10 Март, 2021 08:41 6 815 41

Проф. Богов: В четвъртък ще обявят нови противоепидемични мерки

  • коронавирус-
  • британски щам-
  • болница

Директорът на "Александровска" болница очаква подобен удар на този, който преживяхме през ноември

Проф. Богов: В четвъртък ще обявят нови противоепидемични мерки - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Очаква се в четвъртък да бъдат обявени нови мерки за борба с коронавируса, заяви в студиото на "Директно" директорът на "Александровска" болница проф. д-р Борис Богов. Най-вероятно новите мерки ще се отнасят за учениците от горните класове, над 12 години. Според него до 14 дни се очаква пика на третата вълна.

Проф. Богов допусна, че предстои подобен удар на този, който преживяхме през ноември. Той призова хората да спазват стриктно мерките, за да няма липса на специалисти и легла в болниците. Един от основните мотиви за спирането на плановите операции е освобождаването на ресурс от лекари.

Ако приемем, че 2019 г. е била нормална година, то през нея са извършени 9200 планови операции, или средно по 25 на ден. В сравнение с нея, през 2020 година операциите са с 30 процента по-малко, или около 16 на ден.
Според проф. д-р Борис Богов, няма да бъдат връщани спешни пациенти, но тези, чието оперативно лечение позволява, ще трябва да бъдат отложени за неопределено време.

В "Александровска" болница са предвидени 265 легла за ковид пациенти, 35 от тях са за интензивни грижи. В момента там са настанени 112 пациенти, 7 от които са интубирани.
"Имаме още какво да учим за коронавируса, но и много сме научили вече", заяви проф. Богов пред Bulgaria ON AIR.

Според него ваксините са огромно постижение на науката. Един от въпросите, на които предстои да бъде даден отговор е в какъв срок ще ни пазят те. Други съществени въпроси са: дали вирусът ще изчезне, дали щамовете ще мутират или ваксините ще се преборят с тях.

Като основна грешка на нашето обществото проф. Богов определи факта, че то се раздели. Най-вече по въпроса има ли такава зараза или не. Разнопосочните послания разделиха и попречиха на обществото, смята той.
През пост ковид програмата, която е инициатива на "Александровска" болница, до момента са минали около 640 пациенти. Най-честите усложнения са сърдечно-съдови и неврологични, бъбречни проблеми, както и депресиите.

Това са здрави хора, преболедували Ковид-19. Часовете по програмата са запълнени до края на юли, каза проф. Богов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Авторът

    51 1 Отговор
    Пазете здравето си и се лекувайте ако трябва, но не ходете при проф. Николай Габровски или доц. Зафер Оркун Токташ. И двамата са изключително арогантни, нахакани и некадърни, интересуващи се само от парите ви.
    Хора - пазете се
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    65 12 Отговор
    Какъв бе ефекта от маските ⁉️ -никакъв , вирусът се шири независимо дали сме с маски навън , в магазина, в рейса....

    Коментиран от #15

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    56 7 Отговор
    Започна масовото ваксиниране , ама заразените вместо да намаляват СЕ УВЕЛИЧАВАТ ⁉️

    Коментиран от #8, #25, #27

  • 4 Факт

    47 3 Отговор
    Некадърници!!!
  • 5 един от многото

    44 2 Отговор
    Точно така , нагаждайте ги с наближаващата дата 04/04.
  • 6 Бацо

    32 1 Отговор
    С шкаф позор на 04 на затвор 😂
  • 7 Сретен Йосич

    19 1 Отговор
    Ой баце чустваш чустваш ли с черепа как ще го играйм 😂
  • 8 Кински

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    Кое му е масовото? Вчера само 8 хиляди ваксинирани .с тези темпове скоро няма да се усети нищо.то и ваксини няма ,а обещаваха някакви милиони от ваксини
  • 9 пкп

    23 6 Отговор
    ти си мъртъв тиква върнеш ли мерките
  • 10 Град

    14 19 Отговор
    Ваксини трябват.Тов е решението.
    Пари не дават.Ваксини също.Това трябва да свършат вместо приказки.
  • 11 пкп

    23 5 Отговор
    нали има ваксини защо ива вирус тикво

    Коментиран от #31

  • 12 ГенМутрафчийски

    18 4 Отговор
    Яко ще мрете на 04.04
  • 13 на село

    8 1 Отговор
    Вирусът отговаря:Ваксини може и да има,ама са малко и не ме дразнят.
  • 14 мислещ

    25 2 Отговор
    Брутална логика. "Яко се мре, я да спред да оказваме медицинска помощ, че да се мре още по-яко".

