанката, която пита за цената

    11 0 Отговор
    На водата защо е 6лв за кубик!!! 3 лв е цената на куб вода и още 3лв за такса Канализация и пречистване на отпадни те води!!!!! В КОЯТО И ДЪРЖАВА ДА СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО, ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕШЕ ДАЕ СВАЛЕНО 10 ПЪТИ
  • 8 Факт

    7 0 Отговор
    Астра зенека ще реши пенсионните и демографски проблеми в света. Опитали са се да направят ваксина, но то и Виаграна се е появила случайно.