Last news in Fakti

6 Март, 2021 16:12 1 890 20

Проф. Мурджева: Данните категорично показват, че сме в трета вълна на епидемията

  • мурджева-
  • коронавирус-
  • пандемия

„Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират", категоричен е експертът

Проф. Мурджева: Данните категорично показват, че сме в трета вълна на епидемията - 1

„Притеснително е, че заболелите от COVID-19 за последното денонощие са над 3 хиляди души. Това категорично показва, че страната ни е в една трета вълна на епидемията”. Това заяви в ефира на „Събуди се” клиничният имунолог проф. д-р Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб.

По думите ѝ новите щамове на коронавируса показват непредвидимостта на вируса и сериозността на мерките, които трябва да се вземат – освен ваксинирането, което е в ход не само в страната, но и в други държави по света. „Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират или не могат да го направят по здравословни причини”, категорична е тя.

Според нея одобрените до момента ваксини са ефективни срещу новите щамове на COVID-19. „Ваксината на AstraZeneca не е опасна за прилагане при хора над 55-годишна възраст”, посочи професор Мурджева. Клиничният имунолог допълни, че комбинации между две ваксини не трябва да бъдат правени и трябва да се спазват предписанията на компаниите производители.

А от Националния ваксинационен щаб са категорични, че с препаратите срещу ковид 19 хората ще имат защита и срещу все по-разпространяващия се у нас щам от Великобритания.

На 11-ти март се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри и четвърта ваксина - на "Янсен". "Тази ваксина е показала малко по-слаба ефикасност отколкото информационните РНК ваксини, включително и срещу южноафриканския вариант - около 66%", заяви Мурджева.

Засега единствената ваксина която дава около 90% защита срещу африканската версия на коронавируса е американският препарат Novavax.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бари

    20 6 Отговор
    Има ли идьоти още да вярват на тези !? По минусите ще си проличи колко са .
  • 2 Рошко

    20 3 Отговор
    Още един професор на сорос

    Коментиран от #9

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    11 3 Отговор
    ЗДРАВЕТО е най голямото БОГАТСВО
  • 4 Идва страшната

    20 0 Отговор
    Четвъртата вълна ще бъде на 4 04 т.г. и ще помете всички наглеци, които чрез безхаберието си и обслужвайки собствените си интереси ни докараха до тук.
  • 5 Попи

    17 0 Отговор
    Ама Пенке какви вълни те гонят копай си градината и не се занимавай с глупости, че вече сте смешни жалки с този ковид
  • 6 Шопо

    13 0 Отговор
    Мамиц...та ви да €б@ у подлогит€ герберски! За пари и роднините си майки ще продадете!
  • 7 нервака

    11 1 Отговор
    Чекам 276354-та вълна на вируса и го почвам!
  • 8 Киро Брейка :Кунчев е полога на мафията

    12 1 Отговор
    Лъжат за да опорочат изборите... Спасението е здрав и силен организъм който не е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С лекарства... Номер 11.за да си върнем България. Боли ме за България! Окрадена, опоскана, мръсна, болна... Да си върнем България! Да я направим чиста, здрава, богата, модерна и усмихната! Толкова е красива България! Да си я върнем, да бъде на всички българи! А това ще направим на 04. 04.2021г като всички отидем пред урните и направим отговорен избор!🇧🇬
  • 9 Мангъра

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Още един " професор" произведен " на килограм" открива топлата вода!! Ало Мурджева!! Колко още " вълни" да чакаме?? Щото морските вълни са безкрайни!! Как ще убедиш хората да се ваксинират,след като хора умират след ваксинация?? И защо в страните с " локдаун" има най- много заразени,болни и умрели??

    Коментиран от #16

  • 10 Тази

    8 0 Отговор
    Не е клиничен имунолог, а фармацевт. Ама, карай то и разлика между физик и физкултурник почти няма.
  • 11 chi

    5 0 Отговор
    Мурджева, данните са такива, каквито ги искат политиците!
  • 12 коко

    5 0 Отговор
    Всичко е една измама,тези са се продали за пари.Повечето лекари са наясно,че пишат всичко ковид а и няма да се ваксинират
  • 13 Бойку шкафа

    6 0 Отговор
    За утре съм разпоредил да се обявят 5000 заразени,а след 1 април по 15000.В деня на изборите,по 50000болни,и да гласуват само мойте слуги,мисирки и калинки....
  • 14 Васил

    0 1 Отговор
    Само локуми разтегат а мерки какви?
  • 15 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    След третата идва три цяло и пет. Сега като тръгне да се затопля сериозно ще се спукат като миналата година да лочат от локвата на "пандемията", че докато си живеем живота всичко около нас умира. Ужас. Страх. Като миналата година, връткат колелцето пак.
  • 16 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мангъра":

    Ако чакаш отговор на въпросите си уважаеми Мангър,по вероятно е да получиш от умрял писмо!!
  • 17 абе

    3 0 Отговор
    преди година му казвахте ,,ГРИП В,,това ,,трета вълна,, ГРИП С ли значи само че с ново наимоенование????? И къде, по дяволите, изчезна ГРИП-а....??
  • 18 Един път за винаги

    0 0 Отговор
    Кажете една дата е примерно 5.9 2022 локфаун до тогава и готово, какво побърквате хората. Всеки да остава в къщи да получава заплата от държавата, за хляб и храна и ток вода и готово. Обявява се нулева година за всичко и всички и така без данъци без нищо. Всички такива проповедници на апокалипсиса сте жалки и ще бъдете съдени на небето. Грях срещу себеподобни да вървиш в името на нещо безполезно хартия с финикийски знаци. Като толкова много ги обичате и искате, ами започвайте да ги ръбате и ядете. Ако се върнат нормалните времена, такива като вас щеше да плашите гаргите на село. Не ви е срам.
  • 19 Анонимен

    1 0 Отговор
    Радиоточка социалистическа. То тая епидемия според вас докторите ви се ослади може и вечна да я. По цял ден сте пред Радио, Телевизии. Повръща ни се от вас.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.