Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 13:17 1 983 8

Тръмп можел да предотврати 40% от смъртните случаи от COVID-19

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • пандемия-
  • смъртност-
  • коронавирус-
  • мерки

САЩ са първи в света по смъртност и заразени

Тръмп можел да предотврати 40% от смъртните случаи от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати са можели да предотвратят 40% от смъртните случаи от коронавирус, твърди комисия, която е имала за задача да оцени политиката на Доналд Тръмп в сферата на здравеопазването, пише вестник "Гардиън", цитиран от News.bg.

В САЩ починалите от коронавируса достигнаха почти 470 000, като се очаква да надхвърлят над половин милион през следващите седмици. В същото време 27 милиона американци са се заразили с вируса. САЩ са първи в света по смъртност и заразени. Бившата администрация на Доналд Тръмп е остро критикувана, че не е приела пандемията достатъчно сериозно, а в допълнение към това разпространява конспиративни теории, не насърчаваше да се носи маска и подкопаваше учените и други експерти, които се борят срещу разпространението на вируса.

Оценката е публикувана в авторитетния журнал "Лансет". Експертната комисия заявява, че Тръмп е "донесъл лош късмет на САЩ и планетата" по време на четиригодишното си управление. В критиката не само се обвинява Тръмп, но също се свързват действията му с историческите условия, които са го извели до Белия дом. Комисията осъжда действията на Тръмп срещу коронавируса, но също се подчертава, че държавата е влязла в пандемията с разбита инфраструктура в общественото здравеопазване, което е от години. Между 2002 и 2019 г. разходите за обществено здравеопазване в САЩ са спаднали от 3,21% до 2,45 на сто, което е приблизително половината от разходите в Канада и Великобритания.

За да установи колко смъртни случая от коронавирус САЩ са можели да избегнат, комисията е направила сравнение със средната смъртност в другите държави от Г-7 - Франция, Германия, Италия, Япония, Канада и Великобритания. При друго сравнение комисията е установила, че ако продължителността на живота в САЩ е била като средното ниво в другите държави от Г-7, 461 000 американци по-малко щели да починат през 2018 г. Комисията за обществена политика и здраве в ерата на Тръмп, сформирана през април 2017 г., за да отчита политиките на тогавашния президент в сферата на здравеопазването, е проучила движещите сили зад изборната му победа през 2016 г. и е излязла с препоръки. 33-те комисари са от САЩ, Великобритания и Канада, те работят в сферата на здравеопазването, преподаватели по право, медицина, от синдикати и други групи. През първите три години от управлението на Тръмп още 2,3 милиона души са останали през здравно осигуряване.

В доклада не само е оценено общественото здравеопазване, но също имиграцията, Пуерто Рико, репродуктивните права, расизма и околната среда. Комисията има доказателства, че отмяна на регулации от Тръмп е довела до увеличена смъртност и заболявания. Между 2016 и 2019 г. годишният брой на смъртните случаи вследствие на трудови злополуки и замърсяване на околната среда се е увеличил с повече от 22 000 след години на постоянен спад. Негативните последици от отмяната на регулациите са засегнали щати, където живеят повечето поддръжници на Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джо Катафалката

    9 1 Отговор
    Първи сме!!
  • 2 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Разработката наречена covid 19 на Маджестик13, те първа ще използва Фокуса. Казваха се медии. Сега е Оръжие за промивка.
  • 3 КОЙ

    2 11 Отговор
    КОЙ каза че трябва да се ПИЕ - БЕЛИНА срещу COVID-19? КОЙ ми ТОЙ! ТРЪМП! Ако го бяха послушали сега нямаше да има подобни резултати, други щяха да са!
  • 4 туйонуй

    2 10 Отговор
    Следейки статистиката в Канада, 40% е адекватна оценка. Само заради това клоунът трябва да бъде осъден директно и без отлагане.
  • 5 БПФ

    7 1 Отговор
    О, да, разбира се "Тръмп е виновен" - винаги. Но ако погледнем графиката на заболяваемостта в САЩ, ще видим, че броят на заболелите трайно вървеше надолу... до лятото обаче - когато озверялата измeт тръгна на т.нар. "протести срещу дискриминацията", тоест да граби, пали и руши !!! Тогава заболяваемостта рязко скочи нагоре - поради масовите сборища на "борците за равенство". Кой ги подкокоросваше, питам - да не би Тръмп?

    Да - виновен е, само защото търпеше бандитите, вместо да прати армията и гвардията да ги смажат !!!
  • 6 Верно ли

    6 2 Отговор
    Оуууу, да бе, той лично е виновен за изфабирикуваната ви паник-пандемия. Как ли пък не!
  • 7 No Exit

    3 1 Отговор
    Китай можеха да предотвратят 100% от всички случаи ако не бяха такива свине.
  • 8 е как

    2 0 Отговор
    Разбира се, че Тръмп е невинен. Както и той самия каза, добре, че не се вслушваше в науката. Че ако слушаше науката, още половин милион жертви щеше да има.