    Гарантирано от ГРОБ и от глобалната сатанинска секта.

    Коментиран от #17

  • 15 Чети история

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Знаеш ли какво е биологическо оръжие. То се прави с цел да преодолее защитните мерки на врага. Нали не си мислиш, като си сложиш една маска от 20 стотинки, която ти я продават за 2 лева, ще улучил бингото. Маската намалява вероятността от заразяване няколко пъти, но не спира заразяването. А сега природата е по-добра по отношение на създаването на нови болести.

    Коментиран от #20, #26

  • 16 Брадвата

    27 4 Отговор
    Хора, пазете се от болести, в момента има тип А, тип Б, а има и ковид. Преди всичко обаче внимавайте за кого гласувате. Ако останат тези, до лятото ще има нови двойни цени на ток, парно и горива, а оттам няма да можем да купим нищо в магазина. Засега предизборно удържат нещата, но победят ли пак, няма да има милост. Особено след като знаят, убедени са, че масово народът ги ненавижда!
  • 17 Нали не мислиш

    2 12 Отговор

    До коментар #14 от "мислещ":

    както ти не би работел, ако край теб свистят куршуми, защо искаш това от лекарите?
    Като почине един лекар, колко лесно се произвежда такъв, ти би ли кандидатсвал учил 6 + години и после да те карат насила да се заразиш, щото някой имал нужда от операция.
    Такава е логиката

    Коментиран от #23, #30, #33

  • 18 въпросче

    8 2 Отговор
    От "джипкопомазаните ни управници"ли ще са тези " нови противоепидемични мерки"? А?
  • 19 Сила

    7 3 Отговор
    Само за информация на потребителите,този е бившия любовник на Ботоксчо!!!!!!
  • 20 БАЙ Х@Й‼

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "Чети история":

    Знам какво е БО и ОМП , знам и доста за медицината , майка ми бе лекар! Знам за безполезността на маските , но ми направиха предупредителен протокол ! Знам , че над 70% от заразените са ползвали маски! Знам, че маските имат не могат цял ден да Ви предпазят, но никой не сменя десет маски на ден ! ДА , МАСКИТЕ СА НАМОРДНИК ЗА ДА МЪЛЧИМ‼
  • 21 Българка

    11 3 Отговор
    Да правиш една и съща грешка и да очакваш различни резултати е не само магария, а престъпление, защото става въпрос за живота и здравето на хиляди! Вземете СЕГА централизирани мерки! Какво чакате?
  • 22 Чук и Гек

    7 6 Отговор
    Тези дни ще ви обявят, че президент Радев е носител на вирус предизборно! И с Тръмп постъпиха така, защото е непослушен! Вероятно от катеренето на Шипка! Караянчева отиде и се оттегли по партизанската пътека!
  • 23 мислещ

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нали не мислиш":

    Тц, пробвай пак. На лекарите това им е работата, както на войниците работата им е да са сред куршуми и не се предполага да се изпокрият, защото са попаднали в сражение.
  • 24 Гост

    11 1 Отговор
    Може би ще си седнат на задниците,ако някой последва пътя на Луканов
    Тогава ще се страхуват за себе си,а не да плащат народа
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СВД

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Чети история":

    Едно време в час по идеологически отпор ни учеха, че НАТО ще ни напръска над нашите окопи с нещо и самолета ще разпръсне листовки! Вие ще вземете листовката и ще прочетете - ,, Докато държите тази листовка, вие се заразихте от страшната болест! Антидота и ваксината са при нас! Оставете комунистическия окоп и елате да ви спасим!" То се оказа вярно към днешния ден!
  • 27 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ти ако си ми *** ще резна ! Няма ваксина за квото и да било и тя да гарантира , че не можеш да се заразиш !! Гарантират , че 90-95 процента няма да раберат , че са заразени или ще се изкара леко а няма да има тежки и смъртни случаи толкова много!! Ти ск за 17 век там щеше да се впишеш добре!

    Коментиран от #29, #35

  • 28 СЛОНА

    6 2 Отговор
    БЪДЕТЕ БЕЗООТГОВОРНИ КЪМ ВСИЧКИ МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ И ВАКСИНИ И ИНСТИТУЦИЙ ВОЕ СТЕ НАД ВСИЧКО И ЖИВОТА СИ Е ВАШ ТЕНАТА
    .А.А
  • 29 мислещ

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Но пък не гарантират изобщо, че няма да има смъртни случаи от самата ваксина - пише си черно на бяло, че не е тествана, както и че не поемат отговорност за увреждания. Който си я слага въпреки всичко, заслужава всичко, което ще го сполети, че и повече от това.

