11 Март, 2021 13:48 2 473 15

Д-р Маркова: Всяко второ или трето дете с респираторна симптоматика има COVID-19

  • коронавирус-
  • деца-
  • двустранна бронхопневмония-
  • бронхопневмония

Съветът на лекаря е, ако дете се е разболяло след контакт с близък с COVID, родителите трябва да се консултират с личния лекар как да подходят

Д-р Маркова: Всяко второ или трето дете с респираторна симптоматика има COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

„По отношение на есенната и на настоящата вълна на коронавируса няма съществена разлика в начина, по който децата боледуват. Най-често симптомите са силно ограничени и често преминават спонтанно без някакво специфично лечение. Има и деца, за които се налага хоспитализация. Този процент е относително нисък“.

Това обобщи пред БНР педиатърът доц. д-р Рада Маркова, управител на Първа детска консултативна клиника.

Според нея децата нямат съществено значение в този епидемичен процес.
„Подемът не е свързан с присъственото обучение на децата... Всяко второ или трето дете с респираторна симптоматика е с Covid“.

Съветът на лекаря е, ако дете се е разболяло след контакт с близък с Covid, родителите трябва да се консултират с личния лекар как да подходят.

В предаването „Нещо повече“ доц. д-р Маркова посочи, че в клиниката ежедневно преглеждат болни деца и че за тази година нито един човек от персонала не е бил инфектиран от дете.
„След прекаран Covid децата с тежко протичане е добре да се консултират с кардиолог и с пулмолог“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😷😷😷

    25 0 Отговор
    Последно второ или трето ?
  • 2 Последния Софиянец

    37 2 Отговор
    Нали не ловеше деца?Бяла мафия!До стената!

    Коментиран от #15

  • 3 Гост

    19 5 Отговор
    Е, и какво? Моите деца го изкараха заедно с мен ковида в края на миналата година, като само едното се разкиха за два дни и вдигна една вечер температура! Личната лекарка каза по телефона да пият само витамини и чай! Нищо общо няма протичането на болестта с това при възрастните!
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    29 3 Отговор
    Споко! Скоро ще им внесат диктаторите от щаба отровата на "Джонсон и Джонсон" за да разцъкат и децата ви с "ваксини", за които ефекти после ще кажат "аа, не, не е умряло/увредено от ваксата, няма аутопсия, няма и да има, мрете като натровени хлебарки, но не е наша вината".
  • 5 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    И Дания спира Астра Зенека след няколко случая на кръвни съсиреци.
  • 6 Достойна присъда

    25 0 Отговор
    А какво стана с грипа,ковида го изяде, а измамници!

    Коментиран от #12

  • 7 Алфа Ромео

    21 0 Отговор
    Всяко второ дете с рспираторна симптоматика има Короногрип тип А или тип Б.
  • 8 Алфа Ромео

    19 1 Отговор
    Ама за Короногрип тип А и Б няма парички!
  • 9 BATE GOIKO

    16 1 Отговор
    То и ние така от бюджета крадем едни 5-10-15 милиарда, ба ли го... трябва ново чекмендже скоро!
  • 10 koko

    20 1 Отговор
    Лекари предупреждават за сериозни обриви от коктейла на Moderna. Д-р Джоузеф Меркола: „РНК инжекциите не са ваксини“. Първо университетско проучване: „Ковид (не)ваксините убиват повече млади и стари хора, отколкото ковид.“ Вече и официално: десетки случаи на „спонтанни“ аборти и мъртвородени деца след прием на експерименталните РНК бъркочи. Професор по „биоетика“ (евгеника) признава, че ваксиналните паспорти целят да изнудят хората да се ваксинират. Християнско медицинско общество: „Нямате морално задължение да се ваксинирате.“ Гаврите с маските набират обороти на Запад, също и пропагандата за климатични локдауни. Българските медии чупят тъпометъра и др.
  • 11 Павел Пенев

    18 0 Отговор
    Това не е ли обикновен грип,който сега го кръстихме мутация на ковид, за да продължаваме да вземаме допълнителни пари на "първа линия"?

    Коментиран от #14

  • 12 яко ни лъжат

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Достойна присъда":

    Здравните власти в Дания взеха решение да преустановят имунизирането на населението с препарата на Астра Зенека. Така списъкът на страните, които взимат подобно решение, се увеличава. Причината е, че има потенциално опасна партида от ваксината, съобщи frognews.bg.
    Вчера от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщиха, че в Австрия са регистрирани няколко случая на образувани тромби и един починал. В момента текат проверки. България също е една от страните, получили количества от партидата.
    В Дания преустановяването ще е за париед от две седмици. Решението е предизвикано от информацията за сериозни случаи на образувани тромби при хора, получили доза от препарата. Към настоящия момент връзката не е доказана. Не е известен и точният брой на хората, при които са се получили тромбите.
  • 13 Антон

    7 0 Отговор
    Представяте ли си, в клиниката ежедневно преглеждали болни деца!? А какво може да се очаква да правят в една клиника?
  • 14 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Павел Пенев":

    Не, колега! Това е КOВИД-тeрминaтoр! Дoceгa e тeрминирaл oкoлo 200-250 вируca: грипнитe и пaрaгрипнитe вируcи, рecпирaтoрнo-cинцитиaлният вируc, мeтaпнeвмoвируcът, aдeнo-, ринo-, кoрoнa- и бoкaвируcитe! Вcичкитe тия прeдизвиквaт OВИ и OРЗ! Прeз лятoтo КOВИД-a тeрминирa и хeпaтит A! Нaпрaвo чудo!
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това е друг вирус!Нещото избягва деца,бременни!Казах вивчера,отново с е появил в Астрахан Русия -Руския грип Н5N8...Той е по опасен от другите защото атакува наред и деца и бременни и плода!Нищо чудно тази гадост да е мутирала и да е тук!Засега, имало малко болни в астрахан и то леко го карали....Горе долу същите симптоми и прави същите неща на снимките бял дроб! бях ви писал ,при вирусна бронхопневмония не си правете снимка,тя не показва това , което е в действителност!Гледайте си сабтурацията ,ако имате такава джаджа по добре,но и сам най добре усещате!Знайте,това понякога да не ви достига въздух,може и да е на НЕРвна почва,ако четете ......на щаба!Друг проблем е сърцето...Гледайте си живецът на ноктите!Задължително вземайте аспирин,особенно,ако сте над 50!Не ви съветвам ако не сте .....да ходите при тези....професорите!!!Животът си пазете ВИЕ,или разчитайте на СИГУрен човек за вас с Медицинско образование,или знания!Чудно ми е друго...От година е това,неграмотни да бяха щяха да видят къде умират най малко и да откраднат,попитат как аджеба ги лекуват там....Никъде,където мрат малко не им дават ивермектин,както и там където мрат малко на интубираните им дават венозно съдо разтварящи лекарства!Може ли лекар да се хвали ,че пациентите му мрат???Кажете???