    Коментиран от #36

  • 30 Ицо

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Нали не мислиш":

    Нали за това лекарите са учили 6+ години, за да помагат на хората. Те сами са си избрали тази професия. Или може би са я предпочели пред останалите, защото е доста доходоносна. И като се появят рискове се крият. Всеки, който иска да става лекар и учи за такъв, трябва да е наясно, че в тази професия има риск за собственото здраве. Неизбежно е да се срещаш всеки ден с различни заболявания и да не се заразиш с нещо. И не умират само лекари, умират хора с всякакви професии. И да, аз не бих работил ако около мен свистят куршуми, но на войниците това им е професията. Те биха и трябва да работят, когато засвистят куршумите. Нали за това са учили, за това са се подготвяли. А пожарникарите? И те ли трябва да отказват да работят, когато стане пожар. Да не мислиш, че те не мрат докато изпълняват задълженията си. Ако ти имаш нужда от операция и ти я откажат от страх да не се се зарази лекаря с нещо друга песен ще запееш. Сам ли ще се оперираш. Да не говорим, че в днешно време лекарите не са медици, а търговци. Като те погледнат и те вишдат като касичка, която ще разбият. Веднага започват да се мислят схеми как да изкарат пари от теб. Лекуват те на принципа проба-грешка и не поемат никаква отговорсност. Изписват се лекарства на поразия и като не помогнат, се изписват нови. А първите... имал си пари - купил си. Ако и вторите не помогнат - трети. То това вече не е медицина, а знахарство. Бъдете здрави!
  • 31 Рап

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "пкп":

    Ваксината не унищожава вируса,а само предпазва! Ваксинираните с две дози са предпазени,но могат да заразат неваксенираните!

    Коментиран от #41

  • 32 Българка

    13 2 Отговор
    Абе хора,отвратихте ни да гледаме телевизия,заради Вас и сайтовете ще спрем да посещаваме?Нормални ли сте, бе? Изкарвате по 3000 заразени,седмица преди вота ще изкарвате по 6666 заразени? КЪДЕ Е ГРИПА ТАЗИ ГОДИНА? КАТО ТОЛКОВА ВЯРВАШ НА ВАЙКСИНИТЕ,СЛОЖИ СИ 10 НАВЕДНЪЖ И ДОКАТО СИ ЖИВ ЩЕ СИ КУКУРЯК!!!!
  • 33 Да не е

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Нали не мислиш":

    Ставал лекар хюмнето
  • 34 Гост

    4 0 Отговор
    Значи и забраната да пазаруват хора под 65г в суперите от 8:30-10:30 е абсолютно безполезна.Време е да се премахне и да не се пречи на работещите хора да живеят малко по-нормално.

    Коментиран от #38

  • 35 БАЙ Х@Й‼

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    А то ако си ми *** ще те намажа с мед и ще те сложа в мравуняк😉 Дано тогава започнеш да усещаш какво мисля и пиша от доста време по различните теми !

    Коментиран от #37

  • 36 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "мислещ":

    Има риск да може да е минимален но го има! Точно за това аз с астразенка не искам да се ваксинирам! Лично аз предпочитам пфайзер .
  • 37 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "БАЙ Х@Й‼":

    Казах ти за 17 век !

    Коментиран от #39

  • 38 БАЙ Х@Й‼

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Добро утро! Айде сега прочети , че още от въвеждането на тези часови коридори пиша КАКВА ГЛУПОСТ СА! Защо в рейса могат да пътуват на една седалка 50 годишен и 70 годишен, но пред магазина ги спират и единия влиза другия не 🤔 Нормално е мъж на 66 години да има съпруга на 64! И сега в къщи нямат проблем , но в магазина ще пуснат само него, а тя ще остане отвън !
  • 39 БАЙ Х@Й‼

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Ами в 21 би трябвало да те сменя с в@гин@, ама нямам желание 😉
  • 40 Анонимен

    3 1 Отговор
    Да пуснат заповед ЦЕНТРАЛНО за големите ученици за ДО, стига са прехвърляли отговорноста на РЗИ-тата!! Да си свършат работата за която получават заплати НЕЗАБАВНО или да се махат!!!
  • 41 1986

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Рап":

    Как предпазва ваксината като те заразява със вируса и ако имунната ти система успее да се справи ти си късметлия, но ако не може поддържаш 37 градуса температура и всички други симптоми на пневмония защото Covid 19 е точно това и които и да друг "мутурал" щам! Не знам за пневмония да има ваксина. И къде изчезна сезонни грип изпари ли се!?